21 Nisan 2014 06:00

Hangi bakan neyle suçlanıyor?

Meclisin bu haftaki gündemini Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve AKP’nin hazırlıklarını sürdürdüğü seçim sistemi ile ilgili değişiklikler oluşturacak. 24 Nisan Perşembe günü Genel Kurul, AKP ve CHP’nin ayrı ayrı verdiği 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergeleri görüşecek.

Hangi bakan  neyle suçlanıyor?
Paylaş

Meclisin bu haftaki gündemini Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve AKP’nin hazırlıklarını sürdürdüğü seçim sistemi ile ilgili değişiklikler oluşturacak. 24 Nisan Perşembe günü Genel Kurul, AKP ve CHP’nin ayrı ayrı verdiği 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergeleri görüşecek.

SORUŞTURMA KOMİSYONU

Perşembe günü Genel Kurulda, 4 Eski Bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerin görüşülmesi bekleniyor. AKP ve CHP’nin ayrı ayrı verdiği önergelerin ise yine birleştirilerek değil, ayrı ayrı ele alınması bekleniyor. 4 eski bakanla ilgili Meclis soruşturması açılıp açılmamasına Genel Kurulca gizli oyla karar verilecek. Önergenin kabulü halinde, komisyon çalışmalarını gizli yapacak. Yüce Divana sevk kararı Genel Kurulda salt çoğunlukla gizli oyla alınabilecek.

MECLİSTE OKUTULMAMIŞTI

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında 4 eski bakanla ilgili olarak savcılık tarafından hazırlanarak Adalet Bakanlığına sunulan fezlekelerde, Eski Bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar ile ilgili ciddi suçlamalara yer verilmişti. Toplam 27 klasör ve 504 sayfadan oluşan dosyalar, soruşturmayı yürüten savcılık tarafından 2 Ocak’ta Adalet Bakanlığına gönderilmişti. Fezlekeler, 4 Ocak’ta Adalet Bakanlığı kayıtlarına girdi. Çağlayan, Güler ve Bağış’ın dosyası tek fezlekede, Bayraktar’ın dosyası ise ayrı bir fezlekede düzenlenmişti. Mecliste tartışmalara yol açan fezleke oturumunda 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin sadece başlıkları okunmuş, içeriği AKP’li vekiller ve hükümetin ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’ iddiasıyla okutulmamıştı.

SUÇLAMALAR...

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: 28 kez toplam 52 milyon dolar rüşvet almak. Suç işlemek için örgüt kurmak, sahte belgelerle ihracat, Kaçakçılık Yasası’na muhalefet. Reza Zarrab ile telefon konuşmasında “Cari açık düşüyor, 3 aylığına altın ihracatına yönelelim” dediği, Gana’dan 1 Ocak 2013 tarihinde uçakla “minarel sample (doğal taş)” bildirimi yapılarak Türkiye’ye 1.5 ton altın sokulmak istendiği, bunun 1280 kilogramının tespit edildiği, 250 kilogramının ne olduğunun bilinmediği, sahte belgelerle 5 bin tonluk gemiyle 150 bin tonluk ihracat yapılmasına onay verdiği iddia ediliyor. Fezlekede, şüpheliler arasında geçen konuşmalarda 150 bin tonluk ihracatla ilgili, “Bu işi doğru dürüst yapın, bu kadar olur mu? 5 bin tonluk gemiyle 150 bin ton ihracat nasıl yapılır” ifadelerinin kullanıldığı belirtiliyor.

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler: 10 kez toplam 10 milyon dolarlık rüşvet almak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nüfuz suistimali, suçluları kayırmak.
Eski AB Bakanı Egemen Bağış: 3 kez 1.5 milyon dolarlık rüşvet almak.

BAYRAKTAR’A AYRI FEZLEKE


Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: Eski Bakan ‘Nüfuz ticareti yaparak başkasına menfaat temin etmek ve görevini kötüye kullanmadan’ suçlanıyor. Bayraktar’ın fezlekesi ise şöyle: “Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı ve Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar’ın nüfuz ticareti yaparak başkasına  menfaat temin  ettiği ve görevini kötüye kullandığına ilişkin  suçlamalara  yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 27.07.2014 tarihli ve 2013- 20765 C. M sayılı yazısı ve  eki  Anayasanın 100.maddesine göre gereği yapılmak üzere 28.02.2014 tarihinde  Başkanlığımıza intikal ettirilmiştir. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kitap okuyan kadınlar

SONRAKİ HABER

Öteki olduğumuzu 24 Nisan’da anladık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa