29 Nisan 2014 06:00

Devlet, oy kullanmayalım diye seferber oldu!

1 Haziran'da yeniden sandığa gidecek Ağrı'da birçok öğrenci seçimler sırasında Ağrı’da yaşamadıkları iddia edilerek oy kullanmalarının engellendiğini anlatıyor. BDP Ağrı İl Eş Başkanı Necmettin Efe ise, 'Ağrı Kürtler için önemlidir çünkü burası isyan ateşinin ilk yakıldığı yerlerdendir' dedi.

Devlet, oy kullanmayalım diye seferber oldu!
Paylaş

DOSYA: SEÇİMLERİN ARDINDAN AĞRI

Hazırlayanlar: Umut YEĞİN / Orhan KURUL

Ağrı’daki ikinci günümüzde bizi Eski Van Caddesi üzerindeki evinde misafir eden Üniversite Öğrencisi Vekil’le birlikte sabah erkenden şehir merkezine doğru yürüyoruz. Kahveler bu erken saatte bile neredeyse tamamen dolu. Cadde üzerinde yürürken konuştuğumuz birçok Ağrılının dert yandığı çukurlu yolları, hafriyat yığınını andıran ara sokakları daha yakından görüyor, bir yandan yürüyor bir yandan da fotoğraflıyoruz. Şehrin üniversite kampüsüne giden caddesi üzerinde yürürken Murat Nehri’ni görüyoruz. Nehrin çevresi çöplerle dolu. Üniversitede bir araya geldiğimiz gençlerle yaptığımız seçim sohbetinde görüyoruz ki çok sayıda öğrencinin seçimlerde oy kullanamaması için devlet kurumları adeta seferber olmuş. 2007 yılında Ağrı Dağı Üniversitesi olarak kurulan okul, daha sonra üniversitenin ve kampüsün yapımını üstlenen İbrahim Çeçen’in ismini almış ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olmuş. Öğrencilerin oy kullanmasının türlü gerekçelerle engellenmesi bir yana, oy kullanmayı başaran birçok öğrenciye,  Ağrı’da okumalarına rağmen, ‘Siz burada yaşamadığınız halde oy kullandınız’ denilerek para cezası kesilmiş.

ÖĞRENCİLERE 875 LİRA CEZA!

Üniversitede okuyan öğrenciler seçime ilişkin sohbetimizde birçok sorunu gündeme getiriyor.
Seçimler sırasında İbrahim Çeçen Üniversitesinde okuyan birçok öğrenci Ağrı’da yaşamadıkları iddia edilerek oy kullanmalarının engellendiğini anlatıyor. Ocak ayından itibaren ailelerinin yaşadıkları illerden yerleşim yerini Ağrı’ya aldırmak istedikleri ancak engellerle karşılaştıklarını söyleyen öğrencilerden Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalanlar da dahil birçok öğrenciye ‘Ağrı’da yaşamadıkları halde yerleşim yerini Ağrı’ya aldırdıkları’ gerekçesiyle 875 lira para cezası kesilmiş. Ve bu öğrencilerin büyük bir çoğunluğu da 30 Mart’ta oy kullanamamış.

KOMİK GEREKÇELERLE OY GASBI

İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğrencisi Ezgi Çelikel ve Elif Uzun son sınıf öğrencileri. Ağrı merkezinde aynı evde kalıyorlar. Yerleşim yerini yaşadıkları eve aldırmak istediklerinde nüfus müdürlüğü tarafından kendilerine adreslerinde yaşayıp yaşamadıklarının kontrol edileceği söylenmiş. Kontrol için geldiklerinde iki öğrencinin de bu evde yaşadığı teyit edilmiş. Ancak şubat tatili dönüşünde bu öğrencilere yanlış adres beyan ettikleri gerekçesiyle 875 lira para cezası kesilmiş. Cezanın neden kesildiğini öğrenmek istediklerinde; “İkinci kez kontrol için gelindiğinde evde bulunamamışsınız” gibi komik bir gerekçe üretilmiş. Cezaya itiraz edip, belirttikleri adreste yaşadıklarını ispatlamışlar. Fakat bu kez de seçmen kaydı için tarihin geçtiği söylenerek oy kullanmaları engellenmiş.

‘ÜÇ AYLIK BURSUMUZA EL KOYDULAR’

KYK yurdunda kalan öğrencilerden Dilan Karadağ da yurtta kaldığına dair belgeyi Nüfus Müdürlüğüne götürmüş ancak “Yurt binası sistemde görünmüyor” cevabıyla karşılaşmış ve adres kaydını Ağrı’ya aldıramamış. Bunun üzerine oy kullanabilmek için merkezde kalan arkadaşlarının adresini veren Karadağ’ın talebi bu kez onaylanmış ve oy kullanabilmiş. Ama bu sefer de ‘Yanlış adres beyanı’ gerekçesiyle 875 lira para cezası kesilmiş. “Yurtta kaldığımı belgelerle ispatlamama rağmen bu şehirde yaşamıyormuşum gibi ceza kesildi” diyen Karadağ, “Devlet kredi olarak bize 300 lira para veriyor. Kestikleri cezayla da üç aylık kredime el koymuş oldular” şeklinde konuşuyor.

POLİSLERDEN EV KONTROLÜ

Mağdur öğrencilerden bir diğeri ise Zafer Kahraman. Aynı evi paylaştığı arkadaşına ceza kesiliyor. Arkadaşının adres beyanını kontrol için polislerin geldiğini söyleyen Kahraman, “Polisler o evde yaşadığımızı görüp imzalarımızı aldı. Ancak aradan biraz zaman geçtikten sonra yanlış adres verdiğimiz söylenerek bize ceza kesildi. Oyumuzu da kullanamadık “ diyor.


ÖĞRENCİLER OY KULLANMASIN DİYE SEFERBER OLDULAR

Ağrı Dağı Öğrenci Derneği Yöneticisi Uğur Kutevi, bölge illerinden üniversiteyi kazanarak Ağrı’ya gelen birçok öğrencinin oy kullanamadığını söylüyor. Öğrencilerin iradelerinin yok sayıldığını belirten Kutevi, “Yurtsever, Kürt öğrenciler oy kullanamasın diye hakimi, nüfus müdürü, rektörü, yurt müdürü el ele verdi. Her alanda bunun gibi engeller çıkarıldı. Bu engellemeler olmasa seçimlerde BDP’nin büyük bir farkla seçimleri kazanacağı biliniyordu. 1 Haziran’da yapılacak seçimde usulsüzlük olamaması için mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.


1 HAZİRAN’DA BDP’YE KARŞI İTTİFAK OLABİLİR

Seçim süreci ve bugüne dair görüşlerini almak üzere Ağrı’da iptal edilen 30 Mart seçimlerinde hem fiili gözlemci, hem de sandık görevlisi olan Eğitim Sen Ağrı Şubesi Mali Sekreteri Hacı Eker’le buluşuyoruz. Sandıkların sayımı sonucunda BDP’nin kazandığının deklare edilmesine rağmen, AKP’nin itirazları, daha sonra seçimin iptal edilmesini, “Halk iradesinin hiçe sayılması” olarak niteliyor Eker. 1 Haziran’da yeniden yapılacak seçimlerde ise hangi partinin kazanacağına dair tahmin yürütmenin zor olduğunu dile getiren Eker, “Seçime giren BDP dışındaki partilerin BDP’nin aleyhine ittifak yapma olasılığı var” diyor.


POLİS HALKI KIŞKIRTMAYA ÇALIŞTI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Üyesi Ahmet Keleş de 30 Mart seçimlerinde gözlemciymiş. 30 Mart’ta oy kullanma sürecinde ciddi olumsuzluklar yaşanmadığını ancak sayımlar sırasında şaibelerin gündeme geldiğini söyleyen Keleş, “Sayımlar sırasında yaşanan en önemli insan hakkı ihlali polisin tutumuydu. İl dışından gelen polislerin ‘Biz çatışmaya geldik nedir bu durgunluk’ diyerek halkı kışkırttıklarını duyuyorduk” şeklinde konuştu. Bazı oy pusulalarının arkasında mühür olmadığını ve bu pusulalarda ‘evet’ mührünün BDP’ye basıldığını söyleyen Keleş, “BDP’nin seçimi kazandığını duyuran hakimin kısa süre sonra rapor alıp izne ayrılmasının arkasında neler olduğunu merak ediyoruz” dedi.


AĞRI SOKAKLARININ ÇALIŞAN ÇOCUKLARI

Ağrı’daki ikinci günümüzde soluklanmak için Cumhuriyet Caddesi üzerindeki bir çay bahçesinde oturuyoruz. Gözümüze en çok çalışan çocuklar çarpıyor Ağrı’da. Sokaklar kağıt mendil satan, ayakkabı boyayan, tartıcılık yapan çocuklarla dolu. Çay bahçesinde oturduğumuz kısa süre içerisinde en az on çocuk ‘Abe ayakkabıyı boyayam’ diye soruyor. Konuştuğumuz çocuklardan bir kaçı daha ilkokula gidiyor. Ailesinin geçimine katkı sağlayabilmek için çalıştıklarını söylüyorlar. Seçimleri sorduğumuzda hemen hepsi “BDP kazandı ama” diyerek başlıyor söze ve devam ediyor, “Biz bu sefer kazanacağız...”


BDP AĞRI İL EŞ BAŞKANI NECMETTİN EFE: AĞRI İSYAN ATEŞİNİN YAKILDIĞI YERDİR



Ağrı’daki tartışmalı seçimde ilk önce kazandığı açıklanan ancak daha sonra AKP’nin itirazıyla tekrarlanan sayımın ardından birçok usulsüzlük iddiasıyla seçimlerin yenilenmesini isteyen BDP’yle olanı biteni konuştuk. Parti binasında bir araya geldiğimiz BDP Ağrı İl Eş Başkanı Necmettin Efe hem o süreci hem de 1 Haziran’daki seçime ilişkin hazırlıkları anlattı.

AKP’nin Ağrı’da kaybettiği seçime şaibe karıştırdığını herkesin gördüğünü söyleyen Efe, “Ağrı Kürtler için önemlidir çünkü burası isyan ateşinin ilk yakıldığı yerlerdendir. AKP, bu ateşin henüz küllenmediğini gördüğü için, Ağrı’yı kaybetmek istemiyor” dedi.

AĞRI İRADESİNE SAHİP ÇIKACAK

Seçimi kazandıklarını açıklayan hakimin bir süre sonra izne ayrılmasını, BDP’nin bir çok yerde itirazları reddedilirken AKP’nin itirazlarının defalarca kabul edildiğini ve bunun bile başlı başına şaibeli bir durum yarattığını söyleyen Efe, “1 Haziran’da Ağrı halkı iradesine sahip çıkarak bir kez daha zafer kazanacak” dedi.

AĞRI HALKI İSYAN RUHUNU KORUYOR

30 Mart öncesinde başarılı bir seçim çalışması yürüttüklerini söyleyen Efe, 30 Mart’ta ilk sayımda 160 oy farkla AKP’li Aday Hasan Arslan’ı geride bıraktıklarının ilan edilmesinin hemen ardından AKP’nin itirazlarının başladığını ve her itirazda BDP oylarının azaldığını anlatıyor. “Son sayımda oy pusulalarının içinde bulunduğu bir torbanın yırtık olması sonucunda bizim talebimiz üzerine seçim iptal edildi” diyen Efe, “Ağrı halkı isyan ruhunu hâlâ taşıyor. Yıllarca asimilasyon, yok sayma politikalarına direnmiş bir kenttir Ağrı. AKP’nin ısrarı da bundan kaynaklanıyor. Bu isyan ruhunu kırmak, halkın yeniden mücadeleyi yükseltmesinin önüne geçmek istediler ve yasa dışı yollara başvurdular” şeklinde konuşuyor. Ağrı’nın Kürtler açısında çok önemli bir yer olduğunu söyleyen Efe, “İsyan ateşinin ilk yakıldığı yerlerdendir Ağrı ve o ateş hâlâ küllenmemiştir. AKP’nin Ağrı’yı bu kadar önemsemesinin nedeni de budur” diyor.

AĞRI’YA DARBE GÜNLERİNİ YENİDEN YAŞATTILAR

Seçimlerin iptal edilmesinin ardından şehirde adeta sıkıyönetim ilan edildiğini söyleyen Efe, “30 Mart ve sonraki günlerde adeta 12 Eylül günlerini yaşadık. Şehre giriş çıkışların yasaklanmasından, şehir içine kurulan barikatlara, şehir içinde gezen özel hareket timlerinden diğer bir çok yasa dışı uygulamayla darbe dönemlerini aratmayan günlerdi” dedi. Kentteki sıkıyönetim görüntüsünün de kendi çabalarıyla ortadan kalktığını ifade eden Efe, BDP yönetiminin ve Belediye Başkan Adayı Sırrı Sakık’ın, halkın provokasyonlara gelmemesi için sarf ettiği çabanın karşılık bulduğunu söyledi. Ağrı’da ‘BDP gelirse her gün bir cam kırılacak’ şeklinde yapılan propagandanın da çürütüldüğünü söyleyen Efe, “Bu sağduyu AKP tabanı içinde de yankı buldu. Bu durumun 1 Haziran seçimlerine de yansıyacağı kanaatindeyiz” dedi.

TÜM ÇEVRELER MAĞDURİYETİMİZİ GÖRDÜ

1 Haziran’da yapılacak seçime 30 Mart öncesinin eksiklerini gidererek başladıklarını söyleyen Necmettin Efe, “BDP’nin yaşadığı mağduriyet hemen hemen bütün çevreler tarafından görüldü ve bu sandığa da yansıyacak” dedi. 1 Haziran’daki seçimin 30 Mart’tan çok farklı olacağını söyleyen Efe, “Daha önce 81 ilde konumlanan AKP, şimdi bütün gücüyle Ağrı’ya yüklenecek. Ama biz 1 Haziran seçimlerinde 30 Mart’a göre daha iddialıyız. 1 Haziran’da hile yapanları sandığa gömeceğiz” şeklinde konuştu. 1 Haziran için diğer partilere ve Ağrılılara bir kez daha seslenen Efe, “Ağrı’da demokrasi ve barış kazansın. Demokrasi ve barışı işaret eden parti BDP’dir. Haklı taleplerimiz için BDP’yi destekleyelim”

İL DIŞINDAKİ SEÇMENLERE ÇAĞRI

Ağrı’da 30 Mart seçimlerinde 12 bin 500 seçmenin oy kullanmadığını belirterek bu seçmenlere de seslenen Efe, “İl dışındaki öğrenciler, başka sebeplerle oy kullanmamış seçmenler ya da mevsimlik işçiler bulundukları illerde ki HDP-BDP örgütleriyle iletişime geçerlerse biz onların kente geliş gidiş masraflarını da üstleneceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Babadan oğula uyuşturulan işçiler

SONRAKİ HABER

Karınca adımlarıyla...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...