21 Nisan 2014 06:00

Hendek derin yaralar açar

Mesud Barzani yönetiminin Federal Kürdistan Bölgesi ile Rojava sınırına kazdığı hendeklere tepkiler devam ediyor. Barzani yönetimi, cihatçı grupları kastederek, ‘hendekler teröristlerin geçişini engellemek için kazılıyor’ derken Rojava devriminin öncü gücü durumundaki PYD, kazılan hendekle Rojava devriminin kuşatılarak, etkisizleştirilmek istendiğini söylüyor. BDP, Emek Partisi, DDKD, Azadi İnisiyatifi ve ÖSP temsilcileri ile hendek krizini konuştuk.

Hendek derin yaralar açar
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Mazlum YAN
Diyarbakır


Mesud Barzani yönetiminin Federal Kürdistan Bölgesi ile Rojava sınırına kazdığı hendeklere tepkiler devam ediyor. Barzani yönetimi, cihatçı grupları kastederek, ‘hendekler teröristlerin geçişini engellemek için kazılıyor’ derken Rojava devriminin öncü gücü durumundaki PYD, kazılan hendekle Rojava devriminin kuşatılarak, etkisizleştirilmek istendiğini söylüyor. BDP, Emek Partisi, DDKD, Azadi İnisiyatifi ve ÖSP temsilcileri ile hendek krizini konuştuk. Hendek kazılmasına net biçimde karşı çıkanlar da var, Barzani’nin gerekçelerinin dinlenmesi gerektiğini söyleyenler de. Ancak ortak görüş, Rojava sınırına kazılan hendeklerin Kürtler arasındaki birlik çabalarına zarar vereceği ve onarılması güç yaralar açabileceği yönünde.

ULUSAL BİRLİK GÜÇLENMELİ

Hendeklerin Nusaybin’e yapılmak istenen utanç duvarını hatırlattığını söyleyen BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, “AKP’nin örmek istediği duvar, halkın ayaklanmasıyla durdurulmuştu. Şimdi de Rojava ile Güney (Federal Kürdistan Bölgesi) arasına hendek kazılıyor” dedi. Egemenlerin Kürdistan’ı daha da ayrıştırma politikasına karşı Kürtlerin ulusal birliği güçlendirmesi gerektiğini söyleyen Birtane, “AKP utanç duvarlarını ‘güvenlik’ gerekçesiyle yaptığını söylüyordu. Bugün Güney Kürdistan yönetimi de çetelerden dolayı hendek kazdıklarını söylüyor. Eğer çeteler yüzünden ise sınır neden Rojavalılara kapatılıyor” şeklinde konuştu. Rojava halkının can pahasına bir devrim gerçekleştirdiğini dile getiren Birtane, “Birlik olursa sınırları Güney ve Rojava birlikte savunabilir, beraber koruyabilir. Hendek kazıp Kürdistan’ı bir kez daha parçalamak doğru değil” dedi.

KÜRTLER SORUNLARI KENDİ ARASINDA ÇÖZMELİ

Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) Genel Başkanı İmam Taşçıer de Kürtler arasında yeni sınırların kabul edilemez olduğunu belirterek, “Rojava ile Güney Kürdistan arasında hendek istemiyoruz. Kürtler arasında birlik ve beraberlik olmazsa nasıl kazanabiliriz” dedi. Kürtleri bölen girişimlerden vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Taşçıer, “Güney hükümeti bu hendeklerin teröristlere ve kaçakçılara karşı yapıldığını söylüyor. Bana göre hendekler doğru değil ama Rojava da Güney’e düşmanlık yapmamalı” dedi. Rojava ve Güney Kürtlerinin bir araya gelerek bu sorunu çözmesi gerektiğini ifade eden Taşçıer, “Kürtler kendi sorunlarını kendi aralarında çözemezse başka devletlerinin müdahaleleri daha büyük sorunlar yaratır” dedi.

KONGRE YAPILSA BU SORUNLAR OLMAZDI

Federal Kürdistan Bölgesi ile Türkiye hükümeti arasındaki ilişkilere de değinen Taşçıer, “Güney yönetiminin Türkiye ile ilişki kurması normal. Ancak bu ilişki Kürtlerin bölünmesine neden oluyorsa bu büyük bir sorundur” dedi. Hendek kazılması kararının Neçirvan Barzani ile Başbakan Erdoğan arasında yapılan görüşmede alındığına inanmadığını söyleyen Taşçıer, “Eğer Güney hükümeti hendeklerle ilgili Türkiye ya da başka devletle görüşmüşse bu büyük hatadır. Kürtlerin kendi aralarındaki çatışmalardan hiçbir zaman kazanmadı. Ulusal Kongre gerçekleşmiş olsa bunlar yaşanmayacaktı” dedi.

HENDEK  SAVUNULAMAZ


“Hendekleri doğru bulmuyoruz, kazılmamalıydı” diyen Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkan Yardımcısı Aziz Mahmut Ak, Kürt partileri arasında çözüm projelerinde farklılıklar olduğunu belirterek, “Fakat hiçbir farklılık Kürtler arasında kavga, çatışma, ya da hendek kazılmasına neden olmamalıdır” dedi. Kürdistan Federal Yönetimi ile PYD arasında farklılıklar olduğunu dile getiren Ak, “Ama hendekleri kimse savunamaz ya da kazılmasına hak veremez” dedi. Barzani yönetiminin bu tavırdan vazgeçmesi gerektiğini belirten Ak, hendeklerin var olan sınırları derinleştirmekten başka işe yaramayacağını söyledi. Cihatçı gruplar için farklı tedbirler alınması gerektiğini dile getiren Ak, “Bu önlem hendek olmamalı. Çünkü hendek sembolik bir durumdur ve milletlerin tarihinde derin yaralar bırakır” dedi.  

GÜNEY HÜKÜMETİ BİLGİ VERMELİ

Azadi İnisiyatifi Genel Koordinatörü Adem Özcaner ise “Kürtler arasındaki farklılıkları demokrasi sınırları içerisinde kalması şartıyla meşru görüyoruz ama bu tartışmalar Kürtlerin amaçlarına zarar vermeye başlarsa bunun karşısında dururuz, haklı olanın yanında oluruz” dedi. “Eğer hendekler Kürdistan’ı savunmak için kazılmışsa Federal Yönetimin buna hakkı vardır. Ama eğer Kürdistan’ı parçalayacaksa en son başvurulması gereken yollardan biridir” diyen Özcaner, “Farklı alternatiflerle de savunma yapılabilir. Kürdistan’ı parçalayacak bir hukuk istemiyoruz. Federal yönetim hendeklerin kazılmasıyla ilgili Kürt partilerine net bilgiler vermeli. Rojava devriminin önünün tıkanmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

BARZANİ YÖNETİMİ ROJAVA’YI YALNIZLAŞTIRMAK İSTİYOR

Rojava’da tüm engellemelere rağmen demokratik bir halk yönetimi inşa edildiğini söyleyen Emek Partisi Bölge Örgütü Yöneticisi İlhan İlbay ise “Kürdistan örgütü olarak Ortadoğu’nun zor döneminde halkımızın örgütlü mücadelesiyle, önemli kazanımlar elde etmiş ve bunu geliştirmek üzere de mücadelesini devam ettiren Rojava halkının mücadelesinin yanındayız” dedi. Rojava’da inşa edilen yeni düzeni baskı altına alan, halkın özgürlüğünü kazanmasını engelleyen her türlü adımı kınadıklarını söyleyen İlbay, “Özgürlük mücadelesini büyütmek için çalışan Rojava halkının mücadelesinin yanında olması gereken Güney Kürdistan Yönetimi, bunu yapmak yerine Rojava ile arasındaki sınırları, çukurlar kazarak derinleştiriyor ve Rojava’yı yalnızlaştırıyor” diyen İlbay, “Bu tutumdan bir an önce vazgeçilmelidir” dedi.

Barzani’nin kendi çıkarlarını tüm Kürtlerin çıkarıymış gibi bir dayatma içinde olduğunu söyleyen İlbay, “Gelinen yerde Rojava sınırına hendek kazılması Güney yönetiminin Rojava’daki gelişmelere tahammülsüzlüğünü de temsil ediyor” şeklinde konuştu. Hem emperyalist güçlerin hem de bölge gericiliğinin Rojava halkının özgürlük mücadelesine karşı tutum aldığını dile getiren İlbay, “Kürdistan gibi suni sınırlarla birbirinden ayrılmış, bir anlam taşımayan tel örgütlerin derin acılar yarattığı coğrafyamızda Barzani’nin yeni çukurlar kazması büyük bir ayıptır. Gerekçe her ne olursa olsun bu yaklaşım kabul edilemez. Anlaşmazlıkların çözümü için çaba harcamak ve diyalog kurmak yerine sınırların derinleştirilmesi Kürdistan’ın sorunlarının çözümüne katkı sunmaz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar taleplerinin peşinde

SONRAKİ HABER

Sendikaları farklı ama sorunları aynı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa