27 Nisan 2014 16:16

Kadına şiddet uygulayan işçinin maaşı eşine ödenecek

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Genel İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. İşçilere yüzde 7 zam yapılmasını içeren sözleşmeye, kadına şiddetin önüne geçilmesi için de bir madde konuldu.

Kadına şiddet uygulayan işçinin maaşı eşine ödenecek
Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Genel İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. İşçilere yüzde 7 zam yapılmasını içeren sözleşmeye, kadına şiddetin önüne geçilmesi için de bir madde konuldu. Buna göre eşine şiddet uygulayan işçilerin ücretleri eşlerine ödenecek. 617 geçici ve kadrolu işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmede ayrıca resmi tatil olarak kabul edilen 1 Mayıs için işçiye 53 lira ek ödeme yapılacak. 21 Mart Newroz günü tüm işçilere, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde ise tüm kadın çalışanlara idari izin verilecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Genel İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi anlaşmayla sonuçlandı. Bir yıllık sözleşmenin imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve sendika yetkilileri katıldı.

İşçilere yüzde 7 zammı içeren ve 1 Mart 2014 ile 28 Şubat 2015 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmeside aile içi şiddeti önleme maddesi korundu. Buna göre aile içi şiddet uygulayan işçinin tespit edilmesi durumunda ücretinin eşine ödenmesi hükmü getirildi. Sözleşmede 1 Mayıs resmi tatil olarak kabul edilirken, işçiye 1 Mayıs için 53.50 lira ek ödeme öngörüldü. 21 Mart Nevruz günü tüm işçiler için idari tatil olarak kabul edilirken, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kadın çalışanlar için idari tatil sayıldı.

KADIN YARGIYA DAHA KOLAY GİDECEK

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için kamunun elindeki imkanları kullanmanın son derece önemli olduğunu belirten Kışanak, “Sendikamızla yaptığımız görüşmelerde, eşine şiddet uygulayan işçinin ücretinin tamamını eşine verilmesi maddesinde anlaştık. Bu hem şiddeti önleyen bir tutum olarak önemli. Hem de şiddet mağduru kadının bir de ekonomik olarak mağdur olmasının önüne geçmek için önemli. Çünkü şiddet gören kadın ekonomik olarak kendini mağdur durumda düşündüğü için, bu şiddeti yargıya da taşımaya cesaret edemiyor. Bu madde şayesinde, şiddet gören adın çok daha cesur bir şekilde şiddet uygulayan eşlerini şikayet edebilecek” şeklinde konuştu. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

‘Çocuklar ölmesin’ demek suç değildir

SONRAKİ HABER

Milyonlarca öğrenciye 2 gün tatil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...