27 Nisan 2014 06:00

Başbakanla görüştü 1 Mayıs bölündü

Ankara’da 1 Mayıs’ta Sıhhiye’de ortak miting yapılması konusunda anlaşan sendikalar ve meslek örgütleri, tekrar ayrıştı. Türk-İş temsilcisi, mitingde Kürtçe metin okunmasını ve İşçi Partisinin mitinge katılma talebinin reddedilmesini ayrışmaya gerekçe gösterdi. Daha önceden de kurumların konuştuğu ve büyük oranda anlaşmaya varıldığı belirtilen bu konuların, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın Başbakan Erdoğan ve Çalışma Bakanı Çelik’le yaptığı görüşmenin ardından yeniden gündeme getirilmesi dikkat çekti. Diğer yandan Türk-İş, Tandoğan Meydanı için miting başvurusu yapacak.

Başbakanla görüştü 1 Mayıs bölündü
Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara


Ankara’da 1 Mayıs’ta Sıhhiye’de ortak miting yapılması konusunda anlaşan sendikalar ve meslek örgütleri, tekrar ayrıştı. Türk-İş temsilcisi, mitingde Kürtçe metin okunmasını ve İşçi Partisinin mitinge katılma talebinin reddedilmesini ayrışmaya gerekçe gösterdi. Daha önceden de kurumların konuştuğu ve büyük oranda anlaşmaya varıldığı belirtilen bu konuların, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın Başbakan Tayyip Erdoğan ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik’le yaptığı görüşmenin ardından yeniden gündeme getirilmesi dikkat çekti. Diğer yandan Türk-İş, Tandoğan Meydanı için miting başvurusu yapacak.

KESK, DİSK, TMMOB ve Ankara Tabip Odası 1 Mayıs günü Ankara’da Sıhhiye Meydanı’nda miting yapma konusunda anlaşmışlardı. Türk-İş merkez yönetimi Ankara’da Tandoğan Meydanı’nı adres olarak gösterse de, konfederasyona bağlı sendikaların Ankara şubeleri, diğer sendika ve meslek örgütleriyle Sıhhiye Meydanı’nda olma kararı almışlardı. Böylece Ankara’da Sıhhiye Meydanı üzerinde anlaşmaya varılmış, karar da geçtiğimiz hafta Türk-İş binasında yapılan basın toplantısıyla duyurulmuştu. Toplantılara Türk-İş adına katılanlar, ortak metnin kürsüden Kürtçe okunması konusunda itirazlarını dile getirdiler. Yine Türk-İş cephesinden 1 Mayıs şehitleri için yapılacak saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunması talebi geldi. KESK’in rezerv koyduğu Birleşik Kamu-İş’in katılımı konusu da toplantılarda gündem oldu. Yapılan görüşmeler sonrasında Türk-İş, Kürtçe metin okunması ve İstiklal Marşı söylenmemesi konusundaki itirazlarını geri çekerken, Birleşik Kamu-İş’in de geçmişte gerginlik yaşadıkları KESK üyeleriyle alanda temas etmemeleri konusunda formüller konuşuldu.

YUKARIDAN MI MÜDAHALE EDİLDİ?

Ancak Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve ardından Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ertesi günü, Türk-İş Ankara Bölge Temsilciliği Sıhhiye’deki 1 Mayıs mitinginden çekileceğini KESK ve DİSK’e iletti. Gerekçe olarak da, Kürtçe metin okunmasından duyulan rahatsızlık ve İstiklal Marşı konusunun yanı sıra İşçi Partisinin mitingde yer almaması gerekçe gösterildi. KESK’liler “Bu konuları konuşmuş, anlaşmaya varmıştık” itirazında bulunurken, Türk-İş’in Tandoğan için başvuru yapacağı öğrenildi.

Başbakanla Türk-İş Başkanının görüşmesinin ardından yaşanan gelişme, “Müdahale yukarıdan mı yapıldı” sorusunu gündeme getirdi. Hükümet partisinin bile Kürtçe seçim çalışması yürüttüğü günlerde, Kürtçe metin okunmasına Türk-İş’e bağlı sendika yöneticilerinden itiraz gelmesi de sendikal camiada tartışılacağa benziyor.

TÜRK-İŞ GERÇEKTEN İP’E Mİ SAHİP ÇIKTI?

İşçi Partisi, diğer siyasi partilerle arasında yaşanan kavgalar nedeniyle son yıllarda yapılan ortak 1 Mayıs mitinglerine dahil edilmiyordu. Benzer çizgideki Birleşik Kamu-İş  de, KESK üyeleri ile gerginlik yaşadıkları için miting planlarına dahil edilmiyordu. Bu sene de 1 Mayıs mitinginde kavgalar yaşanmaması amacıyla KESK ve diğer birleşenler İP’nin alana girmemesi yönünde karar almışlardı. Ancak Türk-İş’in, İP’ni bahane yapması şaşkınlık yarattı.
 

ÖNCEKİ HABER

Kadınlara her gün 1 Mayıs

SONRAKİ HABER

Gebze’de 1 Mayıs kürsüsü işçilerin olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...