28 Nisan 2014 12:56

'Kanlı 1 Mayıs'ta katledilenler Kazancı Yokuşu'nda anıldı

1 Mayıs 2014 Komitesi, 1 Mayıs kutlamalarında katledilenleri Kazancı Yokuşu'nda andı. Anma etkinliğinde konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, siyasi iktidarın kendisine muhalefet eden herkesi baskı altına almaya çalıştığına dikkat çekerek, "Taksim'e sahip çıkmak, geleceğine sahip çıkmaktır. İşçi sınıfı bu meydanı yasaklı olduğu dönemde aldı, tekrar alacak" dedi.

\'Kanlı 1 Mayıs\'ta katledilenler Kazancı Yokuşu\'nda anıldı
Paylaş

1 Mayıs 2014 Komitesi, 1 Mayıs kutlamalarında katledilenleri Kazancı Yokuşu'nda andı. Anma etkinliğinde konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, siyasi iktidarın kendisine muhalefet eden herkesi baskı altına almaya çalıştığına dikkat çekerek, "Taksim'e sahip çıkmak, geleceğine sahip çıkmaktır. İşçi sınıfı bu meydanı yasaklı olduğu dönemde aldı, tekrar alacak" dedi.

1 Mayıs 2014 Komitesi, 1977, 1989, 1996 yıllarında 1 Mayıs kutlamalarında katledilenleri anmak amacıyla organize ettiği sıralı anma programı doğrultusunda ilk olarak 77 1 Mayıs'ın yaşamlarını yitirenleri Kazancı Yokuşu'nda andı.

AKM binası önünde bir araya gelenler buradan Kazancı Yokuşu'na yürüdü. Aralarında DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, HDK Merkez Yöneticisi Ender İmrek’in de bulunduğu anmada, emekçiler de yer aldı. Emekçiler, giydikleri kırmızı önlük ve ellerinde taşıdıkları kırmızı karanfillerle Kürtçe ve Türkçe "Yaşasın 1 Mayıs", "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız", "Taksim 1 Mayıs alanıdır" sloganları eşliğinde Kazancı Yokuşu'na geldi. Burada 1 Mayıs'ta yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunmasının ardından DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu kısa bir konuşma yaptı.

'TAKSİM'E SAHİP ÇIKMAK, GELECEĞİNE SAHİP ÇIKMAKTIR'


"Selam olsun 1977'de yitirdiğimiz işçi kardeşlerimize, selam olsun 1 Mayıs'ın yasaklı olduğu yıllarda şehit olanlara, selam olsun Haziran isyanında halkların özgürlüğü için bedenini ortaya koyanlara" diyerek konuşmasına başlayan Çerkezoğlu, "Bu ülkede 1 Mayıs'ın tarihi aynı zamanda toplumsal mücadelenin tarihidir, özgürlük ve eşitliklerin tarihidir. 2014 1 Mayıs'ında da yıllarca bedel ödeyerek elde ettiğimiz bu alanlarda tüm halkların ortak kaderi olan Taksim Meydanı'nda tekrar kutlayacağız" dedi. Taksim'den ümidi kesmek yaşam ve emekten ümidi kesmek anlamına geldiğini ifade eden Çerkezoğlu, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs Meydanı olduğunu belirtti. Siyasi iktidarın kendisine muhalefet eden herkesi baskı altına almaya çalıştığını vurgulayan Çerkezoğlu, "Taksim'e sahip çıkmak, geleceğine sahip çıkmaktır. İşçi sınıfı bu meydanı yasaklı olduğu dönemde aldı, tekrar alacak" diyerek herkesi 1 Mayıs'ta, Taksim'e çağırdı.

'TAKSİM DE BİZİM KUTSAL ALANIMIZDIR'


Çerkezoğlu'nun ardından konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen de 2009 yılında AKP'nin "demokrasicilik" oynamak suretiyle Taksim'i 1 Mayıs kutlamalarına kendi açmış gibi gösterdiğini belirterek, ama alanın ezilenlerin, işçi sınıfı, devrimci ve sosyalistlerin mücadelesiyle açıldığını ifade etti. "İstanbul'da Taksim alanı neyse, Amed'de Dağkapı Meydanı da odur" diyen Özgen, Başbakan Erdoğan'ın kendilerinin kabul ettiği kutsal alanlarla ilgili söz söylemeye hakkının olmadığını söyledi. Muhafazakar ve milliyetçilerin nasıl ki kutsal alanları varsa sosyalist ve devrimcilerin de kutsal alanları olduğuna işaret eden Özgen, "Taksim de bizim kutsal alanımızdır" dedi.

Konuşmaların ardından emekçiler, 1977 yılında 37 emekçinin yaşamını yitirdiği Kazancı Yokuşu'na inerek ellerinde taşıdıkları kırmızı karanfilleri bıraktı.

1 MAYIS’TA YAŞAMINI YİTİRENLER KADIKÖY’DE DE ANILDI

1 Mayıs 2014 Komitesi, 1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybedenleri Kadıköy’de de andı. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs alanı olduğunu belirterek, 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını söyledi.

1 Mayıs 2014 Komitesi, 1977, 1989, 1996 yıllarında 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında yaşamını yitirenleri Kazancı ve Şişhane’ndeki anma etkinliklerinin ardından Kadıköy Söğütlü Çeşme’de de andı. Kadıköy Belediyesi önünden 1 Mayıs 1996’da hayatını kaybedenlerin vuruldukları yere kadar yürüyen grup, “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür” ve “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız” sloganları atarak karanfiller taşıdı. Karanfil bırakacakları yere gelen Komite üyeleri, saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, AKP hükümetinin tüm akıl dışı ve yasa dışı bir biçimde Taksim alanını işçilere kapatmaya çalıştığını belirterek, “Taksim Meydanı bizimle simgeleşmiş çok önemli bir meydandır. Bu ülkenin tarihiyle geleceğinin buluşma noktasıdır. Taksim Meydanı bu ülke tarihinin gördüğü en büyük halk ayaklanmasının yani Gezi direnişinin patlak verdiği yerdir. Bu nedenle işçilerin, emekçilerin, kadınların ve gençlerin 1 Mayıs gibi bir günde Taksim Meydanı’nda yan yana gelerek kendi taleplerini, kendi özgürlük güçlerini ifade etmesinden korkmaktadırlar” dedi.

1 Mayıs meydanın Taksim Meydanı olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “Başta KESK, DİSK, TMMOB ve TTB olmak üzere AKP hükümetine muhalefet eden herkesle birlikte 1 Mayıs’ta Taksim alanında olacağız” diye belirtti. AKP’nin toplumu kutuplaştırdığını ve ayrıştırmaya çalıştığını söyleyen Çerkezoğlu, AKP hükümetinin 1 Mayıs’ı buna alet etmesine izin vermeyeceklerini ifade etti. “1 Mayıs’ı Kadıköy’de kutlayacağız” diyen konfederasyonlara ise Çerkezoğlu, kutuplaşmaya alet olmamaları ve oyuna gelmemeleri uyarısında bulundu. Özgürlük ve barış mücadelesine sahip çıkacaklarını dile getiren Çerkezoğlu, “1 Mayıs’ta Taksim alanındayız” dedi. (İstanbul/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Merkezi sınavların ilk oturumu sona erdi

SONRAKİ HABER

Enflasyon Mayıs\'ta zirve yapabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...