21 Nisan 2014 15:23

AKP’nin genel başkanı kim olacak?

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olması durumunda Başbakanlık görevini Başbakan Yardımcılarından birinin yapabileceğini söyledi.

AKP’nin genel başkanı kim olacak?
Paylaş

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olması durumunda Başbakanlık görevini Başbakan Yardımcılarından birinin yapabileceğini söyledi. Son günlerde Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ise başbakan olacağı tartışmaları sıkça tartışılıyor. Ancak Gül ve Erdoğan’ın Gezi Parkı’ndan Twitter’in kapatılmasına, MİT yasasından HSYK değişikliğine kadar bir çok konuda farklı düşünmeleri AKP içerisinde de adaylık tartışmalarında etkili olmaya başlıyor. Şahin’in de Gül’ün dışında AKP’nin Bakanlar Kurulunda yer alan 4 başbakan yardımcısının ismini vermesi dikkat çekti. Şahin’in işaret ettiği isimler ise şunlar: Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay ve Emrullah İşler.

GÜL’ÜN ‘SİYASİ PLANIM YOK’ SÖZÜ

NTV’de gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Şahin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Siyasi planım yok’ sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığını siyasi bir amaç edindiği için cumhurbaşkanı olmadı. İstişareler sonucu Gül’ün cumhurbaşkanı adayı olması kararlaştırıldı 2007’de. Gül’ün ‘Bağımsız bir şekilde cumhurbaşkanı olmuş biri değilim’ derken de bunu hatırlatıyor. Bir görev düşerse, sorumluluk düşerse bundan kaçamayız. Ben Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu anlayışta olduğunu biliyorum.” Gül’ün böyle bir açıklama yapmasını beklemediğini belirten Şahin, “İstişarelerle ilgili çalışmalar nihayete erdiğinde Cumhurbaşkanı Gül konuyu gündemlerine alırlar diye düşünüyorum” dedi.

BAŞBAKAN YARDIMCILARINDAN BİRİ...

“Başbakanın adaylığı kesinleşmiş gibi bir değerlendirme yapılıyor. Böyle bir noktaya gelmişsek istişareye ne gerek var” diyen Şahin, AKP olarak cumhurbaşkanı adaylarının kim olacağının henüz netleşmediğini söyledi.
“Başbakanımız, cumhurbaşkanı adayı olursa ve seçilirse başbakanlığı bırakacak” diyen Şahin, başbakan yardımcılarından birinin seçime kadar başbakanlık yapabileceğini vurguladı.  Şahin, “Bu görevlerle ilgili beklentim ve talebim yok” dedi.
Arınç’ın, “Başbakanımız cumhurbaşkanı adayı olursa ilk turda seçileceğine inanıyorum. Gönlümüzden geçen de Cumhurbaşkanımız Sayın Gül’ün partinin başına geçmesi ve başbakanlık görevini yürütmesi” sözlerini hatırlatan Şahin şöyle konuştu: “O hissiyata katıldığımı ifade etmiştim hâlâ o düşüncedeyim. Kendisine birlikte yola çıkan arkadaşları olarak 9 milyonluk AK Parti camiası olarak kendisine böyle bir teklif getirirse reddedeceği kanaatinde değilim.”

‘BAŞKANLIK SİSTEMİNİ HALKIMIZA SUNMALIYIZ’

Konuşmasında başkanlık sistemine de değinen Şahin, “Parlamentodan geçmesi pek mümkün gözükmüyor. Anayasa değişikliği yapmak zor şu anda diğer partiler mesafeli” dedi. “Biz yeni anayasa ile başkanlık sistemini halkımıza sunmak zorundayız” diyen Şahin, AKP olarak önceliklerinin başkanlık sistemini zorlamak olacağını belirtti.

4 BAKANLA İLGİLİ FEZLEKE

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra bakanlıktan istifa eden dört eski bakan hakkında Mecliste oluşturulması planlanan komisyona ilişkin konuşan Şahin şunları söyledi: “Anayasa ve içtüzük gereği ‘1 ay içinde görüşülür’ deniyor. Bu hafta görüşülecek. Soruşturma Komisyonu ya da komisyonları kurulacak. 15 üyeden oluşuyor ve partiler güçlerine göre temsil ediliyor. Belki Komisyon sorumluluk bulmayacak, bulursa da oylama sonucunda karar çıkarsa Mecliste Yüce Divan’a giderek yargılanırlar.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kamer Genç cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladı

SONRAKİ HABER

Buldan ve Sakık’tan manidar tweet\'ler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...