22 Nisan 2014 13:47

Sürgün'deki Ermeniler'in fotoğrafları Diyarbakır'a geliyor

Diyarbakır'da 24 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında '99-Sürgün Portreleri - Ermeni Soykırımı'ndan Hayatta Kalanlardan 99 kişinin Fotoğrafı' konulu sergi açılacak. ARAM Derneği temsilcisi Varujan Artin, 'Bu serginin amacı bu topraklarda doğup sürgüne gidenleri, 99 yıl sonra kendi toprakları ile sembolik olsa da buluşturmak' dedi.

Sürgün\'deki Ermeniler\'in fotoğrafları Diyarbakır\'a geliyor
Paylaş

Diyarbakır'da 24 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında "99-Sürgün Portreleri - Ermeni Soykırımı'ndan Hayatta Kalanlardan 99 kişinin Fotoğrafı" konulu sergi açılacak. ARAM Derneği temsilcisi Varujan Artin, "Bu serginin amacı bu topraklarda doğup sürgüne gidenleri, 99 yıl sonra kendi toprakları ile sembolik olsa da buluşturmak" dedi.

Fransız-Ermeni sivil toplum kuruluşu YerkirEurope tarafından, Marsilya ARAM Derneği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 24 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında Diyarbakır Sanat Galeri'sinde sergilenecek, "99-Sürgün Portreleri - Ermeni Soykırımı'ndan Hayatta Kalanlardan 99 kişinin Fotoğrafı" konulu serginin tanıtımı Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde (GGC) gerçekleştirilen kahvaltılı basın toplantısı ile yapıldı. Toplantıyı çok sayıda basın mensubu takip ederken, kahvaltının ardından açıklama yapan Fransız-Ermeni sivil toplum kuruluşu YerkirEurope temsilcisi Armen Ghazzzairan, sergi için kendilerine destek veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Ghazzzairan, resim sergisinde 24 Nisan 1915 tarihinde başlayan Ermeni soykırımı sonrasında Fransa'ya sığınmak zorunda kalan Ermenilerin resimlerinin yer aldığını belirterek, bu sergi ile Ermenilerin hafıza ve bellek üzerine yoğunlaşmak yerine gelip bu topraklar üzerine yerleşilebileceğini ve bu toprakların üzerinde farklı şeyler yapılabileceğini gösterdiklerini belirtti.

Marsilya ARAM Derneği temsilcisi Varujan Artin ise, 54 yaşında olduğunu ve ilk defa Türkiye'ye geldiğini ancak Türkiye'yi atalarının anlatımları sayesinde çok iyi tanıdığını söyledi. ARAM Derneği'nin resim arşivlerine değinen Artin, "Bu arşivler çok farklı tutanaklardan oluşuyor. 1915'te soykırımdan sonra Fransa'ya yerleşmek zorunda kalan Ermenilerin belgelerinden oluşuyor. Bu tutanaklar aslında o zamanın resmi belgelerini oluşturuyor. Fransa'ya soykırımdan kaynaklı yerleşenlere Fransa tarafından verilen kimlikler için çekilen fotoğraflar bunlar. Bu fotoğraflarla kendilerine ait olmayan bir ülkede yeni kimlik kazandırdı. Diasporadaki Ermeniler, Ermeni olmalarından önce nereli olduklarına önem veriyorlar. Bu serginin amacı da bu topraklarda doğup sürgüne gidenleri, 99 yıl sonra kendi toprakları ile sembolik olsa da buluşturmak" dedi.

Artin, resim sergisinin Ermeni soykırımının başlangıç tarihi olan 24 Nisan Perşembe günü başlayacağını hatırlatarak, sergiyi ziyaret edeceklerin sergide tanıdık yüzlerle de karşılaşacağını aktardı. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

3 çocuktan 2\'si yoksunluk içinde

SONRAKİ HABER

Gökçek, ara sokakları bile otoyol yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...