26 Nisan 2014 15:35

Medeni Yıldırım hedef gözetilerek vuruldu

Diyarbakır Lice’de, kalekol inşaatının protestosu sırasında askerlerin ateş açması sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım için İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişlerince hazırlanan ön inceleme raporu tamamlandı. Raporda, ‘Ateşli silah kullanma şartları bulunmamasına rağmen askerlerin aldıkları emir ile göstericilere karşı ateşli silah kullanılmasının hukuka aykırı ve cezai sorumluluk gerektirdiği’ vurgulandı.

Medeni Yıldırım hedef gözetilerek vuruldu
Paylaş

Yasin KOBULAN

Diyarbakır Lice’de, kalekol inşaatının protestosu sırasında askerlerin ateş açması sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım için İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişlerince hazırlanan ön inceleme raporu tamamlandı. Raporda, ‘Ateşli silah kullanma şartları bulunmamasına rağmen askerlerin aldıkları emir ile göstericilere karşı ateşli silah kullanılmasının hukuka aykırı ve cezai sorumluluk gerektirdiği’ vurgulandı.

Lice’de, 28 Haziran 2013’te Kalecik Jandarma Karakolu yanındaki kalekol inşaatının yapımının protestosu sırasında askerlerin kitlenin üzerine ateş açması sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım ve 8 kişinin yaralanmasına ilişkin Lice Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan soruşturma halen sürüyor. Soruşturma hakkında daha önce alınan gizlilik kararının kaldırılması ile birlikte olayın detayları da ortaya çıktı. Bugüne kadar Yıldırım’ı vuran askerler hakkında hiçbir işlem yapılmazken, kitlenin üzerine ateş eden askerleri ‘şüpheli’ değil, ‘şikayetçi’ sıfatıyla dinleyen savcılık, yaşamını yitiren Medeni Yıldırım ve yaralanan 5 kişinin esvapları üzerinde patlayıcı ve silah atış artığı olup, olmadığının incelemesine karar verdi.

RAPOR HAZIRLANDI

İçişleri Bakanlığı mülkiye müfettişleri tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda, askerlerin kitlenin üzerine ateş ettiği ifade ediliyor. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin karakoldaki askerler ve olay anına ait kamera kayıtlarını izlenmesi üzerinden hazırladığı, 2 Ağustos 2013 tarihinde İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına sunduğu raporda, “Olay esnasında çekim yapan 20130628-160808 numaralı görüntü kaydının 1. dakikasının 40’ıncı saniyesinde ‘Çekil oradan ateş ediyorum’ sesinin duyulduğunu, aynı görüntüdeki dakikanın 49-51 saniyelerinde bir kişinin 2 kez ‘aaah’ diyerek sesin duyulduğu” belirtiliyor. Yine MVI_7259 ve MVI_7260 kodlu görüntülerde ise karakola taş atıldığının askerlerin de otomatik silahlarla ateş ettiğinin tespit edildiği belirtiliyor.  

‘ARKADAN ATEŞ EDİYOR’

Müfettişlerin izlediği kamera görüntüleri kapsamında hazırladığı raporda, “Geride kalan 10-15 kişilik grup bu toplanma yerine doğru yürümekte iken, önce bu grubun en arkasında yer alan ve taş atmaya devam eden iki kişiye, daha sonra bu iki kişinin önünde yürüyen gruptakilerin, jandarma tarafından açılan ateşe maruz kaldıkları” ifadesine yer veriliyor.
Raporda, yine “Saldırıyı gerçekleştirenlerin olay mahallinden ayrılması ve jandarma karakoluna yapılmakta olan yeni karakol binasına ve jandarma personeline yönelik tehdit ve tehlikenin sona erdiği ve mevzuatta ateşli silah kullanma şartlarının bulunmadığı, ateşli silah kullanma yetkisinin ortadan kalktığı halde göstericilere karşı ateşli silah kullanılmasının hukuka aykırı ve cezai sorumluluk gerektirdiği” vurgulanıyor.

Müfettişler tarafından olay gününe ilişkin Diyarbakır Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet yürüten Acil Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğünden 112 Sağlık Merkezine, Yakacık köyü ve çevre köylerden çağrı alınıp, alınmadığı, alınan çağrılar ve bu çağrıların alındığı yerlerde yapılan ilk müdahalelerde gözlenen vakaların mahiyeti, vaka ön tanıları ve sevk edildikleri sağlık kuruluşları ile ilgili bilgi istendi. İlgili kurum, kayıt ve belgelerin istendiği yazıya karşılık verdiği cevapta, “Olayın meydana geldiği 28 Haziran 2013 günü alınan telefon çağrı ve ses kayıtlarının bulunduğu 112 dijital operasyon yönetim ve kayıt sistemi veri tabanı sunucusunun 1 Temmuz 2013 tarihinde donanımsal olarak arızalanmış olup arızanın giderilememesi nedeniyle sunucu askıya alınarak dataların kurtarılması amacıyla Armakom firmasına gönderilmiştir. Bu nedenle olay günü merkezimize yapılan tüm aramaların menşei tespit edilemediği gibi ses kayıtları da temin edilememiştir” denildi.

Raporda, olayların ardından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Müdürlüğünce hazırlanan tutanakta, karakol içinde ve dışında 2 adet patlamamış el yapımı bomba, 7 adet karakol içinde olmak üzere toplamda 317 adet uzun namlulu silaha ait kovan ve 1 adet uzun namlulu silaha ait fişek, 24 adet gaz fişeği kapsülü bulunduğuna da yer veriliyor. Tutanakta, 48 askerin tüfeğinin incelemeye alındığı belirtiyor. Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğünün 1 Temmuz 2013 tarihinde hazırladığı ekspertiz raporunda ise, incelemeye alınan 156 boş kovandan 150’sinin 21 ayrı G3 silaha ait olduğu, 6’sının ise hangi silahtan atıldığının tespit edilemediği, 133 kovanın da 5 ayrı silahtan yapılan atışlara ait olduğu, 26 adet kovanın ise aynı silaha ait olduğunun tespiti yapıldığına yer veriliyor.

2 ASKERE SORUŞTURMA İZNİ

Ayrıca olay yeri tutanağında, Medeni Yıldırım’ın yaşamını yitirdiği, 7 yurttaşın ise ateşli silahla yaralandığı belirtilirken, yaralananların çoğunluğunun göğüs kısımlarından vurulmaları, kurşunların hedef gözetilerek atıldığına işaret ediyor.

Soruşturmayı yürüten Lice Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında, olay esnasında karakolda bulunan 7 asker için Lice Kaymakamlığı’ndan soruşturma izni isterken, Kaymakamlık, askerlerden Kayacık J. Ütğm Krk. K. Mustafa Öztürk ve Jandarma Özel Harekat Tim Komutanı Seyit Ahmet Yurtoğlu için soruşturma izni verirken, diğer askerler için soruşturma izni vermiyor.

Öztürk ve Yurtoğlu hakkında soruşturma izni verilmesinin ardından, avukatlarının, Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesine yaptıkları itiraz ise reddedildi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Özlem Işık\'ı eski eşi katletti

SONRAKİ HABER

‘Alevi sorunu için tek seçenek somut adım’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...