26 Nisan 2014 14:55

Şırnak boğulmak istemiyor

Yüzlerce HES, 7 tane baraj, 3 tane aktif çalışan termik santraliyle Türkiye’nin ve dünyanın en büyük ekoloji tahribatı ile karşı karşıya kalan Şırnak isyan ediyor.

Şırnak boğulmak istemiyor
Paylaş

Silopi'deki termik santralinin yanına bir yenisinin daha yapılmak istenmesi ile birlikte Şırnak merkezde de bir termik santral yapılmasına dönük planlar, Silopi ile birlikte Diyarbakır, Antep, İzmir, İstanbul ve Van olmak üzere 6 merkezde protesto edildi. Protestolarda, bölge halkının sağlığı, tarihi ve kültürel mirasının yok edilmek istendiği santralleri inşa edecek Ciner Grubu'na dönük öfke, projeye onay veren siyasi iktidara dönük "Ha termik ha mermi bu halk bunu yer mi?" mesajları ile gösterildi.

ŞIRNAK

İlçelerinde mevcut bulunan termik santrale bir yenisinin daha eklenmesinin yanı sıra Şırnak merkezde de bir termik santral kurulmak istenmesine karşı doğalarını savunmak amacıyla Silopi Genç Gönüllüler Platformu üyeleri, yaptıkları basın açıklamasıyla mevcut olan ile birlikte yapılması planlanan santrallere karşı çıktı.

Sanat Sokağı'nda yapılan açıklamaya Silopi Belediye Eş Başkanı Seyfettin Aydemir, BDP Silopi ilçe yöneticileri, İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri, Barış Anneleri Meclisi aktivistleri, birçok STK ve yüzlerce yurttaş katıldı. "Termik Santral istemiyoruz", "Ha termik ha mermi bu halk bunu yer mi?", "Karkey, Ceytaş öldürüyor yavaş yavaş", ''Bijî berxwedana xwezayê'', ''Silopi termik santral cehennemine dönüşmesin'' döviz ve pankartların taşındığı açıklamada, ''Em termîkan naxwazin'',''Termiklerin dumanı hemen durmalı'', ''Termiğe karşı omuz omuza'' sloganları atıldı.

 

Eylemde konuşan Silopi Belediye Eş Başkanı Seyfettin Aydemir, ''Yıllardır devlet ve kapitalist sistemin bölgedeki taşeronları Kürt coğrafyası ve doğası üzerinde imha politikaları yürütüyorlar. Bu sermaye babalarının amacı, Kürdistan doğasına ve insanına zarar vererek, sermayelerine sermaye katmaktır''dedi.

"Mücadelemizi Hevsel, Munzur ve Hasankeyf ruhu ile sonuna kadar sürdüreceğiz" diyen Platform üyesi Av. Zozan Açar, Türkiye'nin dört bir yanında yapılan termik santraller, HES'ler ve barajlar nedeniyle doğamız, sağlığımız, kültürel mirasımız yok edilmektedir" dedi.

Yıllardır bölge halkının ve doğasının savaş koşullarına maruz bırakıldığını ifade eden Acar, "İnsanlar yerlerinden yurtlarından edildiler, köyleri yakıldı, hayvanları telef edildi. Meraları, bahçeleri, nice verimli ormanları, içindeki bütün canlılarıyla birlikte bombalandı, yakıldı, yok edildi. En verimli topraklarına mayınlar döşendi. Bütün bu olumsuzluklara karşı, bu toprakların dirençli ve onurlu insanları tarihi, kültürel ve doğal yaşam değerlerine sarılarak haksızlığa hiçbir zaman boyun eğmedi, hep direndi'' diye ifade etti.

Açar, açıklamasına ''Botan gençliği ve halkı olarak Silopi'de yapılmak istenen termiklere karşı; geleceğimize, sağlığımıza, ormanlarımızın yok olmasından duyduğumuz kaygıyla, yaptırmamak için mücadelemizi her yerde, Hevsel, Munzur ve Hasankeyf ruhu ile sonuna kadar sürdüreceğimizden kimsenin şüphesi olmasın''diyerek son verdi.

Yapılan açıklamanın ardından eylem,5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

'İNSANSIZLAŞTIRMA POLİTİKASIDIR'

Şırnak Gençliği ve Şırnak Çevre Platformu üyeleri, bölgede yaşanan ağaç katliamına dikkat çekmek amacıyla Mezopotamya Ekoloji Hareketi üyeleri ile beraber Diyarbakır'da bulunan Sümer Park Yaşam Alanı'nda bir araya gelerek basın açıklaması düzenlendi. Şırnak'ta yapılan termik santral, HES ve barajlar ile yüzbinlerce ağacın kesilmesine karşı yapılan eylemde, "Özgür insan, özgür toplum, özgür doğa" pankartı açıldı. BDP'nin bölgedeki belediye eş başkanlarının da katıldığı eylemde açıklamayı okuyan Şırnak Belediyesi Eş Başkanı Özlem Onuk, Türkiye'nin dört bir yanında yapılan ve toplum ile doğayı tehdit altında bırakan sanayi ve enerji politikalarının Şırnak'ta had safhaya ulaştığını söyledi. Şırnak'ta yapılan termik santral, HES ve barajlar nedeni ile bölgede yüzbinlerce ağacın kesilmesi ile doğa katliamının yaşandığına vurgu yapan Onuk, "Yapılan doğa katliamı ile sağlımız, tarihi kültürel miraslarımız yok edilmekte ve doğal yaşam akışımı ve geleceğimiz tehdit edilmektedir" dedi. Bölgede yürütülen bu politikaların yürütücülüğünü yapan şirketlerin başında Ciner Grubu geldiğini ifade eden Onuk, "Yıllardır Şırnak'ın insanları ve doğası savaş koşullarına maruz bırakıldı. İnsanlar yurtlarından edildi, köyleri yakıldı, hayvanları telef edildi. Meraları bahçeleri, nice verimli ormanları içindeki bütün canlılarıyla birlikte bombalandı, yakıldı yok edildi" şeklinde konuştu.

Şırnak'ta yurttaşların verimli arazilerine devlet tarafından mayınların döşendiğini belirten Onuk, bu topraklarda yaşayan insanların tarihi, kültürel ve doğal yaşam değerlerine sahip çıktığına değindi. Şırnak halkının hep bir direniş konumunda bulunduğunu söyleyen Onuk, "Ancak biliyoruz ki, dünyayı yaşanmaz bir hale getiren, eline geçirdiği her şeyi satılığa çıkarıp piyasaya mahkum eden kapitalist sermaye güçleri, modern köleleştirme yöntemleriyle karşımızda olacaktır" diye konuştu. Kirli enerji politikaları adına kendilerine dayatılan termik santrallerin, HES'ler ve barajların köleleştirme araçları haline getirildiğini söyleyen Onuk, "Bu girişimler Şırnak'ı ve bölgeyi insansızlaştırma politikasından başka bir şey değildir" dedi.

Savaşla yapılamayanların, bu politikalar ile yapılmaya çalışıldığının altını çizen Onuk, kirli politikalar ile karşı karşıya bulunduklarına dikkat çekti. "Ciner, Global, Galata ve onların alt taşeronları çok iyi bilmelisiniz ki, Şırnak halkının, istemediği bir proje onlara rağmen yapma teşebbüsünüz sizi, yıllardır halkı teslim almaya çalışan zihniyetin sonundan farksız kılmayacaktır" diyen Onuk, "Biz BDP Belediye Eş Başkanları olarak, geleceğimizi, sağlımızı, ormanlarımızı, doğamızı yok etmesinden duyduğumuz kaygıyla, halka yönelik kirli projelere engel olmak için mücadelemizi her alanda göstereceğiz" şeklinde konuştu. Gezi ve Hewsel ruhu ile sonuna kadar mücadele edeceklerinin altını çizen Onuk, "Bu değerlere sahip çıkanlar buna izin vermeyecektir" diyerek konuşmasını bitirdi.

VAN

Şırnak Çevre Platformu termik santrallere karşı Feqiye Teyran Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Emek Partisi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği de destek verirken, "Gezi'den Hevsel'e, Hevsel'den Cudi'ye doğa direniyor. Şırnak'ta termik santral istemiyoruz" pankartı ile "Şırnak'ta ölüm bacası istemiyoruz", "Diren Şırnak", "Derdiniz elektrik ise bakışalım" dövizleri açıldı. "Ölüm bacası istemiyoruz", "Zehir solmak itemiyoruz", "HES hayır" sloganlarının atıldığı açıklamada, Şırnak'ta yapılacak termik santrallere tepki gösterildi. Açıklamada konuşan Şırnak Çevre Platform üyesi Hüseyin Şah, "Yıllardır Şırnak'ın insanları ve doğası savaş koşullarına maruz bırakıldı. Bu topraklar, bu toprakların insanları; tarihi, kültürel, doğal yaşam değerlerine sarıldı ve hiçbir zaman boyun eğmedi" diyerek, bundan sonra da tepkilerinin net olacağını ifade etti. Şah, topraklarının, coğrafyanın doğasının, soyunun talan edildiğini söyleyerek, "İnsanları iş, aş ile kapitalizmin konfor diyerek pompaladığı tüketim araçları ile sömürü çarklarına esir etmeye çalışacaklar" dedi. Açıklama oturma eyleminin ardından son buldu.

İZMİR

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri, Şırnak'ın Silopi ilçesinde kurulması planlanan termik santrale karşı Eski Sümerbank önünde basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda öğrencinin katıldığı açıklamada, "Termik santral istemiyoruz", "Ciner AŞ. Şırnak'tan defol" ve "Kapitalizme inat yaşasın hayat" sloganları atıldı. Öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Azad Özbey, sermayenin Türkiye'de ve Kürdistan'da yapmak istedikleri termik santral, HES ve barajlarla geleceklerini tehdit ettiğini söyledi. Şırnak'ın yıllardır insanları ve doğasının savaş koşullarına maruz bırakıldığını hatırlatan Özbey, "İnsanlar yerlerinden yurtlarında edildiler, köyleri yakıldı. Hayvanları telef. Meralar ve bahçeler nice verimli ormanları içindeki bütün canlıları ile birlikte bombalandı. En verimli topraklarına mayınlar döşendi" dedi.

İSTANBUL

İstanbul'da da CİNER Holding'e ait firmanın Şırnak'ta yapmak istediği termik santral CİNER holdinge ait Habertürk binasına yapılan yürüyüşle protesto edildi. İstanbul'da yaşayan Şırnaklı gençler ve Şırnak Çevre Platformu öncülüğünde düzenlenen eyleme, Demokratik Öğrenci Dernekleri Federasyonu (DÖDEF), Hevi LGBTİ, HDK, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Patika Ekoloji Kolektifi, Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve Greenpeace üyeleri de destek verdi.

Kürtçe ve Türkçe olarak basın açıklaması yapıldığı eylemde Kürtçe basın metnini Newroz Uysal okurken Türkçe metni ise Kamil Ertaş okudu. Termik santraller, HES'ler ve barajlarla binlerce ağacın kesilerek doğanın katledildiğine dikkat çeken Kamil Ertaş, CİNER Grubunun da doğa katliamı yapan şirketler arasında olduğunu belirtti. Yıllarca Şırnak'ın savaşla iç içe olduğunu kaydeden Ertaş, "Şırnak'ın insanları ve doğası yıllarca savaşa maruz kaldı. Meraları, bahçeleri, ormanları ve bütün canlılarıyla yakıldı, bombalandı. En verimli topraklara mayınlar döşendi. İnsanları ise tarihi, kültürel ve doğal yaşam değerlerine sarılarak hiçbir zaman bu politikalara boyun eğmedi" dedi. Ertaş, Şırnak'ta yapılması planlanan projenin asıl planının bölgeyi imansızlaştırmak olduğunu belirterek devletin savaşla yapamadığını bu gibi projelerle yapmaya çalıştığını ifade etti.

 CİNER Grubu'na bağlı Global ve Galata şirketlerini uyaran Ertaş, "Şırnak halkının istemediği bir projeyi onlara rağmen yapma teşebbüsünüz, yıllardır halkı teslim almaya çalışan zihniyetin sonundan farksız kılmayacaktır. Bizler mücadelemizi her yerde Gezi ve Hevsel ruhu ile sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.


ANTEP: GELECEK İÇİN DİREN ŞIRNAK

Gaziantep Üniversitesi öğrencileri, Şırnak’ta yapılmak istenen termik santrallere karşı basın açıklaması yaptı. Üniversite önünde bir araya gelen öğrenciler, “Gezi’den Hevsele, Hevselden Cudiye Doğa Direniyor” pankartı açararken, ellerde “Ha termik ha mermi. Bu halk bunu yermi”, “Yeşili siyaha dönüştürme”, “İş değil ölüm vaadiyle termik santrale hayır”, Doğa için kendin için gelecek için diren” gibi çeşitli dövizleri taşıdı. Basın açıklamasını okuyan Murat Dolu, santrallerle, HESlerle ve barajlarla doğa katliamı yapıldığını belirterek, “Tarihi kültürel miraslarımız yok edilmekte ve doğal yaşam akışımız ve geleceğimiz tehdit edilmektedir” dedi. Yıllardır Şırnak’ın insanlarının ve doğasının savaş koşullarına maruz bırakıldığını söyleyen Dolu, “Savaşla yapamadıklarını bu tür politikalarla yapmaya çalışan bir güçle karşı karşıyayız” dedi. Dolu, Gezi ve Hevsel ruhu ile sonuna kadar mücadele edeceklerini  belirterek,  geleceklerine sahip çıkacaklarını söyledi. Açıklama sonrası oturma eylemi gerçekleştirildi. (HABER MERKEZİ)

‘DİREN ŞIRNAK ERZURUM SENİNLE’


Şırnak'ta yapılması planlanan termik santral ''Gezi den Hevsel'eHevsel'den Şırnak'a Doğa Direniyor'' şiarıyla Erzurum’da da protesto edildi.
Erzurum’un Telsizler Mahallesinde yaklaşık 50 kişilik öğrenci grubu Şırnak'ta yapılması planlanan termik santrale karşı basın açıklaması yapılarak protesto etti. ‘‘Şırnak’ta Termik Santral İstemiyoruz’’, pankartı taşınırken “İş değil ölüm vadediyorsunuz’’, ‘’ Şırnak’ta neyin santrali heval ‘’, “Yeşili siyaha dönüştürmeyin”, “Kömürden vazgeç güneşi seç” dövizleri taşındı. Grup  sık sık “HES edi bese”, “Diren Şırnak Erzurum seninle” sloganları attı
Grup adına açıklama yapan Hacı Caner, HES Projesi’nin amacının Şırnak’ı İnsansızlaştırmak olduğunu belirterek  “Enerji üretimi için güneşimiz, rüzgârımız bize yeterken enerji politikaları adına bize dayatılan Termik Santraller, HES’ler, barajlar bu köleleştirme araçlarının başında gelmektedir. Ve çok açık bir şekilde biliyoruz ki bu girişimler Şırnak’ı ve bölgeyi insansızlaştırma politikasından başka bir şey değildir. Savaşla yapamadığını bu tür politikalarla yapmaya çalışan bir güçle karşı karşıyayız’’ şeklinde konuştu
Açıklamanın ardından eylem zılgıtlarla son buldu.
 

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, TSK konvoyunun geçiş görüntülerini yayınladı

SONRAKİ HABER

İzmir Barosu ‘çocuk evlilikleri’ni konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...