22 Nisan 2014 14:38

CHP yüzde 3'lük seçim barajı için kanun teklifi verdi

CHP, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun imzası ile TBMM Başkanlığı'na Milletvekili Seçimi Kanunu’nda değişiklik yapılması dair kanun teklifi verdi.

CHP yüzde 3\'lük seçim barajı için kanun teklifi verdi
Paylaş

CHP, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun imzası ile TBMM Başkanlığı'na Milletvekili Seçimi Kanunu’nda değişiklik yapılması dair kanun teklifi verdi.
Seçim barajının düşürülmesini ön gören kanun teklifinin gerekçesinde, “Türkiye’de hali hazırda yürürlükte olan seçim sistemi nisbi(oransal) temsil sistemidir. Seçime katılmaya hak kazanan siyasi partilerin, halktan aldıkları oy oranına göre temsilci çıkarmaları ilkesine dayanır. Ülkemizde daha önceleri uygulanan çoğunluk sistemine göre adaletli olması sebebi ile uygulanan nisbi temsil sistemi, bazı uygulamalar nedeniyle sağlıklı şekilde işleyememektedir. Nisbi temsil sisteminde ülkemizde uygulanan yüzde 10’luk seçim barajı uygulaması, halkın temsil hakkının önündeki en büyük engeldir” denildi.
Temsilde adaletin sağlanmasının önünde yer alan en önemli engelin, Türkiye’de uygulanan yüksek seçim barajı oranı olduğuna dikkat çekilen teklifte, “Yüzde 3 seçim barajının olması, Mecliste temsil edilen çoğunluğun artması demektir. Meclise girmeye hak kazanan partilerin çokluğu, karışıklık değil, demokrasinin olmazsa olması çok sesliliği getirecektir” ifadelerine yer verildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

\'Erdoğan, Yalova\'daki seçim iptal edilecek dedi, edildi\'

SONRAKİ HABER

MİT Yasası Cumhurbaşkanlığı\'na gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa