30 Nisan 2014 01:12

AYM, 1 Mayıs başvurusunu kabul etmedi!

Anayasa Mahkemesi (AYM), Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına açılması için yapılan bireysel başvuruyu kabul etmedi. AYM, karara gerekçe olarak iç hukuk yollarının tükenmemiş olmasını gösterdi.

AYM, 1 Mayıs başvurusunu kabul etmedi!
Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına açılması için yapılan bireysel başvuruyu kabul etmedi. AYM, karara gerekçe olarak iç hukuk yollarının tükenmemiş olmasını gösterdi.

AYM, 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda kutlama yapılmasına izin verilmemesi nedeniyle ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle 24 Nisan'da yapılan bireysel başvuruyu kabul etmedi. AYM, oy birliği ile alınan karara gerekçe olarak iç hukuk yollarının tükenmemiş olmasını gösterdi. (DHA)


HAŞİM KILIÇ, 'EVRENSEL HUKUK'TAN BAHSETMİŞTİ
Anayasa Mahkemesinin kuruluşunun 52. yılı nedeniyle düzenlenen törende konuşan AYM BAşkanı Haşim Kılıç, Twitter yasağının AYM kararıyla kaldırılmasına dair Başbakan Erdoğan ve hükümet üyelerinden gelen "iç hukuk tükenmedi", "karar milli değil" gibi iddialara 'sert' bir şekilde yanıt vermişti. Kılıç, Twitter yasağının kaldırılmasına dair AYM kararını savunurken şunları söylemişti:

"Bu bağlamda 1990 yılında AİHM’in zorunlu yargı yetkisinin kabul edilmesi ve 2004 yılında Anayasa’nın 90’ncı maddesinde yapılan değişiklikler devrim niteliğinde sayılabilecek evrensel düzenlemelerdir.

2010 yılında bireysel başvuru hakkı açılmıştır. Bu değişiklikleri yeniden hatırlatma gereğinin altını şu nedenle çizmek istiyorum. Yasama organı bu değişikliklerle başta AYM olmak üzere tüm yargı organlarına evrensel standartları uygulayın talimatı vermiştir. Bu nedenledir ki yerel gerçeklere evrensel standartları örtüştürmeliyiz.

AYM’nin son günlerde verdiği bireysel başvuru kararlara ölçülü eleştirileri saygıyla karşılarken, verilen kararlarımızın arkasında olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Milletvekili seçilen ancak kovuştturma nedeniyle tutukluluk hali devam eden milletvekillerinin, milleti temsil haklarının ihlal edildiği sonucuna varılmış ve tahliyeleri gerçekleştirilmiş. Onların çözmesi gereken böyle bir sorunun, yasal düzenlemelerle çözülmesini yürekten arzu ederdik.

Belirtilen davalarda şikayetçilerin, kanunun yolunu tüketme yolu aranmaksızın, AYM’nin ihlal kararlarını verdiğini altını çizmek istiyorum. AYM, bir internet sitesine erişimin engellenmesine karşı verdiği kararda, yoğun eleştiriyle karşı karşıya kalmıştır. Uzun yargılama, uzun tutukluluk yada şikayete konu hakkın, yeterli hukuk yoluyla korunup korunmadığı yönünde yapılan değerlendirmeler bunun istisnalarını oluşturmuştur.

AYM’nin, AİHM’in içtihatları doğrultusunda kanun yolları tüketilmeden verdiği kararlara karşı hiçbir eleştiri yapılmamasına rağmen, bir internet sitesiyle ilgili kararıyla ilgili ölçüsüz şekilde eleştirilmesi dikkat çekicidir. Hukuk devletinde mahkemeler emir ve talimatla çalışmadığı gibi dostluık ve düşmanlıkla da yönlendirilemez."

'TAKSİM YASAĞI ANAYASA'YA VE AİHS'YE AYKIRI'
Türkiye Barolar Birliği (TBB), 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim'de kutlanabilmesine dair, "Anayasa'nın 34. maddesi gereğince, herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. AİHS'nin 11. maddesine göre, herkes barışçıl olarak toplanma hakkına sahiptir" demişti.

TBB, "Anayasa'nın 90. maddesinin son fıkrasına göre, usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır. Anayasa'nın 148. maddesinin üçüncü fıkrasında, herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir denilerek bütün idari ve yargısal makamlarca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve haliyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyulması gerektiği bir kez daha vurgulanmıştır" açıklamasında bulunmuştu.

TBB, İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği'nin Taksim Meydanı'nda kutlanması düşünülen 1 Mayıs İşçi Bayramı'na katılanların can güvenliğini korumakla görevli olduğunu belirterek şu ifadelere yer vermişti: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 27 Kasım 2012 tarihli DİSK ve KESK / Türkiye kararında, 1 Mayıs 2008'de Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs anma ve kutlamalarının yapılmasının engellenmesini Avrupa İnsan Hakları'nın 11. maddesinin ihlali anlamına geldiğini belirtmiştir. Hukuk Devleti'nde idareler, bireyler anayasal haklarını kullanırken onların bu haklarının kullanımını kolaylaştırıcı önlemler almakla görevlidir. Bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği Taksim Meydanı'nda İşçi Bayramı'nın kutlanması ve katılanların can güvenliğinin korunmasını sağlamakla görevlidir." (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Avrupa’daki Alevi örgütlerinden Başbakana tepki

SONRAKİ HABER

Valilikten \'Taksim yasağı\' açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...