27 Nisan 2014 06:00

Tiroid bezi, sesinize zarar vermesin

Tiroid hastalıkları; tiroid içerisindeki kitleler ya da tiroide bağlı hormonal bozukluklar şeklinde seyrediyor. Tiroid, anatomisi gereği gırtlağın üzerinde bulunan bir doku olduğu için gırtlağa yaptığı bası nedeniyle sesi etkileyebiliyor.

Tiroid bezi, sesinize zarar vermesin
Paylaş

Tiroid hastalıkları; tiroid içerisindeki kitleler ya da tiroide bağlı hormonal bozukluklar şeklinde seyrediyor. Tiroid, anatomisi gereği gırtlağın üzerinde bulunan bir doku olduğu için gırtlağa yaptığı bası nedeniyle sesi etkileyebiliyor.  Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Tunca ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İsmail Koçak, tedavi yöntemlerini anlattı. Tunca, ameliyat öncesi hastalara mutlaka ultrasonografi yapıldığını belirtiyor. Ultrasonografi sonucuna göre tiroid bezindeki nodüllerin kanser olduğuna dair şüphe gelişirse, bu nodüllere biyopsi yapılıyor. 6 ay aralıklarla yapılan ultrason takiplerinde eğer nodülün çapında 2 mm’den fazla bir büyüme varsa  bu hastalara ameliyat önerdiklerini belirtiyor.

KALICI SES  KISIKLIĞI ÖNLENEBİLİR

Tedaviler oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Uygun cerrahi endikasyonlarda ve uygun dönemlerde yapılan cerrahi işlemler ya da ses terapisi gibi rehabilitatif işlemler kişilerin seslerini erken kazanmalarını, ses kalitelerine erken zamanda ulaşmalarını sağlıyor.
Doç. Dr. Koçak, kalıcı ses kısıklığı oranının yüzde birin altında olduğunun altını çizerek, kişilerde kalıcı ses kısıklığının dahi tedavi edilebildiğini, bu kişilerin seslerinin daha iyi bir noktaya getirilebildiğini vurguluyor.

SES TERAPİSİ ŞART

Basıya bağlı ses kısıklıklarında yapılan cerrahi tedaviler sayesinde ses tekrar eski haline dönüyor. Ancak kişilerin seslerini kullandığı dönemlerde kullanım hataları gelişebileceğinden bu dönemlerde hastaların ses terapisiyle desteklenmesi gerekiyor. Ses kısıklıklarının diğer sebebi, tiroidi harekete geçiren Rekürren larengeal sinir dokusu. Genellikle tiroid hastalıklarının çok az bir bölümünde ya da tiroid cerrahisinin komplikasyonu olarak ses tellerinde felç ortaya çıkabiliyor. Doç. Dr. Koçak, “Tek taraflı felç olduğu zaman kişide yutma güçlüğü, ses kısıklığı; iki taraflı felç durumunda da nefes darlığı ortaya çıkar. Geçici felçlerde ses terapisi ve enjeksiyon yöntemleri; kalıcı felçte ise tiroplasti ya da lazer kordotomi gibi ameliyatlar uygulanabilir” diyor.

TEKNOLOJİ SES KISIKLIĞINI AZALTIYOR

 Doç. Dr. İsmail Koçak, “Tiroid hastalıklarının tüm dokularda olduğu gibi ses tellerini ve gırtlak yapılarını da etkilediğini belirtiyor. Hastayı ameliyat öncesinde uyuturken bir tüp yutturduklarını belirten Doç. Dr. Tunca, bunun özel bir teknoloji olduğunu belirterek, ses telleri denilen vokal kordlar hizasına yerleştirilen tüp sayesinde ameliyat sırasında ses tellerine giden sinirlerin bulunabildiğini söylüyor. Böylece ses telleri zarar görmeyebiliyor. Doç. Dr. Tunca ayrıca, Gama Prob adı verilen teknolojiyle ameliyat sırasında kalan dokuyu ya da nüksetmiş lenf bezini çok kolay bulabildiklerini belirtiyor. Damar kapama mühürleme cihazları sayesinde ameliyat süresinin kısaldığını ve daha kansız bir ameliyat yaptıklarını da sözlerine ekliyor.

ÖNCEKİ HABER

Yasaklar meşaleleri söndüremiyor

SONRAKİ HABER

Biyonik gözle görmeye başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa