30 Nisan 2014 06:00

Diyarbakır’da taşerona karşı 1 Mayıs

Diyarbakır’da Türk-İş’e bağlı sendikalar, KESK, DİSK, TMMOB, Tabip Odası 1 Mayıs’ı ortak kutlayacak. Memur-Sen’in 1 Mayıs’ı Diyarbakır’da kutlama kararı almasının ardından Diyarbakır’da da alan sorunu gündeme geldi.

Diyarbakır’da taşerona karşı 1 Mayıs
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Cumhur DAŞ


Diyarbakır’da Türk-İş’e bağlı sendikalar, KESK, DİSK, TMMOB, Tabip Odası 1 Mayıs’ı ortak kutlayacak. Memur-Sen’in 1 Mayıs’ı Diyarbakır’da kutlama kararı almasının ardından Diyarbakır’da da alan sorunu gündeme geldi. Gazetemize konuşan sendika temsilcileri her yıl 1 Mayıs’ın kutlandığı İstasyon Meydanı’nın Memur-Sen’e verilmesine tepkili. Diyarbakır’da 1 Mayıs’ın ana gündeminin taşeron işçilerin çalışma koşulları ve talepleri olacağını dile getiren sendika yöneticileri, yarın saat 12.00’de Dağkapı Meydanı’nda kutlanacak ortak 1 Mayıs’ta Rojava ve çözüm sürecine dair beklentilerin de önemli gündemlerden biri olacağını belirttiler.

ORTAK KUTLAMA

Tes-İş Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Ali Öncü, Diyarbakır’da 1 Mayıs’a geniş halk kitlelerini kapsayan, emekçilerin tümünün katılımını sağlayacak şekilde hazırlandıklarını söyledi. 1 Mayıs’ı tüm emek hareketi bileşenleriyle kutlamayı hedeflediklerinin altını ısrarla çizen Öncü, “Burada bir ayrım söz konusu olamaz. Türk-İş, Hak-İş, KESK, DİSK ve emekten yana kim varsa, herkesin bir araya gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Neoliberal politikalara karşı emek cephesinin birleşmesinden başka çare yok” dedi.

ANA GÜNDEM TAŞERONA KARŞI MÜCADELE

Diyarbakır 1 Mayısı’nda taşeronlaştırmaya karşı ciddi mesajlar verileceğini ifade eden Öncü, “Bölgede taşeronlaştırma çalışma hayatının kanayan bir yarası. Taşeronlaştırma konusunda bıçak kemiğe dayanmayı geçti, artık kemiği parçalıyor. Bu gerçeği görüp, taşeronlaştırmaya karşı mücadeleyi örmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. Sendika olarak bölgedeki dağıtım birimlerinde ve üretimde 1121 taşeron işçisini örgütlediklerini söyleyen Öncü, “Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta il, ilçelerin tümünde taşeronu örgütledik ancak hâlâ ciddi baskılar ve ahlak dışı bir emek sömürüsü var. Bunu değiştirmek de sendikaların temel görevi. Bu konuda ciddi bir kararlılıkla, güçlenerek emek sömürüsüne karşı mücadele ediyoruz” dedi.

EMEK VE DEMOKRASİ TALEPLERİ BİR ARADA

KESK Dönem Sözcüsü ve BTS Diyarbakır Şube Başkanı Uğur Yaman ise Diyarbakır’da 1 Mayıs’ın ruhuna uygun bir kutlama yapacaklarını söyledi. Diyarbakır’a da yansıyan alan tartışmasının sonlandığını ifade eden Yaman, “Valilik, 1 Mayıs’ların kutlandığı İstasyon Meydanı’nı Memur-Sen’e verdi. Biz de 1 Mayıs’ı saat 12.00’de Dağkapı Meydanı’nda kutlayacağız” dedi.

Diyarbakır 1 Mayısı’nda toplumsal ve sınıfsal mesajların bir arada olacağını söyleyen Yaman, “AKP’nin neoliberal politikaları sonucu kamuyu tasfiye etmesine karşı mesajlarımız olacak. Aynı zamanda Kürt halkının ana dili başta olmak üzere taleplerini bir kez daha dillendireceğiz” dedi. Çözüm sürecinin yasal güvence altına alınması talebinin de 1 Mayıs’ın gündemlerinden olacağını söyleyen Yaman, “Öte yandan bölgede de hızla yaygınlaşan taşeron işçiliğe karşı mücadele de diğer bir gündemimiz” dedi.

‘YOL-İŞ: GÜNDEMİMİZ TAŞERON İŞÇİLER’

Bizim şubemize bağlı 6 vilayette 900 dolayında taşeron işçisi, 600 dolayında da daimi işçi var. 1 Mayıs’ta taşeron işçilerin sorunlarını gündem haline getirme hedefimiz var” diyen Yol-İş Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Halil Öztopalan, hükümetin taşeron işçilere ilişkin mahkeme kararlarını uygulamamasına tepki gösterdi. İşçilerin taşeron olarak değil muvazaalı olarak çalıştırıldıklarını kanıtlamalarına rağmen hükümetin mahkeme kararını uygulamadığını dile getiren Öztopalan, “Mahkeme ‘Bu kişiler taşeron işçisi değil karayolları işçileridir’ diye karar verdi. Netice Yargıtay tarafından da onaylandı ama hükümet uygulamıyor. Bunu AİHM ya da Anayasa Mahkemesine kadar götürmeye kararlıyız” dedi. Önümüzdeki günlerde sorunun çözümüyle ilgili Çalışma Bakanlığı ve Karayolları Müdürlüğü yetkililerinin bir araya geleceği haberini aldıklarını da aktaran Öztopalan, bu toplantının sonucunu bekleyeceklerini, sonuç alamazlarsa çeşitli eylemler gerçekleştireceklerini belirtti. Öztopalan 1 Mayıs’a da taşeron işçilerin talepleriyle katılacaklarını dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Saya işçisi güvence istiyor

SONRAKİ HABER

Kendi bayramımıza taksit taksit katılacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa