21 Nisan 2014 06:00

Köy Enstitüleri 74 yaşında

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 74. yılında köy enstitüleri mezunları ve genç kuşaklar Hasanoğlan Onurumuzdur Şenliği'nde düzenlendi buluştular. Yıllardır birbirlerini görmeyen yaşlı mezunlar anılarını yad ederken bugünün ezberci ve elemeci eğitim sistemine tepki gösterildi.

Köy Enstitüleri 74 yaşında
Paylaş

Birkan Bulut
ANKARA

Köy Enstitülerinin kuruluşunun 74. yılında köy enstitüleri mezunları ve genç kuşaklar Hasanoğlan Onurumuzdur Şenliği'nde düzenlendi buluştular. Yıllardır birbirlerini görmeyen yaşlı mezunlar anılarını yad ederken bugünün ezberci ve elemeci eğitim sistemine tepki gösterildi.

Bundan tam 74 yıl önce köy enstitüleri kurulduğunda mezunlarının deyimiyle "Anadolu'nun kavruk yüzlü çocukları" ülkenin 17 ilindeki sıralarında yerlerini aldılar. Ankara'da Hasanoğlanlılar, Trakya'da Kepirtepeliler, Erzurumda, Kayseri'de nice genç bu okullarda hem öğrendiler, hem de halkın yararlanabileceği işler başardılar. Sıralarda başlayan dersler kimi zaman tarlada, taş kırmada kimi zamansa şu an yıkık dökük olan müzik odalarında mandolin çalarak devam etti. Bilindiği gibi kısa bir ömrü olan köy enstitüleri halen mevcut eğitim sistemiyle karşılaştırılıyor ve o dönem örnek gösteriliyor.

MEZUNLAR HASRET GİDERDİ
Köy Enstitülerinin kuruluşunun 74. yılında Ankara Hasanoğlan'da geleneksel şenlikler devamn etti. Köy Enstitüsü mezunları bir araya geldiler, hasret giderdiler. Kimi öğretmeniyle olan anısını anlattı, kimi ise bugünün eğitim sistemini eleştirerek "hey gidi günler" dedi. Gençlerin de katıldığı şenlikte yarım asırı aşkın bir süre önce neler yaşandığı aktarıldı.
Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Ankara Barosu, Ozan Der, Malatyalılar Derneği, ODTÜ Halk Bilimleri Topluluğu, Ankara Sokak Sanatçıları Derneği'nin düzenlediği etkinlikte o dönemin öğrencilerinin inşa ettikleri amfi tiyatroda bir araya gelindi.

'SAHİP ÇIKACAĞIZ'


Hasanoğlan Atatürk Öğretmen Okulu Mezunları Derneği Başkanı Nermin Yıldırım, köy enstitülerinin insana insan olduğu için değer veren, hayatın her alanında; evde, işte, okulda, tarlada, ortak yaşam biçimi olduğunu söyledi. Ömrü kısa olmasına rağmen halen tartışılan bir eğitim biçimi olduğuna dikkat çeken Yıldırımi, "Bu okuldaki aydınlanma eğitiminden nasibini alan mezunlar bu  yerleşkeye sahip çıkacaktır" dedi.  

'İNSANIN İNSANI SÖMÜRMEMESİ DERSİ'
Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Alper Akçan deneklerinin bu hafta 9 etkinlikte yer aldığını belirtierek "ancak en anlamlı ve coşkulu etkinlik buradadır" dedi. Köy Enstitülerinin mimarı ve dönemin ilköğretim müdürü İsmail Hakkı Tonguç'un, "Elimde olsa dünyanın bütün okullarına 'insanın insanı sömürmemesi' diye bir ders koyardım" sözüne atıfta bulunan Akçan, Tonguç'un kırık bir jiple bir yılda tam 1200 köy birden gezdiğini hatırlattı. Gençlerin birbiriyle yarıştırılıp içlerinden başarılısının seçildiği, geri kalanına 'canın cehenneme' denildiği bir sisteme karşı yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi iş için öğrenmeyi savunduklarını ifade etti.

Mimarlar Odası adına konuşan Adanan Zeytinci ise "ezber ve kopya yerine özgür üretimi, eşit üleşimi, üretim içinde öğretimi öne çıkaran köy enstitüleri; günümüz toplumunda zorla geri bırakılan bir altın bir çağ gibi duruyor. Hasanoğlan Köy Enstitüsü ve Yüksek Köy Enstitüsü yapılarınn yıkımından, terk edilmişlikten kurtarılması, işlev kazandırılması çabası bizler için bir yürüyüş oldu" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından çeşitli dans gösterileri, köy seyirlik oyunları ve müzik dinletileri yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bin pınardan şimdi bin dert akıyor!

SONRAKİ HABER

‘Barış ve Gelecek’ için Haziran ruhuyla yeniden…’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...