24 Nisan 2014 10:57

Saya işçileri insanca yaşam için alanda olacak

Adana'da, ayakkabı üst bölümünü imal ederken kullandıkları kimyasal içerikli malzemeler nedeniyle ölüm ile burun buruna çalışan saya işçileri, sağlıklı ortam ve sosyal güvence talebiyle insanca yaşam için 1 Mayıs'ta alanlarda olacaklarını söyledi

Saya işçileri insanca yaşam için alanda olacak
Paylaş

Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Küçük Saat semtinde çalışan, ayakkabının üst bölümünü yapan saya işçileri, insanca yaşamak istediklerini ve bu yaşamın koşullarının oluşabilmesi için tüm emekçilerin 1 Mayıs'ta alanlarda tek yürek olup haykırması gerektiğini söyledi. Tekin Bıçakçı (50) isimli ayakkabı saya işçisi, çalışma koşullarının oldukça zor olduğunu ve yüzlerce işçinin dönemsel olarak sosyal güvence sağlanmadığı, zam alamadığı için iş bırakma eylemi yaptığını, bir takım kazanımlar elde edilse de bu kazanımların zaman içerisinde eridiğini söyledi.

Suriye'de yaşanan savaş nedeni ile göç eden onlarca Suriyelinin Türkiye'de ucuz iş gücü olarak çalıştırıldığını, bu nedenle iş gücünün düştüğünü belirten Bıçakçı, "Haftalık 400 TL alıyorsak, Suriyeliler 200 TL alıyor ve daha fazla çalışıyorlar" dedi.

'İNSANCA YAŞAM KOŞULLARI İSTİYORUZ'
Bir süre önce kendine ait bir atölye açtıkları bu şekilde biraz kazanç elde etmeyi ümit ettiklerini belirten Bıçakçı, "Ancak giderlerimiz, gelirimizden daha fazla. Bu da bizim belimizi büküyor" şeklinde konuştu. Bıçakçı, 1 Mayıs'ta alanlarda olacaklarını belirterek, taleplerini ise şu şekilde sıraladı: "Bütün işçilerin sağlıklı ortamlarda, sosyal güvencesi yapılarak çalışmasını istiyoruz. Taşeron sisteminin kaldırılmasını ve insanca yaşam koşulları istiyoruz."

İŞ MALZEMELERİ HASTALIK SAÇIYOR
Necmi Tanıbak (49) ise saya işinde çalışanların yüzde 90 oranında sigortasız çalıştığını belirterek, günde 13-14 saat boyunca çalıştıklarını söyledi. Kullandıkları malzemelerde kimyasal maddelerin bulunduğunu ve bu nedenle de birçok arkadaşlarının çeşitli hastalıklara yakalandığını belirten Tanıbak, çalışma koşullarının son derece sağlıksız olduğuna vurgu yaptı. Çalışmanın kendileri için adeta işkenceye döndüğünü belirten Tanıbak, "Günlerce çocuklarımızı göremediğimiz zamanlar oluyor" dedi. Çalıştıkları yerlerde sağlık kabinlerinin bulunmadığını bu nedenle ise yaşanabilecek herhangi bir acil sağlık sorununda müdahalenin gecikebileceğini ve insanların bu nedenle yaşamlarını yitirme risklerinin olduğunu söyledi. Tanıbak, defalarca sağlık kabini talebinde bulunduklarını ancak bu taleplerinin karşılanmadığını söyledi.

'SENDİKALARIN DAHA FAZLA ÖRGÜTLEME YAPMASI GEREKİYOR'
Daha iyi çalışma koşulları, sigorta, ücretlerin artırılması ve iş güvenliği talepleri için iş bıraktıklarını söylen Tanıbak "Bu taleplerimiz ilk başta kabul edildi ancak birkaç aydan sonra patronlar sözünü tutmadı. İşçilere yol gösteren bir dernek veya sendikada olmadığı için bir şey yapamadık" dedi. 1 Mayıs'ta çalışmak zorunda olduklarını, çalışmazlarsa maaşlarından kesinti olacağını ifade eden Tanıbak "İşçiler arasında birliği sağlayan güçlü bir önderlik olmalı bu dernek, sendika ya da başka bir şey bu olmazsa olamazımız yoksa burada çalışan işçiler tek başına hiçbir şey yapamaz" diyerek sendikaların bu alanlara daha fazla önem göstermesi gerektiğini belirtti. 1 Mayıs'ın özüne uygun kutlanması gerektiğini, sendikaların örgütsüz ve kayıt dışı çalışan işçiler içerisinde daha çok örgütlenme yapması gerektiğini söyledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Konut satışları ilk 3 ayda yüzde 5.8 geriledi

SONRAKİ HABER

\'Türkiye Devleti\'ni Ermeni halkından özür dilemeye çağırıyoruz\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...