28 Nisan 2014 06:00

Kırık tedavisine yeni boyut

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Mezunu ve Öğretim Görevlisi Deniz Karaşahin, tasarladığı kol alçısı modeliyle kırıkların tedavisine yeni bir boyut kazandıracak.

Kırık tedavisine yeni boyut
Paylaş

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Mezunu ve Öğretim Görevlisi Deniz Karaşahin, tasarladığı kol alçısı modeliyle kırıkların tedavisine yeni bir boyut kazandıracak.

Karaşahin, üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle tasarladığı kırık alçısıyla İtalya’da yapılan 2014 Golden A’Desing Award ödülüne layık görüldü. Karaşahin, ‘Osteoid Medical Cast’ adını verdiği çalışmayla ‘3 boyutlu baskı formları ve ürün tasarımları’ alanında ödül aldı.

KİŞİYE ÖZEL ALÇI

Üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle kişiye özel ürettiği kol alçısıyla tıp dünyasına da büyük katkı sağlayacak Karaşahin’in tasarımıyla kırık tedavilerinin sürecinin yüzde 40 oranında kısaltılması amaçlanıyor. Tasarımı hakkında bilgi veren Karaşahin, 3 boyutlu yazıcı teknolojisini yakından takip ettiğini belirterek, “Medikal sektörü teknoloji bazlı üretimin başını çeken bir sektör. Kırık tedavilerinde kullanılmak üzere hazırlandığım alçının üzerinde bulunan delikler kişinin yaşadığı kaşıntı ve kötü koku gibi sorunları engelliyor. Düşük yoğunluklu ultrason teknolojisi (LIPUS) adı verilen teknolojiye sahip tasarımım sayesinde kırıklarda daha hızlı iyileşme sağlanıyor” dedi.

BU ALÇIYLA DENİZE BİLE GİRİLİYOR

Çalışmasını dört ayda tamamladığına, alçının suyla temas edebileceğine, duş almaya, denize girmeye imkan tanıdığına dikkat çeken Karaşahin, tasarımında delik ve formu insanın iskelet yapısından esinlenerek ortaya çıkardığını söyledi.

Geleneksel alçı uygulamasında vücuda ulaşılamadığını anlatan Karaşahin, “20 dakikalık seanslar halinde kemik dokusu sesle uyarılıyor. Bu, yüzde 40 oranında daha hızlı iyileşme sağlanıyor. Parçalı çatlakların iyileşmesindeyse bu yolla yüzde 80’e dek doku sertliğinde artış oluyor. Alçının uygulanması için öncelikle vücut geometrisinin oluşturulması gerekiyor. Bunun için vücut 3 boyutlu olarak taranıyor. Sonra bilgisayar yazılımı aracılığıyla alçı tasarımı oluşuyor. Delikler özel bir algoritmayla yapılıyor. Tasarım tamamlanınca 3 boyutlu yazıcılar, 3 saat içinde alçıyı oluşturuyor. Ultrasonik frekans veren aleti de kırığın olduğu yere, delikler aracılığıyla takıyoruz” dedi.

GERİ DÖNÜŞÜMLÜ MALZEMEDEN ÜRETİLİYOR

Alçının malzemesinin ABS plastikten oluştuğunu, bunun gıda tüzüğüne uygun, alerjiye yol açmayan bir malzeme olduğunu belirten Deniz Karaşahin, en çok rastlanan medikal sorunlardan biri olan kırıklara çözüm bulmak istediğini bildirdi. Malzemenin de yüzde 100 geri dönüştürüldüğünü anlatan Karaşahin, aynı yarışmada üç yıldır kazandığı üçüncü ödül olduğunu söyledi. Karaşahin, yarışmada daha önce lavabo ve plak tasarımlarıyla ödül kazandığını kaydetti.
Bundan sonraki aşamalarda tasarımın herkese fayda sağlaması için çalışmalara devam edeceklerine işaret eden Karaşahin, “Tıbbi araştırmalar ve denemeleri sürdüreceğiz. Dünyada kırık en yaygın ve iyileşmesi uzun süren bir rahatsızlık. İnsanların, bu iyileşme dönemlerini rahat ve kısa geçirmesi için bir tasarım geliştirdim. Şimdi bunu yaygınlaştırmak ve herkesin ulaşabileceği bir ürün olması için uğraş vermeye devam edeceğiz” diye konuştu. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Karşı karşıya değil omuz omuza!

SONRAKİ HABER

Bu uçurtmanın ipi yok kablosu var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...