01 Mayıs 2014 06:00

'Ben de Greenpeace üyesiyim'

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde geçen yıl Kasım ayında kendilerine saldıran bir leoparın öldürülmesiyle ilgili haklarında dava açılan Kasım Kaplan ile kuzeni Mahmut Kaplan’ın yargılanmasına başlandı. Yargılamayı yapan mahkeme hakimi duruşma sırasında kendisinin de çevre örgütü Greenpeace üyesi olduğunu söyledi.

\'Ben de Greenpeace üyesiyim\'
Paylaş

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde geçen yıl Kasım ayında kendilerine saldıran bir leoparın öldürülmesiyle ilgili haklarında dava açılan Kasım Kaplan ile kuzeni Mahmut Kaplan’ın yargılanmasına başlandı. Yargılamayı yapan mahkeme hakimi duruşma sırasında kendisinin de çevre örgütü Greenpeace üyesi olduğunu söyledi.

Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde çobanlar Mahmut Kaplan’ın hayvan otlatırken, kuzeni Kasım Kaplan’a saldırdığı gerekçesiyle leoparı tüfekle vururak öldürmesiyle ilgili davanın duruşmasına başlandı. Çınar Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz yargılanan ve 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istenen Mahmut Kaplan ile Kasım Kaplan katıldı. Duruşmaya Antalya, Gaziantep ve Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ile Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği temsilcileri de müdahillik talebiyle katıldı.

‘BU HAYVANI HAYATIMDA HİÇ GÖRMEMİŞTİM’

Leoparı öldüren Mahmut Kaplan, olay günü kayalık bir bölgede hayvanlarını otlatmaya götürdüklerini belirterek, “Ben birden arkamda bir ses işittim. Döndüğümde daha önce bu civarda görmediğim bir vahşi hayvanın Kasım’a saldırdığını gördüm. Boğuşma esnasında Kasım yaklaşık 2 metre kayalıktan aşağıya düştü. Leopar bir tarafa, Kasım bir tarafa yuvarlandı. Leopar tekrar Kasım’a saldıracağı sırada ben Kasım’ı korumak amacıyla ateş ettim. 30-40 saniye can çekiştikten sonra yere yığıldı. Daha önce bu hayvanı civarda hiç görmemiştim. Sadece televizyonlarda görüyordum. Ben gördüğümde leopar Kasım’ın sırtına ve koluna pençesini geçirmişti. Ateş etmeseydim yeniden saldıracaktı” dedi. Duruşmada ifadesi alınan ve leoparın saldırısı sonucu yaralanan Kasım Kaplan ise “Yuvarlanmasam zaten beni parçalayacaktı” dedi.

HAKİM GREENPEACE ÜYESİ


Dava dosyasına gelen evraklarda öldürülen leoparın vücudunda bir kurşun daha bulunduğu ve otopside çıkarılan kurşunun daha önceden sıkılmış olabileceği belirtildi. Bu arada leoparın yaraladığı Kasım Kaplan da duruşma sırasında kolundaki yaraları Hakim ve Savcıya gösterdi. İfade sırasında müdahil avukatlar ve sanıklar arasında zaman zaman tartışmalar da yaşandı. Bu sırada Antalya Barosu temsilcisi avukat Lider Tanrıkulu, leoparların saldırı anında vücutlarına bir tür adrenalin salgılandığı ve saldırısını tamamlamaya çalıştığını söyledi. Bunun üzerine araya giren Cumhuriyet Savcısı, “O zaman sanık nasıl yaralandı” diye soru sordu. Daha sonra konuşan avukat Tanrıkulu, “Bunun bir sürek avı olduğunu düşünüyoruz. Bize göre yaraları hayvanı vurduktan sonra kendileri yaptı. Tüfeği hazırlayıp ateş etmesi bile bir kaç saniye sürer” dedi.

Yaşanan tartışma üzerine tarafları sakinleştiren Mahkeme Hakimi Ömer Aykut Özdoğan, kendisinin de Greenpeace üyesi olduğunu söyledi. Çınar Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi, delillerin tespiti ve olayın aydınlatılması için leoparın öldürüldüğü yerde keşif yapılmasına hükmetti. Mahkeme olayda yaralanan sanık Kasım Kaplan’ın tedavi kayıtlarının alınarak vücudundaki yaralanmanın leopar pençesi olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi. (Diyarbakır/DHA)

ÖNCEKİ HABER

İnşaat işçileri 1 Mayıs’ta da çalışacak

SONRAKİ HABER

Çocukların kanı yerde kalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...