21 Nisan 2014 18:11

Hangi gazeteciler dinletildi?

Ankara Emniyetinin, bazı gazetecileri haberleri gazetecilik refleksiyle mi yoksa yönlendirmeyle mi yaptığının tespiti ve kaynaklarının deşifresi için mahkeme kararıyla dinlettiğinin ortaya çıkması, Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) tarafından basın özgürlüğü adına kaygı verici bulundu.

Hangi gazeteciler dinletildi?
Paylaş

Ankara  Emniyetinin, bazı gazetecileri haberleri gazetecilik refleksiyle mi yoksa yönlendirmeyle mi yaptığının tespiti ve kaynaklarının deşifresi için mahkeme kararıyla dinlettiğinin ortaya çıkması, Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) tarafından basın özgürlüğü adına kaygı verici bulundu.

Milliyet gazetesinde geçtiğimiz gün Ankara Valiliği Emniyet Müdürlüğünün 2012’de yürütülen istihbari çalışmalar kapsamında bazı gazetecileri dinlediği bu dinlemelerinde gazetecilerin haber kaynaklarını ‘deşifre’ etmek için yapıldığına dair bir haber yayınlandı

GÖP  bu haberle beraber basın özgürlüğünün bugünlerde, ne kadar zedelendiğini ve örselendiğinin gözler önüne serildiğini söyledi.

Gazetecilerin , bu anlayış içinde, önce fişlendiğini sonra dinlendiğini ve tartışmalı bir şekilde, haklarında yargı kararı verildiğini belirten platform; “Şu ortaya çıktı ki; bazı gazeteciler,” haberleri hangi refleksle hazırladığının tespiti” ile bir süredir gözlenmektedir. Bu işlem, emniyet kanalıyla yapılmıştır. Oysa gazetecilerin faaliyetlerinin izlenmesi emniyetin görevi değildir. Bir süredir yapılan ve yapılmak istenen de yasal değildir, antidemokratiktir” denildi.

Bu haberin ardından GÖP şu soruları yöneltti.

Habercinin çalışmasının engellenmesi ile, neyin önüne geçilmesi planlanmıştır?

“Meydana gelmesi muhtemel eylemlerin önüne geçilebilmesi amacıyla” denilerek, gazetecilerin izlenip dinlenmesi sonucu, “hangi muhtemel eylemlere”, hangi gazeteci katılmıştır?
Hangi gazeteciler dinletilmiştir?

Dinlemedeki 3 aylık süre uzatılmış mıdır? Uzatıldıysa, halen devam etmekte midir?

Bu anlayış içinde, hangi gazeteciye, “katalog suçlar” bağlamında işlem yapılmıştır?

Bu kararı veren hakimler, dinledikleri süre içinde hangi bilgilere ulaşmışlardır?

Bütün bu soruların açıklanmasını acilen beklemekteyiz.

Basın ve İfade Özgürlüğü, yasalarımızla ve evrensel hukuk sözleşmeleriyle korunmaktadır.

Yeniden hatırlatıyoruz. Muhabirler gazetecidir, muhbir değildir. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İş cinayetleri film oldu

SONRAKİ HABER

Parti lideri: Gazeteciyi taciz edin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...