27 Nisan 2014 21:34

Hikaye anlatıcılarıyla komşunun sokakları

İstanbul Modern’in 10. yıl sergisi ‘Komşular’, Türkiye’den ve komşu ülkelerden çağdaş sanat çalışmalarını bir araya getiriyor.

Hikaye anlatıcılarıyla komşunun sokakları
Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul


İstanbul  Modern’in 10. yıl sergisi ‘Komşular’, Türkiye’den ve komşu ülkelerden çağdaş sanat çalışmalarını bir araya getiriyor.

Sergi, Türkiye ile tarihi, siyasal ve kültürel bağları olan Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu gibi komşu coğrafyalardan günümüz sanatının önemli örnekler üzerinden bu bölgenin kültürel ve siyasal tarihine yakınlaşırken,  sosyokültürel bağlamların sanata etkilerine de odaklanıyor.

Hikaye anlatımı ve yolculuk temasıyla yan yana gelen çalışmalarda özellikle bölgenin toplumsal hayatından kimi kesitlerin görsel sanata nasıl yansıdığının örneklerini görüyoruz.

BÖLGENİN GELENEKSEL VE GÜNCEL SANATI İÇ İÇE

Özellikle bölgenin en önemli özelliklerinden biri olan göçmenlik, göçebelik ve gezginlik gibi konuların sıkça rastlandığı durumlar olduğu görülüyor çalışmalarda.
Komşular, bir yandan güncel sanat etrafında bölge sanatını değerlendirirken, diğer yandan da bölgenin geleneksel sanatının bu alandaki yerine de işaret ediyor. Gölge oyunu, aşık geleneği, meddahlar ve zanaat yoluyla yayılan ve aktarılan anlatıların yankısı, bugün görsel sanatlarda devam ediyor.

Adrian Paci’nin Arnavutluk’taki bürokrasiyi işlediği ‘Ressam’ tabelalı çadırı, Babak Jalali’nin  uzun metraj filmi ‘Frontier Blues’, serginin görülesi çalışmalarının başında geliyor.
‘Bağdat Gecesi’ adlı üç boyutlu animasyonuyla sergide yerini alan Furat Al Jamil, dedesinden dinlediği bir masalı anlatıyor. Bölgede dilden dile dolaşan masalların, Bağdat’ta nasıl yorumlandığını görüyoruz böylece.

Serginin ilginç işlerinden biri de Maja Bajevic’e ait. Sanatçı, 1911-2011 arası Slovenya’da kullanılmış sloganları bir araya getirmiş. Bajevic, yüzyıllık bir tarih aktarımı yapıyor yerleştirmesinde.

Turhan Selçuk’un ilk kez 1972’de yayımlanan ‘Foncistan’a Seyahat’ adlı karikatür serisinde kahramanı Abdülcanbaz’ın seyahatini anlatıyor.

Paolo Colombo ve Çelenk Bafra’nın iki yılı aşan küratoryel çalışmasıyla sergilenen ‘Komşular’seçkisinde 17 ülkeden 35 sanatçının çalışmalarını ağırlayan İstanbul Modern, bölge kültür ve sanatına dair gösterim, performans, panel, söyleşi ve atölye çalışmalarından oluşan kapsamlı bir etkinlik programı da sunuyor.

Sergi kapsamında hazırlanan kapsamlı bir kitap hazırlanmış. Konuyu daha da derinleştiren söyleşiler ve Ortadoğu’dan Balkanlar’a komşu sinemaları sunacak bir film seçkisi de sergiye eşlik ediyor. 8 Haziran’a kadar uzatılan sergi İstanbul Modern’de görülebilir. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şampiyon Fenerbahçe

SONRAKİ HABER

Hayatın illüstrasyonu: Yuvarlanıp Gidiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...