26 Nisan 2014 06:00

Yerellerde 1 Mayıs ortaklaşıyor

Konfederasyonların ayrı yerlerde 1 Mayıs’ı kutlama kararlarına karşı Adana ve Zonguldak’ta emekçiler ayrışmaya karşı birlikte olma kararı aldı.

Yerellerde 1 Mayıs ortaklaşıyor
Paylaş

Konfederasyonların ayrı yerlerde 1 Mayıs’ı kutlama kararlarına karşı Adana ve Zonguldak’ta emekçiler ayrışmaya karşı birlikte olma kararı aldı.

Adana’da TEKEL direnişinden bu yana 1 Mayıs’ı ortak kutladıklarını ifade eden sendikacılar bu yıl da esnek çalışma ve taşeronlaştırmaya karşı meydanlarda birlik olacaklarını belirtti.

Maden işçilerinin kenti Zonguldak’ta Genel Maden İşçileri Sendikasının  öncülük ettiği 1 Mayıs’ı meslek odaları, siyasi partiler ve sendikalar ortak kutlayacak. GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, ayrı meydanlar ve illerde yapılacak kutlamalara karşı Zonguldak’ta Madenci Anıtı’nda birlik mesajı vereceklerini söyledi.


ADANA'DA TEKEL'DEN BERİ ORTAK 1 MAYIS

Volkan PEKAL
Adana


TEKEL direnişinin bir araya getirdiği sendikalar ve meslek örgütleri işçi sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ı Adana’da ruhuna uygun olarak uzun yıllardır ortak kutlamaya devam ediyor. Bu yıl da DİSK, Türk-İş, KESK, TMMOB ve Adana Tabip Odası tertip komitesi oluşturarak 1 Mayıs hazırlıklarını sürdürüyor. İş yerlerinde çalışmalara başladıklarını anlatan sendika yöneticileri bu yıl Adana’da taşeronlaştırma ve esnek çalışmaya karşı kitlesel bir 1 Mayıs beklediklerini ifade etti.

SAĞ SOL AYIRMADAN 1 MAYIS’A

Tertip komitesi olarak birlik beraberlik içerisinde 1 Mayıs hazırlıklarını sürdürdüklerini belirten Türk İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar,  sağ sol ayırt etmeden tüm işçileri, memurları ve yoksul halkı 1 Mayıs mitingine davet ettiklerini söyledi. Taşeronlaşma ve esnek çalıştırmanın en önemli sorunları olduğunu dile getiren Gülnar, 4-c’lilerin kadroya alınması, taşeronun kaldırılması ve özel istihdam bürolarına karşı tüm Adana halkını  1 Mayıs mitingine çağırdı.

ÇAĞRIMIZ TÜM EMEKÇİLERE

1 Mayıs’ın işçilerin Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olduğunu hatırlatan Adana Eğitim Sen Yöneticisi Güven Boğa, diğer illerde de 1 Mayıs’ın bu anlama uygun olarak ortaklaşılması gerektiğini belirtti. Adana’da TEKEL direnişinden beri yan yana gelişlerin bugünkü ortaklaşmayı sağladığını anlatan Boğa, Gezi direnişindeki ruhu 1 Mayıs’a taşıyacaklarını ifade etti. Eğitim Sen olarak işyeri ziyaretlerinde eğitim alanındaki dönüşüm, performans uygulamaları üzerine sadece Eğitim Sen üyeleriyle değil tüm eğitim emekçileriyle konuşarak 1 Mayıs’a hazırlandıklarını aktaran Boğa “Çağrımız tüm emekçileredir” dedi.

TEK SES OLMALI

1995’ten beri sendikal faaliyet içerisinde olduğunu dile getiren TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin, işyerlerinde bildiriler dağıttıklarını, özel sektörde örgütlenmelerine karşın 1 Mayıs’a kitlesel katılacaklarını söyledi. 1 Mayıs’ı birlikte kutlamanın önemine dikkat çeken Çekin, 1 Mayıs’ın alan tartışmaları şeklinde sürdürüldüğünde işçilerin taleplerinin güme gittiğini belirterek “İşçilerin daha önemli sorunları var. İşçiler geçinemiyor. Taşeronlaşma var, özelleştirme var… Taleplerini dile getirmeleri lazım. Sorunları haykırırken tek ses olmak gerekir” diye konuştu.

FARKLI ALANLAR İŞÇİYİ GÜÇLENDİRMEZ

DİSK/Genel İş 2 No’lu Şube Yöneticisi Hasan Turşah, son yıllarda emekçilere yönelik saldırıların yoğunlaştığını belirterek işçilerin haklarını sokakta aramaktan başka çare görmediğini, bu yüzden bu sene 1 Mayıs mitinglerine katılımın yüksek olmasını beklediklerini ifade etti.  Farklı alanlarda yapılan kutlamaları eleştiren Turşah, “Bu işçileri güçlendirmez. Bu işverenlerin ve iş birlikçi sendikaların oyunudur” diyerek işçileri birlik olmaya çağırdı.


‘ZONGULDAK ÖRNEK OLACAK’

Zonguldak’ta Genel Maden İşçileri Sendikasının (GMİS) öncülük ettiği 1 Mayıs kutlamaları için Tertip Komitesi ve kitle örgütleri, meslek odaları, siyasi partiler ve sendikalarla bir araya geldi.  Tertip Komitesi adına konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, son dönemde gerek demokratik, gerekse siyasal alandaki gelişmelerin ve ayrışmaların 1 Mayıs’ı daha da önemli kıldığını söyledi. Alabaş “Türkiye’deki diğer emek örgütlerinin, kitle örgütlerinin ayrı ayrı meydanlarda, ayrı ayrı illerde ve alanlarda kutladığı bir dönemde Zonguldak’ta Madenci Anıtı’nda birleşmemiz gerektiği mesajını verebilecek bir 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.  Zonguldak’ta 1 Mayıs kutlamaları, İstasyon Caddesi’nde saat 13.00’te toplanmayla başlayacak. Buradan Madenci Anıtı’na yürünecek. Mitingde Edip Akbayram bir konser verecek. (ZONGULDAK)

ÖNCEKİ HABER

Kafesan işçisi taşeron cenderesinde

SONRAKİ HABER

İstanbul’un dört bir yanında 1 Mayıs

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...