30 Nisan 2014 13:44

Oran’dan cumhurbaşkanlığı için iki teklif

CHP, cumhurbaşkanlığı seçimlerine günler kala seçim sürecinde yaşanacak yasal boşluğu kapatacak iki yasa teklifini hazırlayarak TBMM Başkanlığına sundu.

Oran’dan cumhurbaşkanlığı için iki teklif
Paylaş

CHP, cumhurbaşkanlığı seçimlerine günler kala seçim sürecinde yaşanacak yasal boşluğu kapatacak iki yasa teklifini hazırlayarak TBMM Başkanlığına sundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, cumhurbaşkanı adayı olması halinde Başbakan veya bakanlar kurulu üyelerinin görevlerinin sona ermesini zorunlu kılan yasa teklifinin yanı sıra aynen genel ve yerel seçimlerde olduğu gibi cumhurbaşkanlığı seçiminde de siyasi partilere ve hatta partilerinden bağımsız olarak 20 milletvekilinin çıkaracağı cumhurbaşkanı adayına da hazine yardımı yapılmasını içeren iki yasa teklifini TBMM’ye sundu.

BAĞIMSIZ ADAYA DAHİ MADDİ DESTEK!

Yazılı açıklama ile her iki yasa teklifini duyuran Umut Oran, iktidar karşısında çıkacak adayların da eşit silahlara sahip olmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Diğer adayların da güçlü ve bağımsız bir seçim propaganda dönemi yürütebilmesi açısından desteklenmelerinin çok önemli olduğunu söyleyen Oran, “Bu nedenle aday çıkaracak partilere ve hatta partilerinden bağımsız olarak diyelim ki 20 milletvekilinin dahi çıkaracağı adayın maddi olarak desteklenmesi de adil ve saydam bir seçim için çok anlamlı olacaktır” dedi.

ADAY OLURSA BAŞBAKANLIKTAN AYRILMIŞ SAYILACAK

Diğer yasa teklifinde ise cumhurbaşkanı adayı olacak başbakan veya bakanlardan birisinin seçim propaganda döneminde görevine devam edip etmeyeceği konusunda da yasada boşluk bulunduğuna işaret eden Umut Oran şunları kaydetti: “Teklifim bu haliyle yasalaşırsa 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nda, hakime savcıya, kamu personeline, seçimle gelmiş olan örneğin bir büyükşehir belediye başkanına dahi getirilmiş olan cumhurbaşkanlığına aday olunduğu takdirde görevden ayrılmış sayılma hali başbakan veya bakanlardan birisinin adaylığında da geçerli olacak. Böylece seçim sürecinde yürütmenin gücünün pervasızca kullanılması önlenmiş olacak. Örneğin Recep Tayyip Erdoğan partisinin cumhurbaşkanı adayı olur ise aday listesinin kesinleştiği tarihte Başbakanlık görevinden ayrılmış sayılacak.” (ANKARA)
 

ÖNCEKİ HABER

Öğrencisini taciz eden öğretmene 22 yıl

SONRAKİ HABER

HDP\'li vekiller Lice\'ye gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa