21 Haziran 2011 08:32

Avrupa’nın savaştan beri en kötü krizi

Yunan hükümetinin, 28 Haziranda 28 milyar avroluk harcama kesintisi paketini parlamentodan geçirmesi, IMF-AB yardımının 12 milyar avroluk diliminin yolunu açacak.Avro Bölgesi maliye bakanlarının hafta sonu yaptığı toplantıda, 12 milyar avroluk yardımla ilgili kararın, ek harcama kesintileri ve özelleştirme programı netleşene kadar beklenmesi

Avrupa’nın savaştan beri en kötü krizi
Paylaş

Yunan hükümetinin, 28 Haziranda 28 milyar avroluk harcama kesintisi paketini parlamentodan geçirmesi, IMF-AB yardımının 12 milyar avroluk diliminin yolunu açacak.

Avro Bölgesi maliye bakanlarının hafta sonu yaptığı toplantıda, 12 milyar avroluk yardımla ilgili kararın, ek harcama kesintileri ve özelleştirme programı netleşene kadar beklenmesi kararlaştırıldı. Yunanistan’ın, devasa borçlarını ödeyebilmesi için toplam 110 milyar avroluk IMF-AB yardım paketinin son dilimine temmuz ayı itibariyle ihtiyacı bulunuyor.

Yunanistan parlamentosunun tasarruf önlemlerini desteklemesi durumunda, avro Bölgesi maliye bakanlarının 3 Temmuzda bir araya gelerek, son dilimi serbest bırakması bekleniyor.

Yunanistan’ın yeni Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Avro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan’a verilecek krediyi erteleme kararının, acil bir eyleme ihtiyaç olduğunu gösterdiğini belirtirken, AB Komisyonunun Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de Yunanistan’ın tasarruf önlemleriyle devam etmesi gerektiğini, sorumluluğun en büyüğünün yeni Yunan hükümetinin omuzlarında olduğunu söyledi.

Rehn, Yunanistan’daki durum için “Avrupa’nın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana karşılaştığı en kötü kriz” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, Yunanistan’ın alacağı yeni yardım paketinin büyüklüğünün ilkiyle aynı olacağı ifade ediliyor.

Yetkililer, yeni planın Yunanistan’ı 2014 yılının sonuna kadar finanse edeceğini ve miktarının yaklaşık 120 milyar avroyu bulacağını belirtiyorlar. Pakette, Avro Bölgesi ülkelerinin katkılarının yanı sıra özel sektörün gönüllü katkısının da yer alması bekleniyor.

Yunanistan’ın borcunu ödeyememesi, Yunan tahvillerini elinde bulunduran Avrupa Merkez Bankası da dahil Avrupalı bankaların devasa kayıplarına yol açacak. (ATİNA)

ÖNCEKİ HABER

Saldırılara bir tepki de Bolu’dan

SONRAKİ HABER

Yüksekova’da köye operasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...