26 Nisan 2014 06:00

Kafesan işçisi taşeron cenderesinde

Çiğli Belediyesinin işçi maaşları sorunu yıllardır hiçbir yönetim tarafından çözüme kavuşturulmadı. Çiğli Belediyesi bünyesinde çalışan 714 işçinin hepsi Kafesan isimli belediye şirketine bağlı olarak çalıştırılıyor.

Kafesan işçisi taşeron cenderesinde
Paylaş

Emine UYAR
İzmir


Çiğli Belediyesinin işçi maaşları sorunu yıllardır hiçbir yönetim tarafından çözüme kavuşturulmadı. Çiğli Belediyesi bünyesinde çalışan 714 işçinin hepsi Kafesan isimli belediye şirketine bağlı olarak çalıştırılıyor. Son seçilen Belediye Başkanı Hasan Arslan ilk iş olarak yaptığı açıklamada, Kafesan’ın borç batağında olduğunu bu nedenle bir dahaki ihaleye giremeyeceğini dolayısıyla işlerin dışarıdan taşeron şirkete verilmesinin gündeme geldiğini söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Büyükşehir’in Çiğli Belediyesine ait gayrimenkulü satın alıp, parasının işçilere aktarılmasını önerisi de, söz konusu gayrimenkul üzerinde SGK’nın ipoteği olması nedeniyle gerçekleşmedi.
İşçiler şimdi hem alacakları için hem de taşerona karşı eylem yapıyor. İşçiler halk tarafından seçilen hiçbir yönetimin işçilerin sorunlarını öncelikli olarak ele almadığını söyledi. Kafesan İşyeri Baştemsilcisi Ertuğrul Yılmaz, özellikle son dört beş yıldır sürekli sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Kafesan’ın büyük borçlarının olduğunu ancak bunun işlerinden olmasını gerektirmediğini belirten Yılmaz, “Önerilerimizi Belediye Başkanına ilettik. İcraatta bulunmasını bekliyoruz. Bu olmadığı sürece eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi. Yılmaz, sorunun doğru yönetmemekten kaynaklandığına dikkat çekti.  Öcal Karaduman da, alacakları için mücadele ederken taşeron tehdidi ile karşı karşıya kaldıklarını ancak taşerona geçit vermeyeceklerini bildirdi.
Şoför olarak çalışan Hasan Gülmez CHP’li olduğunu belirterek, “Ne hikmetse mazbatasını alan ters köşe yapıyor” dedi. Kafesan’ın borcunun sorumlusunun kendileri olmadığını vurgulayan Gülmez, hesabın sorumlusu kimse ondan sorulması gerektiğini söyledi.
Genel-İş 5 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve İşyeri Temsilcisi Barış Okur, işçilerin yüzde 100’ünün borç batağına batmış durumda olduğuna dikkat çekti. Bankalara borcun her geçen gün arttığını anlatan Okur’un 3 bin lira ile başlayan banka borcu şu an 30 bin liraya çıkmış. Taşeronun gelmesi halinde borçlu olan işçilerin borcunu ödeyemeyip cezaevine girme noktasına geleceğine dikkat çeken Okur, “Yeni gelen yönetim de önceliğin işçi olmadığını gösterdi. Mücadele edeceğiz buraya taşeron sokmayacağız” dedi.


ÇİĞLİ’DE YÜRÜYÜŞ YAPTILAR

Çiğli Belediyesi işçilerinin önderliğinde taşerona karşı kitlesel bir eylem yapıldı. Eylemde 1 Mayıs kutlaması da yapıldı.
Kafesan işçileri, Organize Sanayi Bölgesi yanındaki şantiyelerinde toplanarak, “Susma haykır taşerona hayır”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları ile Çiğli Merkezine yürüdü. 2 kilometre yürüyen ve bir taraftan da bildiri dağıtan işçiler, Kasaplar Meydanı’na ulaştı. Direnişteki Luna işçileri, Schneider işçileri, çeşitli siyasi partiler ve halk da destek verdi. Genel-İş Sendikasının bütün şubelerinin başkan, yönetici ve işyeri temsilcileri ile Birleşik Metal-İş yöneticilerinin de katıldığı eylemde Kafesan’da örgütlü olan Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin konuştu. Çetin, belediyelerde çalışan işçi sayısının 100 bine gerilediğini, belediyelerden iş alan taşeron şirketlerde çalışan işçi sayısının ise 500 binin üzerine çıktığını dile getirdi. Borçları nedeniyle Kafesan şirketinin 30 Haziran sonrası açılacak ihalelere giremeyeceğinin söylendiğini belirten Çetin, taşeronlaşmayı ortadan kaldıracağı sözünü veren bir siyasi parti tarafından kazanılan belediyeden sorunu çözmesini beklediklerini vurguladı. Çetin, sorunun kazanılmış hakları ortadan kaldırmayacak şekilde çözülmesini beklediklerini ifade ederek, “Aksi durumda tüm gücümüzle mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz” dedi. Eylem Müzisyenler Derneğinin söylediği 1 Mayıs Marşı ile sürdü. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tekellere imtiyazlı hukuk

SONRAKİ HABER

Yerellerde 1 Mayıs ortaklaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...