21 Nisan 2014 17:49

Kiev’den Rusya’ya Cenevre çağrısı

Ukrayna’nın Slovyansk kentinde silahlı çatışmaların yaşanmasının ardından Kiev yönetimi, Moskova’dan Cenevre’de sağlanan anlaşmanın uygulanmasını istedi.

Kiev’den Rusya’ya Cenevre çağrısı
Paylaş

Ukrayna’nın Slovyansk kentinde silahlı çatışmaların yaşanmasının ardından Kiev yönetimi, Moskova’dan Cenevre’de sağlanan anlaşmanın uygulanmasını istedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rus yanlısı grupların kamu binalarını boşaltmaları, yolları kapatma eylemlerini sona erdirmeleri, silahlarını bırakmaları ve kan akmasını durdurmaları için Rusya’yı nüfuzunu kullanmaya davet etti. Açıklamada Slovyansk kentinde çatışmalarda hayatını kaybeden ve yaralananlarla ilgili acil inceleme başlatıldığı ifade edildi. Pazar sabah saatlerinde Slovyansk kentinde bir kontrol noktasında meydana gelen çatışmada en az 3 kişinin öldüğü ve yaralıların olduğu kaydedilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da, 20 Nisan sabah saatlerinde Slovyansk kentinde yaşanan olaylar nedeni ile rahatsızlık duyduklarını, Kiev yönetiminin aşırılıkçı ve milliyetçi grupların silahsızlandırılması konusunda isteksiz davrandığı uyarısında bulundu.

Rusya’nın, ‘terörist’ olarak nitelediği grupların provokasyonlarından rahatsızlık duyduğu belirtilen açıklamada, “Bu trajedinin 17 Nisan 2014’te Cenevre’de Rusya, ABD, Avrupa Birliği ve Ukrayna’nın katılımı ile anlaşma imzalanmasının ardından gerçekleşmesi şaşkınlık yarattı. Rusya, güneydoğu Ukrayna’da tansiyonun düşürülmesine yönelik gerekenlerin titizlikle uygulanmasını bekliyor” uyarısı yapıldı.

YEREL MİLİS GÜÇLER RUSYA’DAN ASKER İSTEDİ

Paskalya kutlamaları nedeni ile ateşkes ilan edildiğini hatırlatan yerel milis güçlerin lideri Vıçıslav Ponomaryov, Rusya’dan bölgeye asker göndermesini istedi. Ponomaryov, “Onlar kardeşlerimizi öldürüyor. Onlar bizimle konuşmuyor, sadece öldürüyor. Radikal grup Sağ Sektör şehri kuşatmış durumda. Ancak Rusya, vatandaşları koruyabilir. Rusya Devlet Başkanı Putin’den Donetsk ve Luhank bölgelerine barış gücü göndermesini istiyoruz” çağrısını yaptı.

CENEVRE ANLAŞMASI TEHLİKEDE

Slovyansk‘taki çatışmada Ukrayna’daki tansiyonu düşürmek için Cenevre’de perşembe günü varılan anlaşmadan bu yana ilk can kayıpları yaşandı. Rusya ve Ukrayna anlaşmaya uyulmaması konusunda birbirlerini suçluyor. Ukrayna hafta sonunda bölgedeki askeri operasyonuna paskalya arası verdiğini duyurmuştu. Ancak Rus yanlısı grupların hükümet binalarını işgale devam etmeleri halinde operasyonun süreceğini belirtmişti.

Bu gruplar işgal ettikleri binalardan ayrılmadı. Bu, Cenevre’de varılan anlaşmanın da koşullarından biriydi.

ÇATIŞMALAR ABD’NİN DE YAKIN TAKİBİNDE.


Başkan Yardımcısı Joe Biden salı günü Devlet Başkan Vekili Aleksandr Turçinov ve Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile görüşecek. Gündemde Ukrayna ekonomisini istikrara kavuşturma ve anayasal reform olacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hendeğe karşı sınırda insan zinciri

SONRAKİ HABER

Suriye’de seçim 3 Haziran’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...