30 Nisan 2014 06:00

Saya işçisi güvence istiyor

Adana’da Büyük Saat civarındaki atölyelerde çalışan 2 bin ayakkabı işçisi uzun ve sağlıksız çalışma koşullarından şikayetçi. Öyle ki çalışmak zorunda oldukları için 1 Mayıs’a katılamayacaklarını ifade ediyorlar.

Saya işçisi güvence istiyor
Paylaş

Volkan PEKAL
Emre AYDIN
Adana


Adana’da Büyük Saat civarındaki atölyelerde çalışan 2 bin ayakkabı işçisi uzun ve sağlıksız çalışma koşullarından şikayetçi. Öyle ki çalışmak zorunda oldukları için 1 Mayıs’a katılamayacaklarını ifade ediyorlar. Parça başı çalışma sistemiyle haftalıklarını çıkarabilmek için günde 15 saat çalışmak zorunda kalan saya işçileri için “tatil” ancak işsiz kaldıklarında mümkün. İşçiler, “Sabah 8’den akşam 8’e kadar patrona dikiyoruz, akşam 8’den gece 11’e kadar diktiğimiz de bize haftalık kalıyor” diyorlar. Uzun çalışma saatleri boyunca solüsyon ve bali soluyorlar. Diktikleri ayakkabılar ise mağazalarda yüzlerce liraya satılıyor.

İşçilerden Cumali Alyakut, “Patrona sigorta yap desem kapıyı gösterir bana” diyor. Parça başı üretim yapmalarının sigortaya engel teşkil etmediğini ama kayıtlı olmadıkları için ya da fabrika sistemi maaşlı çalışmadıkları için kendilerine sigorta yapılmadığını söyleyen Alyakut, saya işçileri primlerini kendileri yatırmazsa güvencelerinin olmadığını ifade ediyor.
Çocukluğunda işçiliğe başlamış olan 43 yaşındaki Saya Dikimi Ustası Ali Korkmaz, 30 yıldır bu işi yaptığını söylüyor. Çalışma koşullarının 1 Mayıs’a gitmesine engel olduğunu belirten Korkmaz, saya işçilerinin haklarını güvenceye alacak bir dernek istediğini belirtiyor. Bu meslekte emekli olmanın nerdeyse imkansız olduğunu, kendisinin 12 yıllık BAĞ-KUR’lu olduğunu ifade ediyor. 

DERNEK ÖNEMLİ

Mehmet Dilbirin Adana ve İstanbul’da saya işçiliği yapmış. Dilbirin, Adana’da saya işçiliğinin düzensiz olduğunu, işverenlerin verdiği fiyattan dikmek zorunda kaldıklarına dikkat çekiyor. İstanbul’da saya işçisinin dernekleri aracılığı ile patronlara şartlarını sunduklarını ve derneğin belirlediği fiyatın altında kimsenin saya dikmediğini söyleyen Dilbirin, “Adana’da ölsen bitsen kimse yardımcı olmaz ama İstanbul’da dernek takipçi oluyor” diyor. Dilbirin, işçileri 1 Mayıs’ta da kendi talepleri için mücadeleye çağırıyor.

ÖNCEKİ HABER

\'1 Mayıs\'ın tatil olduğunu hiç duymadım!\'

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da taşerona karşı 1 Mayıs

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...