25 Nisan 2014 06:00

Rana katliamı: Dinmeyen acı

Binden fazla tekstil işçisinin hayatını kaybettiği Rana Plaza faciasında bir yıl geride kaldı. 24 Nisan 2013 tarihinde Bangladeş’in başkenti Dakka’da içerisinde teksil atölyelerinin olduğu bina çökmüş ve binden fazla işçi enkaz altında kalarak hayatını kaybetmişti.

Rana katliamı: Dinmeyen acı
Paylaş

Binden fazla tekstil işçisinin hayatını kaybettiği Rana Plaza faciasında bir yıl geride kaldı. 24 Nisan 2013 tarihinde Bangladeş’in başkenti Dakka’da içerisinde teksil atölyelerinin olduğu bina çökmüş ve binden fazla işçi enkaz altında kalarak hayatını kaybetmişti. Çok katlı Rana Plaza çöktüğünde enkaz altında kalan işçilerden biri de Moriom Begum. Moriom 2 gün enkaz altında kurtarılmayı beklemiş. Dikiş elemanı olarak çalıştığı bina çökünce enkaz altında kalan Moriom enkaz altında kaldığı saatlerde bir daha dünyayı asla görmeyeceğini düşünmüş. Moriom 3 seneden fazla bir süredir New Wave Style  atölyesinde çalışıyor. Moriom yaşanan felakette sağ elini kaybetti ve göğsünden çok büyük darbe aldı. Elini kaybetmesinin ardından yapay el takılan Moriom bunun çok daha acı verdiğini söylüyor.  

Rana Plaza’da çalışan diğer bir çok tekstil işçileri gibi Moriom da binanın çöktüğü gün binaya girmek istememiş. Çünkü bir gün önce binaya gelen mühendis ve mimarlar patronlara binanın bir an önce boşaltılması gerektiğini söylemişti. Fakat tüm uyarılara rağmen bir çok patron işçileri eğer işe gelmezlerse işten kovmakla tehdit etmişti.  

Moriom 5 sene önce Dakka’ya çocuklarına bakmak için geldiğini söylüyor. 30 yaşında olan Moriom kazadan sonra memleketine dönmek zorunda kalmış. Şimdilerde ise hem anne ve babasına hem de 2 çocuğuna bakmak için çaba sarf ediyor. Moriom, yaşananlardan sonra  bir daha asla tekstil sektöründe çalışmayacağını söylüyor.

İnsanların ellerinin olması büyük bir şey diyor Moriom ve kaybettiklerini özetliyor, “Patronlar kazadan sonra kaybettikleri parayı geri alabilirler fakat işçiler kaybettiklerini asla parayla geri alamazlar” “Tüm patronlar, işverenler ve hükümet işçileri yaşamının hayatının bir değeri olduğunu anlamalı ve eğer bizlerin yaşamlarının bir değeri varsa ona göre iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.”

Eğer bir şansı olsaydı patronlara işçilere adil ödeme yapmaları için çağrıda bulunacağını söyleyen Moriom yaşadığı tüm acılara rağmen gelecekten umutlu olduğunu söyledi.
(DIŞ HABERLER)


BANGLADEŞLİ İŞÇİLER UNUTULMADI

Dakka'da 29 uluslararası marka için üretim yapan tekstil fabrikalarının bulunduğu 8 katlı Rana Plaza’nın yıkılmasıyla ölen 1138 işçi Türkiye’de de anıldı. Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Koordinasyonu’nun Ankara’daki Benetton mağazası önünde yaptığı eylemde, “Giysimizde kan istemiyoruz” sloganları atıldı. KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, Bangladeş’teki iş cinayetinde ölen işçilerin çoğunun genç kadınlar olduğuna dikkat çekti. Sağ kurtulan 80 işçinin kol ve bacaklarını kaybettiğini belirten Çalağan, parçalanıp enkaza karışan 200 işçinin ise resmi kayıtlara ‘kayıp’ olarak geçtiğini hatırlattı. Çalağan, Benetton mağazasının ise bu felaketi ucuza getirmeye çalıştığını ifade etti. Benetton ve Rana Plaza’daki markaların çoğunun sakat kalanlara ve ölenlerin yakınlarına tazminat ödemediğini vurguladı. Tazminatın ödenmesi ve işçilerin tedavi edilmesi için ILO denetiminde oluşturulan Fon’a 40 milyon dolar ödenmesi gerektiğini söyleyen Çalağan, bu meblağın Rana Plaza’da üretim yapan 29 markanın yıllık karının sadece binde 2’sini oluşturduğunu dile getirdi. Eylemden sonra Bangladeşli işçilerin fotoğraflarının olduğu dövizler Benetton mağazası önünde konuldu. Ancak mağaza yetkilileri tepki gösterip dövizleri kaldırttı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Uno’da çalışma da izin de zor

SONRAKİ HABER

‘Bazen susarak haykıracaksın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa