Güçlü ve kitlesel 1 Mayıs için
Fevzi YILMAZ
Eğitim Sen Ankara
3 No’lu Şube Başkanı
1 Mayıslar bütün ülkelerde, hem işçi ve emekçi sınıfların birliği, hem de her fırsatta birbirine karşı kışkırtılan halkların kardeşliği duygusunun en somut şekilde alanlara yansıdığı bir mücadele günü.
2014 1 Mayısı öncesinde, Ankara’da emek ve meslek örgütlerinin merkezinde olduğu 1 Mayıs’ın nasıl örgütlenmesi ve kutlanması gerektiği konusunda yaşanan tartışmalara değinmekte yarar var. Başlangıçta bir araya gelen KESK Şubeler Platformu, tüm emekçilerin birliğinin yakalandığı ve kitlesel 1 Mayıs kutlaması için üzerine düşen görev ve sorumluluğun bilinci ile hareket ederek, diğer sendika ve meslek örgütleri ile görüşmeye başladı.
KESK Şubeler Platformunda bazı sendika temsilcileri 1 Mayıs’ın Kızılay’da kutlanması yönünde öneride bulundu. Platformda yürütülen tartışma sonunda daha kitlesel olması ve emek güçlerinin birliğini sağlama yönünde Sıhhiye Alanı’nın daha doğru tercih olacağı kararı ortaya çıktı. Son yıllarda 1 Mayıs’lar Sıhhiye Meydanı’nda kutlanmaktadır ve Ankaralı emekçiler tarafından Sıhhiye Meydanı 1 Mayısla birlikte anılır hale geldi. Kızılay önermesinde bulunan sendika temsilcisi arkadaşlarımız da ikna olmuş göründüler.
Hızla çalışmaya başlayan Miting Tertip Komitesi demokrasi güçlerine ve siyasi çevrelere çağrılarda bulunarak daha kitlesel daha güçlü 1 Mayıs kutlama çabasının içine girdi. İMO’da yapılan toplantı da bazı grup ve çevreler 1 Mayıs’ın Kızılay Meydanı’nda kutlanması düşüncelerini yeniden gündeme getirdi. Ancak Tertip Komitesi alan önermelerinin tartışıldığını ve tartışmalar sonunda Sıhhiye Meydanı’na karar verildiğini ifade etti. İlginçtir ki, KESK Şubeler Platformunda Kızılay önerisini getiren bazı arkadaşlarımız yapılan tartışmayı ve alınan kararı yok sayarak Kızılay Meydanı önerisinde bulunanların yanında yer aldılar.
TARİHSEL BİR GÖREV
Gezi direnişi sürecinde dönemsel taktik platform olarak kurulan, sendikaların, emekten yana partilerin, değişik siyasi grupların, dergi çevrelerinin ve kişilerin oluşturduğu “Ankara Dayanışması” adını kullanan bazı çevreler alan tartışmasını yeniden açmak istediler. Tertip Komitesi, Ankara Dayanışmasının kendilerinden bağımsız ve kendilerinin dışında bir oluşum olmadığını, Tertip Komitesi bileşenlerinin aynı zamanda Ankara Dayanışmasının bileşeni olduğunu belirttiler.
1 Mayıs’a iki hafta kaldığını, emek ve meslek örgütlerinin alan tartışmasını yaptığını ve süreci tamamladığını, kalan iki haftalık süreçte yapılması gerekenin alan tartışması yerine
1 Mayıs’ın daha kitlesel ve mücadele ruhuna uygun kutlanması için yapılacak çalışmalar üzerinde konuşmanın daha anlamlı olacağı ısrarla vurgulandı. Ankara Dayanışması diye kendisini ifade etmeye çalışanlar tarafından toplantı ilerletilemeden dağılmak zorunda kalındı. Emek ve meslek örgütü temsilcileri toplantıyı terk ederek başka bir salonda toplantısını devam ettirdi.
İşçi sendikalarını, kamu emekçilerinin sendikalarını, emek ve meslek örgütlerini yok sayan, sınıfın bileşenlerini tanımayan ve onların yerine kendisini dayatan anlayışla hareket eden kişi ve çevrelerin Kızılay çağrılarından ve 1 Mayıs’ı bölen tavırlarından vazgeçmelerinin tarihsel bir görev ve siyasal sorumluluk olduğu vurgusunu yapmak gerekiyor. 1 Mayıs’a birkaç gün kala bu birliğin ihtiyaç olduğu, koşullarının var olduğu unutulmamalı. 1 Mayıs; sınıf ve sınıf örgütleri ile birlikte kutlandığı sürece daha anlamlı olur.
SIHHİYE İÇİN BAŞVURU YAPILDI
KESK’e bağlı bazı sendika yöneticilerinin, yürüyüş kolunda olacaklarını ve miting alanına gelindiğinde alanı terk ederek Kızılay’a gidecekleri yönündeki açıklamalar, KESK bütünlüğü ve örgütsel disiplin açısından bir talihsizlik olarak görülmelidir. KESK örgüt kültüründe tabanı alanda bırakarak, alanı terk etme geleneği yoktur. Elbette ki önümüzdeki süreçte örgütsel disiplin zafiyeti yaşayan arkadaşlarımız KESK içerisinde kendilerini tartışılır hale getireceklerdir.
KESK dönem yürütmesi ve dönem sözcülüğü aracılığı ile yürütülen tartışmalarda KESK, DİSK, Türk-İş, TMMOB ve TTB 1 Mayıs’ı birlikte ve tek alanda (Sıhhiye Meydanı’nda) kutlama kararı alarak, 17 Nisan 2014 Tarihinde Türk-İş Genel Merkezinde yapılan basın açıklaması ile kamuoyuna ilan etti. Basın açıklamasının devamında, KESK, DİSK, Türk-İş, TMMOB ve TTB temsilcilerinden oluşan Tertip Komitesi 1 Mayıs Mitingi için Ankara Valiliğine Sıhhiye Meydanı için başvurdu.
Ankara’da 1 Mayıs çalışmaları devam ederken Türk-İş Ankara Temsilciliği, kürsüden Kürtçe konuşmanın olması, İstiklal Marşı okunmaması vb. gibi gerekçelerle tertip komitesinden çekildiğini açıkladı. 1 Mayıs’ın işçi ve emekçilerin birliğine, halkların kardeşliğine katkı sunan bir gün olması gerçeği yok sayılarak bunlar ayrılma gerekçesi yapıldı. Oysa bu yazının kaleme alındığı saatlerde bile Türk-İş’in web sayfasında yukarıda sözü edilen basın açıklaması ve Sıhhiye Meydanı çağrısı halen durmaktadır.
YANITI İŞÇİ VE EMEKÇİLER VERECEK
1 Mayıs’ın hakkını vermek, onu tarihsel anlamına ve önemine uygun olarak kutlamak, emekçiler arasındaki birlik, dayanışma ve mücadele isteğinin kitlesel ve yaygın bir şekilde somut olarak alanlara ve mücadeleye yansıtılmasıyla gerçekleşebilir. Türk-İş üyesi işçilerin ve mücadeleci sendikacıların, sınıfın birliğini sağlama adına tarihsel bir sorumluluk bilinciyle hareket edeceklerini ve Türk-İş Ankara Temsilciliğinin Sıhhiye Meydanı’ndaki mitinge katılma yönünde eğilim belirlemesi kararını alması tartışmasını yürüteceklerine inanıyorum.
İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde, hangi gerekçelerle olursa olsun “alan” tartışması ile yaratılan bu bölünme, işçi sınıfının canı pahasına savunduğu değerleri ve kaybetmekle karşı karşıya olduğu kazanımları konusunda en küçük bir kaygı taşımayan sorumsuz davranışların yaratacağı tahribatın faturası önümüzdeki günlerde yine sınıfa ve emekçi halk kitlelerine çıkartılacaktır.
1 Mayıs’ı anlamına ve özüne uygun olarak kutlamak sorumluluğunu gösterenler, işçilerin birliği ve halkların kardeşliğini temel alan bir anlayışla alanlara çıkacaktır. 1 Mayıs’ın tarihsel anlamı ve güncel önemine gölge düşürmek isteyenlere en somut yanıt, talepleriyle Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Ankara’da da alanları dolduracak olan işçi sınıfı ve emekçiler tarafından verilecektir. Ankara’da işçi ve emekçiler daha kitlesel, daha gür sloganları, pankartları, bayrak ve flamalarıyla, direnişteki Yatağan işçileriyle, büyükşehirden işten atılan emekçilerle birlikte Sıhhiye Meydanı’nda olacaklar.
HAYDİ, 1 MAYIS’A! HAYDİ,
SIHHİYE MEYDANI’NA!
YAŞASIN 1 MAYIS BİRLİK, MÜCADELE
VE DAYANIŞMA GÜNÜ!
YAŞASIN EMEKÇİLERİN BİRLİĞİ,
HALKLARIN KARDEŞLİĞİ!
Evrensel'i Takip Et