28 Nisan 2014 06:00

Hesaplarda son gün

Bankaların kullanılmayan mevduat hesaplarının kapatılması için verdiği süre bugün doluyor. Kullanılmayan hesapların kapatılmaması halinde, Mayısta yürürlüğe girecek Tüketici Kanunu’na göre, bankalar kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerden hesap işletim ücreti alacak.

Hesaplarda son gün
Paylaş

Bankaların kullanılmayan mevduat hesaplarının kapatılması için verdiği süre bugün doluyor.  Kullanılmayan hesapların kapatılmaması halinde, Mayısta yürürlüğe girecek Tüketici Kanunu’na göre, bankalar kullanılmayan mevduat hesaplarını kapatmayan müşterilerden hesap işletim ücreti alacak.

Bankalar, bugün (28 Nisan) ve öncesinde kapatılan hesaplar için herhangi bir ücret talep edemeyecek. Öte yandan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun tartışmaya açılan taslağına göre, hesap işletim ücreti başta olmak üzere birçok ücret ve kesinti yasal zemine kavuşuyor. Yeni düzenlemeyle banka müşterileri kesinti ve ücretler nedeniyle tüketici mahkemelerine gidemeyeceği için atıl hesapların kapatılması önemli.

Banka hesapları mevcut uygulamaya göre, internet şubeleri, ATM’ler ve çağrı merkezi aracılığıyla kapatılıyor.

Kapatılacak hesapta otomatik fatura ödemesi ve sigorta talimatı varsa bunların da iptal edilmesi zorunlu. Ancak, hesabınızda 10 kuruş dahi para varsa bu yolla kapatmak mümkün olmuyor. Ya hesaptaki bakiyenin tamamını nakit olarak çekeceksiniz ya da aktif kullanılan başka bankadaki hesabınıza transfer edeceksiniz.

Tüketici örgütleri bankalardan gelen mesajların dikkate alınması konusunda uyarıyor. Aksi takdirde unutulan hesaplarla ilgili hesap işletim ücreti tahakkuk ettirileceğinden zamanla faizle birlikte borçlanabilirsiniz. Hatta hacizlik olabilirsiniz!

Tüketici örgütleri ayrıca, müşteri hizmetlerini arayarak hesabını kapatan tüketicileri de  uyarıyor: “Aradığınız tarihi ve kendi numaranızı bir kenara not alın. İleride banka, ‘biz bu şekilde aranmadık’ derse, sizin elinizde o tarih, o telefon kaydı delil olacaktır.”

180 GÜNLÜK SÜRE ŞARTI

Düzenleme 1 Eylül 2013 tarihinde girdi. Tebliğde hesap işletim ücreti alınması için öncelikle 180 gün kredi kartının ya da vadesiz mevduatın heraket etmemesi gerekiyor. Tebliğin yayınlamasının ardından 180 günlük süre mart başında bitti. Bankalar mart başından beri müşterilerini mesaj göndererek bilgilendiriyor.

NASIL KAPATTIRILIR?

Banka hesapları bankaların internet şubeleri, ATM’ler, şubeler ve çağrı merkezleri aracılığıyla kapatılabiliyor. Kapatılmak istenen hesaba bağlı otomatik fatura ödemeleri veya sigorta talimatları bulunması durumunda öncelikle bunların iptal edilmesi gerekiyor. Hesapta bakiye bulunması durumunda ise, bu para nakit çekilebiliyor ya da aynı bankadaki başka bir hesaba veya başka bankadaki bir hesaba transfer edilebiliyor.

BANKANIN BİLDİRMESİ ŞART AMA...


Hesaplardan  ücret alınmadan önce müşteriye 30 gün içinde haber verilmesi şartı var. Haber verildikten sonra müşteri isterse hesabı kapatabilecek.  Bankalar müşterilerini kullanılmayan hesaplar konusunda her bir ürün veya hizmet için ayrı ayrı olmak üzere yazılı veya müşteri şifresi girmek ya da kimlik doğrulamak suretiyle kullanılan elektronik ortam, e-posta, ATM, telefon, kısa mesaj yoluyla yapmak zorunda. Ancak güncel adres bilgisi yoksa ya da cep telefon numarası değişmişse ne olacağı belirsiz.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Uyuşturucu çeteleri halkı isyan ettirdi

SONRAKİ HABER

Şiddet yüzünden nafakasını almıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...