25 Nisan 2014 06:00

Vişneleriniz asitli olsun mu?

Kütahya’nın Şaphane ilçesinin neredeyse ortasına yapılmak istenen asit fabrikası kabusu bitmek bilmiyor. Yargı kararlarıyla iki kez “ÇED gerekli değildir” raporu iptal ettirilen asit fabrikası, şimdi yeni bir ÇED süreci başlatarak bu engeli de aşmayı planlıyor.

Vişneleriniz asitli olsun mu?
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir


Kütahya’nın Şaphane ilçesinin neredeyse ortasına yapılmak istenen asit fabrikası kabusu bitmek bilmiyor. Yargı kararlarıyla iki kez “ÇED gerekli değildir” raporu iptal ettirilen asit fabrikası, şimdi yeni bir ÇED süreci başlatarak bu engeli de aşmayı planlıyor.

Yıllarca 3 bin 500 nüfuslu Şaphane’nin ekmek kapısı olan Alüminyum Sülfat tesisleri 15 yıl kadar önce özelleştirildikten sonra ilçenin kamburu haline gelmiş. Şimdi ise kabusu olma yolunda. Dar bir vadinin içinde, ormanlarla, vişne-kiraz bahçeleriyle çevrili ilçenin neredeyse ortasında kalan tesislerin yanı başına hammaddesi dışarıdan getirilen bir asit fabrikası kurulmuş. Asit fabrikasının ilçenin doğasını, tarımını, kültürünü ve yaşayan canlıların sağlığını bozacağı endişesini açılan davalarda yargı da paylaşmasına rağmen, şirket ısrarını sürdürüyor. Kısa bir zaman çalıştırabildiği asit fabrikasını yeniden faaliyete geçirmek için her yolu deniyor.

HUKUKUN ARDINDAN DOLANMAYA ÇALIŞIYORLAR

TEMA Vakfı Şaphane Temsilcisi Ahmet Bayraktar, korku tüneline benzettiği asit fabrikasının iznini iki kere iptal ettiren davaları açmıştı. İki ayrı valinin onayından geçen “ÇED gerekli değildir” raporuna karşı TEMA Şaphane Temsilcisi sıfatıyla açtığı davalarda Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi fabrikanın iznini iptal etmişti. Şirketin Danıştaya yaptığı başvurunun da reddedilmesinin ardından bu kabusun ebediyen yok olacağını düşünen Bayraktar ve Şaphaneliler öyle olmadığını kısa sürede anladılar. Bayraktar bu yeni durumu şu sözlerle anlatıyor; “Fabrika 1 yıl önce üretime geçmişti. Mahkeme 4 ay çalıştıktan sonra fabrikayı kapattı. ‘Yerleşim yerlerinin ortasına, vişne, kiraz, elma bahçelerine asit fabrikası kurulamaz’ dedi. buna rağmen yeni vali geldi bunlara tekrar olur verdi, fabrika açıldı. Bu kararı da mahkemeye verdim ve mahkeme tekrar kapattı. Danıştay da bunların taleplerini reddedince şimdi hukukun ardından dolanmaya çalışıyorlar. Sanki fabrika yokmuş, yeni kuruluyormuş gibi ÇED süreci başlatmak istiyorlar.”

O KOKUYU, KİRİ GÖRDÜK

Asit fabrikasının ilçenin ortasına kurulacağını, çevresinde binlerce insanın yaşadığını, tarım, meyvecilik yaptığını aktaran Bayraktar, “Fabrika üretime başlayıp dört ay kadar çalıştığında Şaphaneliler bunun nasıl bir şey olacağını gördü. O kokuyu, kiri hissettiler. Bu yüzden bütün ilçe asit fabrikasına karşı” diye konuştu.

Fabrikanın geçmişte AKP’li belediyenin tam desteği ile son derece pervasız davrandığını kaydeden Bayraktar, “Projelerinde olan arıtma tesislerini bile yapmadan üretime geçtiler. Belediye bunları hep destekledi. Mahkeme kararını bile zorla, seçime 2 gün kala uygulayıp fabrikayı mühürlediler” dedi.

ÇED TOPLANTISINA KATILMAYACAĞIZ

Şaphane’de belediye, yerel seçimlerden sonra CHP’ye geçti. Ancak, TEMA Vakfı Şaphane Temsilcisi Ahmet Bayraktar, yeni belediyenin fabrika konusunda net bir tavır takınmamasından yakındı. Bayraktar, “Herkes korkuyor, çekiniyor fabrikadan. Kütahya’nın iki milletvekili bile benim fabrika ile ilgili konuşmalarım nedeniyle bana dava açtılar. Mahkeme bu davaları da reddetti. Şimdi fabrika 50 metre uzağındaki okulda halkı toplayarak ÇED toplantısı yapmak istiyor. Ama Şaphaneliler bu fabrikayı  istemediklerini, yargı kararlarına uyulması taleplerini o gün de bu toplantıya katılmayarak bir kez daha gösterecekler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kuzguncuk’ta 350 yıllık nar ağacı ‘budandı’

SONRAKİ HABER

Hükümetin banka tercihi zarar yazdı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...