27 Nisan 2014 19:18

İstismarı önlemek mümkün

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, “Çocuk Evlilikleri Çalıştayı” düzenledi. Çalıştayın atölyelerinden bir dizi çözüm önerisi çıktı.

İstismarı önlemek mümkün
Paylaş

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi, “Çocuk Evlilikleri Çalıştayı” düzenledi. Çalıştayın atölyelerinden bir dizi çözüm önerisi çıktı.  

Sosyal ve Toplumsal Boyut atölyesinin çözüm önerileri okuyan Av. Tuğçe Demiler, evlendirme yaşında 18 yaşın kıstas alınmasını, ebeveyn rızası ile yaş büyütme ve mahkeme kararıyla evlendirilme yapılmasının engellenmesini istediklerini dile getirdi. Demiler, gelenek, görenek ve törelerin işlevsizleştirerek ortadan kaldırılması için kadının sosyo ekonomik yönden güçlendirilmesine yönelik politikaların hayata geçirilmesi gibi isteklerinin öneriler içerisinde yer aldığını söyledi. Aile planlaması ve üreme sağlığı gibi konuların okul müfredatlarına konulması gerektiğini vurgulayan Demiler, “Ergenlerin üreme sağlığı ile ilgili farkındalıklarını arttırmak, erken yaşta yapılan evliliklere karşı alınabilecek önleyici tedbirlerden biridir” dedi.

YASALAR DÜZENLENMELİ

Hukuksal Boyut atölyesinin sonuç bildirisini okuyan Av. Ali Aydın da, “Yasa maddeleri yeniden düzenlenilerek 18 yaşına kadar cinsel istismara uğrayan çocukların ruh sağlığının bozulduğu kabul edilmeli, küçük yaştakilere nikah kıyanlara verilecek cezalar arttırılmalıdır” dedi. Aydın, zorunlu eğitim yaşının 18 olarak belirlenmesi için milli eğitimle ilgili yasalarında değiştirilmesini önerdiklerini ifade etti. “TCK 103/6’nın maddeden çıkartılarak sınırın 18 yaşa yükseltilmesi, 15 yaş altındaki cinsel istismar suçlarında uzman raporuna göre ceza tayinine gidilmesi, 104’teki rızai durumun kanundan çıkartılması veya maddenin yeniden düzenlenmesi gibi önerilerimiz vardır” dedi.

YETKİLİLERE İLETİLECEK

Sorunun ‘Sağlık Boyutu’nu ele alan sonuç bildirisini ise Stj. Av. Duygu Nasuhbeyoğlu okudu. Nasuhbeyoğlu, “Çocuğun fiziksel olarak evliliğe ve çocuk doğurmaya hazır olmaması, gelişme geriliği, eğitim ve sosyal gelişimden yoksun kalma, cinsel yolla bulaşan hastalık riski, ergen gebelik ve bunların neden olduğu anemi erken doğum, bebek ve anne ölümü, aile içi şiddet en sık görülen sağlık sorunlarındandır” dedi. Nasuhbeyoğlu, çocuk evliliklerinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından da “çocuk istismarı” kapsamında değerlendirildiğini belirtti. Nasuhbeyoğlu, çocuk evlilikleri temel olarak sosyal ve kültürel bir sorun gibi görülmekle birlikte birey ve toplum sağlığı yönünden de önemli bir sağlık sorunu olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

İzmir Barosu Çalıştay kapsamında gerçekleştirdikleri atölye sonuçlarının okunmasından sonra, hazırlanan raporların gerekli alanlara iletileceğini ve çocuk evliliklerinin önlenmesi için yaşanan sorunlara çözüm üretmek için çalışmalarına devam edeceklerini belirttiler. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TÜSİAD başkanının işçileri sendikalı oldu

SONRAKİ HABER

TGS\'den 1 Mayıs kutlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...