28 Nisan 2014 11:41

28 Nisan'ın Yas Günü ilan edilmesi için Meclis'e önerge

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat 28 Nisan'ın, İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü olarak kabul edilmesi için TBMM'ye önerge verdi.

28 Nisan\'ın Yas Günü ilan edilmesi için Meclis\'e önerge
Paylaş

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat 28 Nisan'ın, İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü olarak kabul edilmesi için TBMM'ye önerge verdi.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO), "Dünya Çalışma ve Güvenliği ve Sağlığı Günü" ilan ettiği, 30'dan fazla ülkenin de 28 Nisan gününü "İş Cinayetleri'nde Hayatını kaybedenleri Anma ve Yas Günü" olarak kabul ettiği belirtilen önergede, "ILO'nun verilerine göre, dünyada her yıl 2 milyon 300 bin işçi çalışırken hayatını kaybetmekte, her 15 saniyede bir işçi iş cinayeti sonucu yaşamını yitirmektedir" denildi.

İş yerlerinde güvensizliğin bir boyutu sosyal güvence olarak ortaya çıktığını aktarılan önergede, "Devletin iş yerlerini denetlemek ve işverenler aracıyla iş güvenliğinin sağlandığı gibi hükümlülüğü olduğu halde, her gün en az 3 işçinin yaşamını yitirdiği görülüyor, bu da gerekli önlemlerin alınmadığına işarettir" diye belirtildi.

Kadın, çocuk, göçmen ve yaşlılarla birlikte güvensizce çalışmanın ihtiyaç duyduğu ucuz emek gücünün temelini oluşturduğu vurgulanan önergede, "Sosyal güvenlik sisteminde çocukların korunup çocuk işçiliğinin yasaklanması gerekirken, 2014 yılının ilk 3 ayında 14 çocuğun hayatını kaybetmesi acilen düzenlenmesi gereken bir sorun alanının varlığını ortaya koyuyor" denildi.

MMO: 28 NİSAN İŞ CİNAYETLERİNDE ÖLENLERİ ANMA VE YAS GÜNÜ İLAN EDİLSİN

Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından 28 Nisan Dünya İşçi Sağlığı ve Güvenliği Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, 28 Nisan'ın Türkiye'de "İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma ve Yas Günü" ilan edilmesi istenerek, şunlar belirtildi: "Kayıt dışı çalışanları dışlayıp yalnızca aktif sigortalı çalışanları kapsayan SGK istatistiklerine göre iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölüm sayısı, 2011'de 10'u meslek hastalığı sonucu olmak üzere 1.710, 2012'de 1'i meslek hastalığı sonucu olmak üzere 745'tir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre ise, 2012'de en az 878 ölüm gerçekleşmiştir. 2013 verileri SGK tarafından henüz açıklanmamış ise de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre, 2013 yılında en az 1.235 işçi iş kazası ve meslek hastalığı sonucu yaşamını yitirmiştir. Yine İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre 2014 yılının ilk üç ayında en az 276 işçi iş kazalarında yaşamını yitirmiştir. İş kazası sayıları ise 2010 yılından itibaren tekrar yükselişe geçmiş; 2010 yılında 62 bin 903, 2011 yılında 69 bin 227, 2012 yılında 74 bin 871 iş kazası olmuştur. Diğer yandan son yıllarda iş kazaları sonucu toplu ölümlerin artışı söz konusudur ve bu durum hep vurguladığımız 'iş cinayetleri' olgusuna işaret etmektedir."

Açıklamada, Türkiye'nin 100 bin çalışan başına düşen ölümlü iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sırada yer aldığının altı çizilerek, "Çalışma yaşamı ile işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili tüm yasa/mevzuat düzenlemeleri, bu alanla ilgili emek ve meslek örgütlerinin önerileri dikkate alınarak yapılmalıdır. Odamız bu alandaki bilimsel/mesleki mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Dünya İşçi Sağlığı ve Güvenliği Günü dolayısıyla iş cinayetlerinde yaşamını kaybeden emekçilerin yakınlarının acılarını paylaşmakta; 28 Nisan'ın 'İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma/Yas Günü' olarak anılması istemine katılmaktadır" denildi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Dersim\'de kalekol protestosu

SONRAKİ HABER

En iyi olan, en çok isteyen ve en çok hak eden kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...