29 Nisan 2014 06:03

Dörtyol'da işçiler 1 Mayıs’tan haberdar değil!

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde konuşuyoruz işçilerle. Ya 1 Mayıs’a bir defa katılmış, ya da henüz katılmamışlar. Bir çok arkadaşlarının 1 Mayıs’tan haberdar bile olmadıklarını söyleyen işçiler, Dörtyol’da herhangi bir kutlama yapılmadığını da söylüyorlar.

Dörtyol\'da işçiler 1 Mayıs’tan haberdar değil!
Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde konuşuyoruz işçilerle. Ya 1 Mayıs’a bir defa katılmış, ya da henüz katılmamışlar. Birçok arkadaşlarının 1 Mayıs’tan haberdar bile olmadıklarını söyleyen işçiler, Dörtyol’da herhangi bir kutlama yapılmadığını da söylüyorlar.

TATİLİ TERCİH EDİYORLAR

Dolum tesislerinde çalışan Osman, 3 yıldır 1 Mayıs’a katılıyor. Bu yıl da İskenderun’da kutlanacak 1 Mayıs’a katılacağını belirten Osman, amcası öğretmen olduğu için 1 Mayıs’tan haberdar olduğunu söylüyor. Osman, “Burada kırsal kesim var. İşçilik dışında bağ bahçe işi var. Asgari ücret karın doyurmuyor. Bir gün izin olunca ailelerle bahçede çalışılıyor. Ayrıca, birçok işçi o gün izin olduğu için dinlenmeyi tercih ediyor. Ağır sanayi, işçi bayram kutlamak,  gidip mitinge katılmak yerine o gün dinlenmek, yatmak istiyor” dedi.

DÖRTYOL’DA KUTLANSA KATILIM OLUR

Dörtyol’da kutlama yapılmamasının bu duruma etkisi olduğunu düşünen Orhan da, sorunu işçilerin 1 Mayıs’dan haberdar olmamasına bağlıyor, “1 Mayıs’ın amacını, anlamını bilmeyen işçi çok. Gidip biber gazımı yiyeceğim diyen var. Olaylar çıkar, başımız belaya girer diyen var. 1 Mayıs tatil o gün olsun dinleneceğim diyen çok. Ben işyerindekilerle konuştum.  Çoğunluk 1 Mayıs’a hiç gitmeyenler. Aslında iyi anlatılsa, sendika olsa herkes katılır”

SENDİKA VARSA 1 MAYIS VAR

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan Fikret de 2005 yılında Adana’da, sendikalı bir işyerinde çalışırken 1 Mayıs’a katılmış. Uzun yıllardır ise katılmıyor, “İnşallah bu yıl katılacağım” diyor. Osmaniye Organize Sanayide işçilerin hepsinin sendikasız çalıştığını ve 1 Mayıs’ın kutlanmadığını söyleyen Fikret, İskenderun’daki mitinge gidecek. “1 Mayıs her yerde kutlansa işçiler daha çok katılır” diyen Fikret, “İşçiler çok haberdar değil, bir de hep olumsuz anlatılıyor. Taşkınlık, kargaşa çıkar deniliyor”

‘İŞSİZ KALDIM, KATILACAĞIM’

Özay da 1 Mayıs’a hiç katılmayanlardan. Bu yıl İskenderun’da kutlanacak 1 Mayıs’a katılacağını söyleyen Özay, “Şimdiye kadar denk gelmedi. 1 Mayıs resmi tatil değilken zaten herkes zorunlu çalışıyordu. Tatil olduktan sonra özel sektörde gene çalışma oluyor. En fazla mesai veriyorlar. Ben bu sene işsizim. Katılacağım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Aynı atölyede farklı 1 Mayıslar

SONRAKİ HABER

Down sendromlu öğrenciye şiddet iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa