24 Nisan 2014 22:40

Kuzguncuk’ta 350 yıllık nar ağacı ‘budandı’

Üsküdar Belediyesi, dün Kuzguncuk Bostanı’na girdi ve kontrolsüz ‘budama’ gerçekleştirdi. 350 yıllık nar ağacını da kesen ekipler Kuzguncuklular tarafından durduruldu.

Kuzguncuk’ta 350 yıllık nar ağacı ‘budandı’
Paylaş

Tolga Alp TURGUT
Feruze Nur GÜRDAL
İstanbul


Üsküdar Belediyesi,  sabah Kuzguncuk Bostanı’na girdi ve kontrolsüz ‘budama’ gerçekleştirdi. 350 yıllık nar ağacını da kesen ekipler Kuzguncuklular tarafından durduruldu.

Üsküdar’a bağlı Kuzguncuk Bostanı’nda sabah saat 09:00’da Park Bahçeler Genel Müdürlüğü’nden bir ekip kimseye haber vermeden ‘budama’ adı altında kesim işlemleri yaptı. Belediye ekipleri kesim sırasında, 350 yıllık nar ağacını, böğürtlen, defne ve erguvanları kesti. Ekipler, Kuzguncuklular tarafından durduruldu. Kuzguncuk Derneği de,  Bostan’da kesilen ağaçlar için Anıtlar Yüksek Kurulu’na suç duyurusunda bulundu.  

Evrensel gazetesine konuşan 55 yaşındaki Ayfer Çelik, 700 yıllık yeşil alanı koruyacaklarını ve mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Gözleri dolarak konuşmasına devam eden Çelik, “Yeşil alanlarımız elimizden alınmamalı. Bostanımızdan rant sağlamasınlar” diye konuştu. AKP’li yeni Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen Kuzguncuk Bostanı’nı bir yıllığına 21 bin lira ödeyerek Vakıflar Bölge Müdürlüğünden kiraladı. Kuzguncuklular Derneği ise, belediyenin kiraladıkları bu yerde ne yapmak istediklerini bilmediklerini ifade ediyor. Kuzguncuklular, 30 yıldır yapılaşma tehdidi altında olan bostanlarına sahip çıkıyor ve son iki yıldır da kendi imkanlarıyla tarım yapıyor.

Sultan Mehmet Reşat döneminden kalan 16 bin 445 metrekarelik alan, bostan olarak kullanıldı. 1977’de Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçti. 1986’da alana bina yapılması için izin verildi. Araziye ilk bina yapma girişimi 1992’de  gerçekleşti. Kuzguncuklular o yıldan bu yana, bostanlarının yapılaşmamaya açılmaması için mücadele ediyor.





 

ÖNCEKİ HABER

Serêkaniyê\'deki intihar saldırısında 11 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Vişneleriniz asitli olsun mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...