30 Nisan 2014 06:00

Hak-İş'ten mehter, konser ve çekilişli 1 Mayıs!

Sendikalar “Birlik, Mücadele, Dayanışma” diyor. İşçileri katamayan Hak-İş ise yeni yöntemler peşinde... Kayseri’de Hak-İş’in 1 Mayıs etkinliğine katılan işçilere çekilişte Alanya tatili hediye edilecek!

Hak-İş\'ten mehter, konser ve çekilişli 1 Mayıs!
Paylaş

Ümit KARTAL
Kayseri

Hak-İş, 1 Mayıs’ı merkezi olarak Kayseri’de kutlayacak. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde, Hak-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda sözleşmeler nedeniyle işçiler sendikalarına tepkili. Hak-İş’in en çok üyesinin olduğu Boydak grubunda ise, hükümet ve Boydak grubu arasındaki çekişmeden ötürü, patron ve Cemaat destekli kurulan Pak-İş sendikasının üye yapacağı ve işçileri topluca Hak-İş’ten ayıracağı söylentileri dolaşıyor. Her iki tutuma da tepki gösteren işçilerden de e-devlet şifreleri ile kendi kendilerine DİSK’e üye olanlar var. Birçok işçi Hak-İş’in işçiler üzerindeki etkisinin azaldığını ve kan kaybettiğini düşünüyor.  Hal böyle olunca, 20 ilden Kayseri’ye işçi taşıyacak olan Hak-İş’in Kayseri’deki üyelerini 1 Mayıs’a katması zor görünüyor.

Konu ile ilgili gazetemize konuşan Hak-İş İl Temsilcisi ve Hizmet-İş Kayseri Şube Başkanı Halil Özdemir, işçilerin katılımını artırmak için yeni yöntemler deneyeceklerini söyledi. Bu yöntemlerden en ilginci etkinliğe katılacak işçilerden 50’sine çekilişle Alanya’da tatil hediyesi verilmesi! Şimdi Kayseri OSB’de Hak-İş’e bağlı sendikaların işyeri temsilcileri bu kampanyayı duyurarak üyelerini Hak-İş’in etkinliğine çağırıyor. Sözleşme dönemlerinde en çok tepki çeken Öz Ağaç-İş ise 1 Mayıs akşamında ücretsiz Orhan Hakalmaz konseri düzenleyerek, hâlâ işçiler üzerinde etkisi olduğunu göstermeye çalışacak.

‘KAYSERİ DE BİR TAKSİM’DİR’

Öte yandan Hak-İş, Kayseri’de 2 ayrı 1 Mayıs mitingi yapılmasına sebep oldu. Üyelerine ve Kayseri kamuoyuna çağrı yaparken, ‘olaysız kutlama’ vurgusu öne çıkıyor. Hak-İş dışındaki tüm kutlamalar ‘olaylı’, esnafa zarar veren kutlamalar olarak anlatılıyor. Vurgulardan bir diğeri ise Hak-İş’in bildirisinde de geçen ‘Rabia’ vurgusu. 1 Mayıs çağrı bildirisinde Hak-İş, Mısır’daki idamlara özel olarak değiniyor.


‘TAKSİM’DE YASAĞA KARŞIYIZ AMA...’

Referandum döneminde yapılan ortak kutlamaları ve hükümetin Taksim yasağını sorduğumuz Hak-İş İl Temsilcisi Halil Özdemir, hem yasaklara karşı olduklarını hem de yasak olmasına rağmen Taksim’de ısrar etmeye karşı olduklarını söyleyerek geçiştiriyor ve özellikle Taksim’e çıkan sendika ve siyasi partilere yakın bir sloganla tamamlıyor bu tutumunu: Her yer Taksim!  Özdemir, “Bizim için Kayseri de bir Taksim’dir. Yasağa karşıyız ama Taksim olmazsa olmazımız değil” diyor.  Etkinliklerine dair bilgi de veren Özdemir, “olaysız ve kavgasız” bir kutlama yapacaklarının altını çizerek, 1 Mayıs metninin okunacağını, genel başkanın konuşma yapacağını, mehter takımı, Kayseri ozanları ve folklor ekiplerinin gösteri yapacağını söylüyor.


BİRLEŞTİRME ÇABALARI SONUÇSUZ KALDI

İkinci mitingin tertip komitesi ise KESK, DİSK ve Türk-İş’e bağlı TÜMTİS oluşturuyor. Yıllardır Kayseri’de 1 Mayıs’ın kutlanmasına öncülük eden bu grup, hem Hak-İş hem de Türk-İş’e çağrı yaptıklarını, referandum dönemindeyse 6 konfederasyonla ortak kutlama gerçekleştirdiklerini hatırlatıyor. Ancak çabaları sonuç vermemiş. “Memur-Sen Kayseri’deki üyelerini Diyarbakır’a, Türk-İş Ankara’ya çağırıyor. Hak-İş’in ise birleştirme gibi bir derdi yok” diyen KESK Dönem Sözcüsü ve SES Şube Başkanı Orhan Karakaya,  hangi sendikaya üye olursa olsun tüm Kayserili emekçilere bu tutumlara tepki olarak kendi kutlamalarına katılma çağrısı yapıyor.

SAAT 16’DA MİMARSİNAN OTOPARKI’NA

Özel olarak örgütsüz işçi ve emekçilere de seslenen bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Karakaya, “1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’dür. Birliği bozan, mücadeleden ve dayanışmadan kaçan sendikalar her geçen gün emekçiler nezdindeki az olan itibarlarını yitirmeye devam ediyor. Sendika başkanları birleşmeye yanaşmasa da biz tabanda sağlayabildiğimiz en geniş birlikle 1 Mayıs’a katılacağız” diyor.

Hak-İş’in kutlaması saat 10.00’da başlayacak ve öğlene doğru bitmesi bekleniyor. Sendikaların ortak kutlaması ise saat 16.00’da Hak-İş ile aynı yerde yani Mimarsinan Otoparkı’nda gerçekleşecek. 16.00’daki kutlamaya 6 ayrı koldan yürüyüşle katılım sağlanacak. CHP, il binası önünden; Eğitim Sen ve BES Sivas Caddesi’nden; DİSK ve Hacı Bektaşi Veli Derneği Bankalar Caddesi’nden; Emek Partisi ve HDP bileşenleri Yoğunburç kavşağından, SES ve TÜMTİS Düvenönü’nden; Halkçı Gençlik Derneği ise eski Adliye binası önünden yürüyüş kolu oluşturacak.
 

ÖNCEKİ HABER

Sanat emekçileri 1 Mayıs’a hazır

SONRAKİ HABER

\'1 Mayıs\'ın tatil olduğunu hiç duymadım!\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa