29 Nisan 2014 07:26

Ermeni evleri otel yapılıyor

Gaziantep’te Ermeni soykırımında katledilen veya yurtlarından edilen Ermenilere ait evler yıkılıp, yerlerine oteller dikiliyor. Antep’in en eski mahallelerinden olan ve zamanında Ermenilerin yaşadığı Bey Mahallesi, artık neredeyse ticari bir pazar haline gelmiş durumda.

Ermeni evleri otel yapılıyor
Paylaş

Gaziantep’te Ermeni soykırımında katledilen veya yurtlarından edilen Ermenilere ait evler yıkılıp, yerlerine oteller dikiliyor. Antep’in en eski mahallelerinden olan ve zamanında Ermenilerin yaşadığı Bey Mahallesi, artık neredeyse ticari bir pazar haline gelmiş durumda. Ermeni evleri ya cafe ya bar ya da yıkılıp otel yapılıyor. 26 yıldır bu mahallede Ermenilere ait bir evde yaşayan Yazar İbrahim Halil Aycan, bu mimari yerleri alan kişilerin bunları ticari bir mantıkla satın aldığını söyledi.

Yüzyıllarını birlikte geçirmiş halkların miras bıraktığı yaşam alanlarının dozer ve kepçelerle yerle bir edilmesinin çok üzücü olduğunu ifade eden Aycan, “Her kepçe darbesi yüreğe saplanan bir bıçak darbesi gibidir” dedi. Kendisinin de mülteci bir kimlik ile yaşadığını ifade eden Aycan, “Ben bu Ermeni evinde 26 yıldır yaşıyorum. Ben de memleketimden isteyerek ayrılmadım, koparıldım. Dolayısıyla o kimliği taşıdığım için o acıyı hissedebiliyorum. Ben bu mahalleye ilk geldiğimde burada insanlar en azından buraları koruyarak yaşıyorlardı. Sonrasında belediye birden bu alana el attı. Milyonlarca para harcadılar. Bütün taşlar, bütün sokaklar yenilendi. Bütün evler ışıklandırıldı. Mahalleye kamera sistemi kurdular. Bir şekilde burası yine insansızlaştırıldı. Yine insanlar çekip, gitti. Güya turistik amaçla kullanılacakmış. Bu mahalle Antep’in en eski mahallesidir. Buraya gelen herkes ‘Antep Mahallesi’ diyor. Oysa bu bir Ermeni mahallesidir” diye konuştu.

Ermeni mimarisine ait yerlerin yıkılıp, yerine betonarme binalar dikileceğini ifade eden Aycan, “Bu uygulama bu mahallenin ruhuna uygun değildir. Bu canlı mimari yerine suratsız betonarme yapacaklar. Bu tarihsizleştirme ve insansızlaştırmaya karşı Ermenilerin 100 yıldır terk ettiği yaşam yerlerine oturuyorsunuz, bari sahip çıkın. Dokusunda kalması için taleplerde bulunun. Bu onların görevidir. Antep’te ilk tiyatro yapan, ilk gazeteyi çıkaran Ermenilerdir. Yine sosyal ve kültürel hayat ile ticaret onların elindeydi. Kültürlerinin yok olmasına karşı çıkmalıyız” diye konuştu. (Gaziantep/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

HES’lere karşı 1 Mayıs’a hazırlanıyorlar

SONRAKİ HABER

Nakış direnişi 1. yılında yeni direnişlere gebe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...