20 Haziran 2011 09:44

Time: Mavi Marmara kararı sessiz diplomasi

İHH’nin Mavi Marmara’yı 2. Gazze filosundan çektiği açıklamasının yankıları sürerken, Time dergisi, “Öyle görünüyor ki, olup bitenler aslında sessiz diplomasi: İsrail (ve kesinlikle Washington) Ankara’yı ikna etti, Ankara da, İHH’yi ikna etti” görüşünü öne sürdü.Time d

Time: Mavi Marmara kararı sessiz diplomasi
Paylaş

Time dergisi, Kudüs Büro Şefi Karl Vick imzasını taşıyan analizinde, “Aralarındaki Suriye yanarken, Türkiye ve İsrail, denizde yeni bir fiyaskoyu önlemek için harekete geçiyor” spotunu kullandı.

Analizde geçen yıl İsrail tarafından Mavi Marmara gemisine düzenlenen ve “İki müttefik arasındaki ilişkileri tamamen bozmakla tehdit eden başarısız baskın”dan sonra iki ülkenin hâlâ ortak zemin bulamadığı yorumu yapıldı. “Bu durum şimdi değişebilir” denilen analizde şu değerlendirmesi de yapıldı:
“Hiç kimsenin gerçekten pek inanmadığı resmi versiyona göre, gemi, filonun ‘bayrak gemisi’ görevini yürütmek yerine onarım için iskelede kalacak. Öyle görünüyor ki olup bitenler aslında sessiz diplomasi: İsrail (ve kesinlikle Washington) Ankara’yı ikna etti, Ankara da, cuma günü sessizce projeden çekilen, İHH olarak bilenen İslami yardım örgütü, İnsani Yardım Vakfını ikna etti.”

Karl Vick, analizinde sadece bir ay önce İHH’nin, yeni filonun gerçekleşmesi gerektiğini söylemek için basın toplantıları düzenlediğine işaret ederek son dönemde tek değişen şeyin, Mısır’ın Refah kapısını yeniden açması sonucunda Gazze’ye erişiminin olmadığını vurguladı.

‘SIFIR SORUN POLİTİKASI TEST EDİLDİ’

Bu çerçevede Arap Baharının bölgedeki siyaseti alt üst ettiği belirtilen analizde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’taki “one minute” olayı da anımsatıldı. “Erdoğan, Türkiye içinde ve dışında çok popüler olmayı sürdürüyor ancak Libya, hükümetin ‘sıfır sorun’ politikasını fena halde sarstı. İki ülke arasında iyi ilişkiler vardı, 25 bin Türk de Libya’da çalışıyordu. Ancak, daha evvel Mübarek’i iktidarı bırakmaya çağırmış olan Erdoğan, sonunda Kaddafi’yi de ayrılmaya çağırmak zorunda kaldı” denildi.

Ancak “Suriye, daha hassas bir durum oluşturuyor” da diyen Vick, Erdoğan ve eşinin Esad ailesi ile birlikte tatil yapmış olmasının belki “Erdoğan’ın neden Suriye Cumhurbaşkanından iktidardan inmesini istemek yerine reform çağrılarını sürdürdüğünü izah etmeye katkıda bulunabileceği” öne sürüldü.

Bunun yanı sıra mülteci meselesinin de bulunduğu, binlerce Suriyeli mültecinin Türkiye’ye kaçtığı belirtilirken, İsrail’in de Suriye ile bir sınırını paylaştığı, Suriye’nin de Hizbullah ve Hamas’ın “sponsoru” olduğu için bu ülkede olup bitenlerin İsrail’i çok ilgilendirdiği vurgulandı. Analizde şu ifadelerle nokta konuldu:
“Washington, her üç cephede de olayların yatışmasını istiyor. Bu da, kesinlikle ki, Erdoğan’ın dışişleri bakanının bu ayın başlarında İHH’den yeni filodan çekilmesini istemesinin bir nedenidir. Artık olaylar bir yıl öncesi kadar basit görünmüyor.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Balbay’ın mazbatasını avukatları aldı

SONRAKİ HABER

‘Başbakana hakkımı helal etmiyorum’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...