01 Mayıs 2014 06:00

Bahar geldi Koçerler yine yollara düştü

Kış aylarını, nispeten ılıman iklim koşullarının etkili olduğu ovada geçiren Koçerler, havaların ısınması ile birlikte asırlardır yaptıkları gibi uzun, bir o kadar da zorlu bahar göçü için yaylalara doğru yollara düştü.

Bahar geldi Koçerler yine yollara düştü
Paylaş

Mehmet Zeki ÇİÇEK

Kış aylarını, nispeten ılıman iklim koşullarının etkili olduğu ovada geçiren Koçerler, havaların ısınması ile birlikte asırlardır yaptıkları gibi uzun, bir o kadar da zorlu bahar göçü için yaylalara doğru yollara düştü.

Özgün, sosyal, kültürel yapıları ve zorlu yaşam koşullarıyla bilinen Koçerlerin asırlardır süren geleneksel bahar göçü, havaların ısınmasıyla başladı. Şırnak, Van, Hakkari, Bitlis ve Siirt çevresindeki yüksek dağların arasındaki bereketli yaylalarda hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayan Koçerler, ılıman iklimin hakim olduğu Mardin, Batman ve Urfa çevresinde çetin geçen kış aylarını geçirdikten sonra baharla birlikte yaylalara doğru tekrar göç yollarına düştü. Yaklaşık iki ay sürecek zorlu göç için yollara düşen Koçerler, sürülerinin yol üzerindeki ekili arazilere zarar vermemesi gibi pek çok unsura da dikkat etmek zorunda.

KADINLAR YER TESPİTİ YAPIYOR

Yolculuk boyunca gün boyu güdülen sürü, akşamüzerleri sağılmaya başlanıyor. Sağılan bu sütler, mayalanarak peynir olması için dinlenmeye bırakılırken, erkekler tekrar sürüyü otlatmaya, kadınlar ise at ve eşek sırtında taşıdıkları çadırlarını kurup, gece konaklamak için uygun bir yer tespiti için koşuşturmaya başlıyor. Bu koşuşturma içinde Koçer kadınların omuzlarına binen bir diğer zorluk da yemek hazırlıkları.

Saatler süren yolculuk ve tüm bu koşuşturmanın verdiği yorgunlukla erkenden uyuyan Koçerler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte uyanıp, çadırlarını söktükten sonra at ve eşeklere yükleyerek, akşam başka bir yerde konaklamak üzere tekrar yollara düşüyor.

EMEĞİN KARŞILIĞI VERİLMEYİNCE İLGİ AZALIYOR

İşlerin oldukça zor olduğunu ve büyük emekler harcadıklarını hatırlatan Hamdullah Kaçar sürülerini otlatmak için meraların kirasına binlerce lira verdiklerini söyledi. Harcadıkları emeğin karşılığını alamamaktan yakınan Kaçar, gençlerin artık bu işi yapmak istemediğini, bu nedenle çoban bulmakta bile zorlandıklarını ifade etti. Kaçar, “Bu iş çok emek istiyor ama ne yazık ki emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bizler başka iş bilmediğimiz için mecburen bu işi yapıyoruz. Ama gençler artık bu işi yapmak istemiyor. Bu işi yapan gençlerin sayısı azaldıkça maliyetler de artıyor. Örneğin bir çoban bile artık 4 bin TL maaş istiyor” diyerek hayvancılığa olan ilginin azaldığını vurguladı. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Vatan Ankara büroyu kapattı

SONRAKİ HABER

Tahran Üniversitesi Kürtlerle ilgili ansiklopedi hazırlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...