20 Haziran 2011 10:41

Bir garip sendika şube kongresi!

Bir sendika şubesinin 2. olağan kongresinden söz ediyoruz. Hem de 6 bin civarı üyesi olan Hak-İş’e bağlı Öz Ağaç-İş Sendikasının Kayseri Şubesinden. “Ne var bunda, kongre işte” denilip geçilebilir. Ama bu kongrede öyle uygulamalar varki “Bu kadar da olmaz” dedirtiyor.Yapılan kongrelerden işçilerin haberi

Bir garip sendika şube kongresi!
Paylaş

Yapılan kongrelerden işçilerin haberinin olmaması yaygın bir uygulama. Ama bu kez işçilerin yanı sıra kongrede yönetimi seçecek olan kimi delegelerin bile ne kongreden ne de delege olduğundan haberi var. Ama iddialar bu kadar da değil. Muhalif Aday Asef Mortaş’ın iddiasına göre listesindeki üst kurul adaylarının 10 tanesi bizzat şube başkanı ve yöneticileri tarafından çağrılıp istifa ettirildi. Böyle başlayan kongrenin Şube Başkanı Şaban Demir tarafından okunan faaliyet raporunda ise kömürcülerle ve termal otellerle yapılan anlaşmalar, üyelere dağıtılan anahtarlıklar yer alıyordu.

ŞAMAR OĞLANINA DÖNDÜK

Yaklaşık 150 delege ile toplanan Öz Ağaç-İş Kayseri Şube kongresine, işte bu tartışmalar damgasını vurdu. Divan başkanı olan Hak-İş İl Temsilcisi ve Çelik-İş Şube Başkanı Yunus Değirmenci, yaptığı konuşmada TBMM’de yapılmayan çalışmalar nedeniyle işçi ile patron arasında kaldıklarını ve şamar oğlanına döndüklerini söyledi.

FAALİYET RAPORU

Divanın ardından söz alan Şube Başkanı Şaban Demir ise yaptıkları faaliyetleri anlattı. Faaliyetler arasında sıralanan ve işçinin katılımcısı gibi duran futbol turnuvasının da işçilerin kendi çabasıyla yapıldığını kendi aralarında gülerek konuşan delegeler olması ise dikkat çekti. Yine 1 Mayıs için Kayseri’den işçilerin İstanbul’a götürüldüğünü söyleyen Demir, Kayseri’de binlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs için diğer üyelerini neden katmadığını söylememesi de dikkat çekti.
Kömürcü ve termal otellerle anlaşmalar yapıldığını, sendikanın logosunun olduğu saat ve anahtarlıklar dağıtıldığını anlatan Demir’in daha önce işçinin tepkisini çeken toplu iş sözleşmeleri ve işten atmalarla ilgili bir şey söylememesi de muhalif adayın tepkisini çekti.

BIRAKILAN KÖPEKLER VE BAĞLANAN TAŞLAR!

Sendika Genel Başkanı Eyüp Karaderili’nin de söz aldığı kongrede, ekonomik kriz nedeniyle fedakarlıkta bulunduklarını ve ilk 6 ay için zam istemediklerini belirtti. Karaderili bu yapılanı “Ücret sendikacılığının öldüğü” sözüne bağladı. Bu konuşmanın ardından da anlattığı fıkra ise kafalarda soru işareti bırakacak cinstendi: “Bir köylü gittiği bir yerde köpeklerce önü kesilir ve yerden almak istediği taşları yerinden çıkaramaz. Ve derki bu köyde bütün köpekler bırakılmış bütün taşlar da bağlanmış.” Bu fıkranın kötü anlaşılmaya müsait olduğunu ve durup dururken neden anlatıldığını da anlamadığını ifade eden Muhalif Aday Asef Mortaş, tepkisini “Bütün delegelerin bağlandığı ve kendince de belirlenmişlerin ortaya salındığı mı kastediliyor acaba?​” sözleriyle dile getirdi.

20 BİN KİŞİNİN VEBALİNİ TAŞIYORUZ

Sendika başkanlığına aday olan Asef Mortaş, tüm salonun boşaltılmasına aldırmadan yaptığı konuşmasında demokratik tarzda delege ve şube seçimleri olabilmesi için ne gerekirse yapacaklarını, işçilerin bilinçlenmesi için eğitimlere ağırlık vereceklerini belirtti. Mortaş, baskı altında tutulan delegelere de şu çağrıyı yaptı: “5-6 bin işçinin değil, ailelerle 20 bin kişinin vebalini taşıyoruz.” Yapılan seçimlerde ise mevcut Şube Başkanı Şaban Demir, delegelerin çoğunun oyunu alarak yeniden şube başkanı seçildi. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yunan emekçiler: Borçlu olan halk değil

SONRAKİ HABER

ÇAYKUR, üreticiyi yine kandırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...