21 Haziran 2011 09:07

Ekşi Sözlük’ün “nefret söylemi”yle imtihanı

19 Haziran 2011 Pazar günü Ekşi Sözlük’e giren kullanıcılar şöyle bir duyuruyla karşılaştı: Ekşi Sözlük Nefret Söylemi Denetim Projesi. Therapy nick’li kulacının imzasıyla girilen entry’de (Ekşi Sözlük’te yayına sokulan her yazıya entry deniyor) şöyle deniyordu: “Nefret söylemi denetim grub

Ekşi Sözlük’ün “nefret söylemi”yle imtihanı
Paylaş
Haluk Kalafat

Bu grubun kurulması için çalışmalar Eylül 2010’dan beri yürütülüyor. Oldukça uzun bir süre çünkü konu oldukça karmaşık, tartışmalı ve içinden çıkılması çok da kolay değil. Çünkü Ekşi Sözlük kurulduğu günden itibaren olabildiğince özgür bir ortamdı.

Site, yazarlarını üye olarak kabul ederken ince eleyip sık dokuyor ama daha sonrasında çok ciddi, yaygın bir denetleme mekanizması kurmuyordu. Davaya konu olabilecek konularda “gammaz” ya da “ispiyoncu” adı verilen gönüllülerin ispiyonları doğrultusunda üyelikten atma ve tüm entry’leri silme gibi bir uygulamaları vardı. Ancak bu “gammaz”ların yargıları tahmin edileceği üzere oldukça nesnel kalıyordu. İspiyonlar site adminlerine ulaşıyor ve gerekli görülenler temizleniyordu.

Ekşi Sözlük’ün nefret söylemiyle ilgili belirli bir yaklaşımı düne kadar yoktu. Sitenin kurucusu ssg, 22 Nisan 2011’deki entry’sinde Ekşi Sözlük’ün ulaştığı nefret söylemi kapsamını şöyle açıklamıştı: “Irk, etnik köken, dil, inanış durumu, fiziksel veya zihinsel engel, bölgesel farklılıklar, cinsiyet, cinsel kimlik ya da cinsel yöneliminden dolayı belirli kişi veya gruplara bu temel özelliklere dayalı, mevcut her türlü olumsuz ön yargılardan beslenerek yöneltilen nefret ve/veya şiddet oluşturabilecek nitelikteki ifadeler nefret söylemi olarak kabul edilir.”

ssg ayrıca tanımın denetime nasıl uygulanacağı ve koşullarının google groups’taki “nefretsoylemi” grubunda tartışıldığını herkesin katılabileceğini duyurdu. Sonuçta ilan edilen açıklamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu, atıf yapılan mahkeme kararları ve bazı Kuzey Avrupa ülkelerinin ilgili yasaları incelendiği belirtildi. Nefret söylemi kavramının “Tek başına evrensel bir tanımı olmadığı için net ve işlevsel bir tanım yapma yoluna gidildiği” açıklandı. (BİA)


50 EKŞİ SÖZLÜK YAZARI İFADEYE ÇAĞRILDI

İstanbul polisinin, yaklaşık 50 Ekşi Sözlük yazarını sitedeki Adnan Oktar entryleri nedeniyle ifadeye çağırdığı ortaya çıktı. Ekşi Sözlük’te büyük tartışmaya yol açan bu olay “Ekşi Sözlük’ün yazar bilgilerini polise vermesi” başlığı altında tartışıldı.  İddiaya göre Ekşi Sözlük yöneticileri polisin isteği üzerine bazı yazarların kimlik bilgilerini verdi. Bunun üzerine polis yazarları ifadeye çağırdı. Site yöneticileri eleştiri konusu olurken, polisin ADSL kaydı üzerinden geldiğini belirtenler de bulunuyor. Tartışmanın başlamasıyla bazı yazarlar arasında varolan entry’leri silme tartışması da yaşandı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

"Adaya özel" kitapçığın iptali istemine veto

SONRAKİ HABER

Rusya’da uçak düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...