01 Mayıs 2014 06:00

Başbakanın yaptığı hazımsızlıktır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Almanya’da Ali’siz Alevilik denen bir olay var” sözlerine tepki gösteren Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, “Başbakan Alevi hazımsızlığından vazgeçmelidir” dedi.

Başbakanın yaptığı hazımsızlıktır
Paylaş

Mustafa MAYDA
İstanbul


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Almanya’da Ali’siz Alevilik denen bir olay var” sözlerine tepki gösteren Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, “Başbakan Alevi hazımsızlığından vazgeçmelidir” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup konuşmasında “Almanya’da Ali’siz Alevilik denen bir olay var, yani ateist bir anlayışın, Alevilik kisvesi altında, kendilerinin de desteklemiş olduğu bir yapı” diyerek Almanya Cumhurbaşkanını da bu yapıyı desteklediği gerekçesiyle eleştirmişti.

EŞİT ŞEKİLDE FAYDALANILIYOR

Başbakanın açıklamasına Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı, aynı zamanda gazetemizin yazarı olan Ali Kenanoğlu’dan tepki geldi. Yazılı açıklama yapan Kenanoğlu Alevilerin, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu başta olmak üzere Avrupa’nın 14 ayrı ülkesinde Federasyon bazında örgütlendiğini belirtti. Kenanoğlu, “Bir konfederasyon çatısı altında toplanan Avrupa Alevi örgütlenmesi tüm Avrupa’da yaşadıkları ülkelerin özgürlükçü, demokratik Anayasalarına göre tüm inanç gruplarına sağlanan haklardan faydalanmaktadırlar. Almanya’da Alevi Birlikleri Federasyonuna sağlanan haklar orada faaliyette bulunan İslami örgütlere sağlanan haklardan ne bir eksik ne de bir fazladır. Tüm inanç grupları gibi İslami örgütler ve de Alevi kurumları da Almanya Anayasası ve yasalarının sağladığı haklardan eşit şekilde faydalanmaktadır” dedi.

Almanya’da Cemevlerinin ibadethane olduğuna vurgu yapan Kenanoğlu, “Almanya’da Alevi çocukları zorla Sünni ya da Hristiyan inancının derslerine sokulmamakta, kendi belirledikleri müfredatla ve kendi belirledikleri öğretmenler aracılığıyla Alevilik dersleri almaktadırlar. Almanya’da Alevilerin yaşadıkları bölgelere zorla Cami ya da Kilise yapılmamakta, Aleviler üzerinde bir asimilasyon politikası uygulanmamaktadır” ifadelerini kullandı.

‘TALEPLERE KULAK VERSİN’

Kenanoğlu’nun açıklaması şu şekilde devam etti: “Alevilerin Alili mi, Alisiz mi olduğu konusu Başbakanın meselesi değildir. Bu konu ve Aleviliğin teolojik boyutuyla ilgili tüm tartışmalar iç tartışmadır ve Alevileri ilgilendirir. Başbakan Aleviliğin teolojik, inançsal tartışmalarına dil uzatmak yerine demokratik taleplerine kulak vermelidir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı yönettiği ülkede yaşayan Alevilerin maruz kaldığı demokratik haklarını neden hala gasp ettiğinin hesabını vermesi gerekirken Alevilerin özgürce inançlarını yerine getirdiği başka bir ülkeyi eleştirmesi hazımsızlıktır, Alevi düşmanlığıdır. Başbakan bu hazımsızlıktan vazgeçip, ülkesinde yaşayan Alevilerin kendilerinin düzenlediği çalıştaylarda dile getirip ortaklaşa sundukları taleplerin gereğini yerine getirmelidir”

ÖNCEKİ HABER

\'AKP’li başkan imzasını inkar etti, işçinin maaşını ödemedi\'

SONRAKİ HABER

‘Daha güvenle zafere gideceğiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa