20 Nisan 2014 06:00

Petras: NATO Ukrayna’ya müdahale etmez

Ukrayna’da, Kırım’ın referandumla Rusya’ya bağlanmasının ardından Rus yanlıları ayaklandı. Ukrayna tarafından başlatılan "anti terör" operasyonlarında en az 10 kişi yaşamını yitirdi. Tüm bu karışıklıkların gölgesinde, Avrupa Birliği Temsilcileri, ABD, Ukrayna ve Rusya Cenevre’de bir görüşme gerçekleştirdi. Suların durulmadığı Ukrayna’yı değerlendiren Sosyolog James Petras “Halk darbeye karşı; Batı desteği yetersiz. Ukrayna’nın AB ve NATO’ya girme ihtimali yok” yorumunda bulundu.

Şu an ABD ve Batı’nın Rusya ile ilişkileri son 15 yılın en kötü dönemlerinde birinde; Rusya’ya karşı tecrit politikası gütme niyetindeler ve tek taraflı yaptırım uyguluyorlar. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Ben bu yaptırımların ne Kırım ile ne de Ukrayna sınırındaki Rus birlikleriyle ilgisi olduğunu düşünmüyorum.  Batı ülkelerinin esas olarak kaygılandığı durum Ukrayna halkının büyük bir kısmının cuntaya ve darbeye karşı olmasıdır. Şu anda ülkenin doğusunda birçok kentte ayaklanmalar var. Bunlar, cuntaya aday olma talebiyle yapılan ayaklanmalar değildir. Ayaklananların hükümetlerinden istedikleri bu değildir. İstedikleri özerklik ve demokratik seçimdir.

YAPTIRIMLAR CİDDİ DEĞİL

Bu durumda özerklik yanlıları Rusya’dan kendilerine destek olmasını istemektedir. Ne tür bir destek olduğunu tam olarak belirtmiyorlar; ancak kimisi politik kimisi askeri destek nitelikli. Batı ülkelerinin Rusya’ya baskı yapılmasını istemesinin temel nedeni budur. Uygulanan yaptırımlar hâlihazırda çok ciddi yaptırımlar değil ama  Ukrayna’nın dağıldığı her geçen gün daha bir aşikar şekilde görülmektedir. Hükümet, rezervlerinin yarısını kaybetmiş durumda ve şu anda elinde yalnızca 3 ay yetecek parası var. Hükümet neofaşistler ve neoliberaller arasında bölünmüş durumda. Rusya’dan ithal edilen gaz fiyatı iki-üç katına çıktı. Ne yeniden gaz alacak ne de mevcut 2 milyar olan borcunu ödeyecek durumdadır.
Hal böyleyken kukla hükümet aleyhine ortaya çıkan bu kriz karşısında Batı ülkeleri, Rusya çok daha olumlu tekliflerde bulunacağı için Rusya’nın bu duruma müdahale etmesini istemiyorlar. Birincisi, Rusya, Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinde özerkliği savunuyor. İkincisi, Rusya gaz fiyatlarını düşürebilir ve ülke derin bir krize girmesin diye borç para vermeyi teklif edebilir.

BATI DESTEĞİ YETERLİ DEĞİL

Rusya’nın olumlu bir alternatif sunmasını önlemek için bu ülkeyi tehdit ediyorlar. Bu işe karışmamasını söylüyorlar; çünkü Rusya’nın Ukrayna içindeki farklı gruplara destek verirse bu hükümete yaslanamayacaklar. Tüm çelişkilerin temeli budur. Ukrayna’da darbeciler oldukça zayıf durumdalar; Batı desteği yeterli değil ve yapılacak herhangi bir referandumu kaybetmekten ve Ukrayna’nın AB ve NATO’ya dahil olma ihtimalinin yok olmasından korkuyorlar.

Venezuela’daki durum ile ilgili görüşleriniz nedir? Sağcı muhalefetin zincirinden koparılmış şiddeti süreceğe benziyor.

Venezuela’daki gazetecilerden ve tanıdıklarımdan aldığım haberlere göre önceki kadar şiddetli olmasa da durumun ciddiyeti devam ediyor. Görünen o ki güvenlik güçleri kentlerin büyük bir kısmında durumu kontrol altına aldı. Hatta teröre bulaşmış bazı Kolombiyalı paramiliterleri ele geçirdiler.
Muhaliflerin baskısı da sürüyor; kıtlık yaratmaya çalışıyorlar. Şu anda yeni bir taktikleri var: Ülkeyi parçalamak, bölmek için eyalet blokları kurmaya çalışıyorlar. Hatta bazıları Kolombiya ile ilişkileri geliştirmek istiyor. Tachira eyaletinde, örneğin Zulia’da, Merida’da “Bağımsızlıkçılar” diye isimlendirilen bazı küçük gruplar var. Bunlar diğer bölgelerde yaşananları yapmak istiyorlar. Çok destekçileri yok; ancak bu da ülkede istikrarsızlık yaratmak için başvurulan bir başka taktik.

ŞİDDETİ DAHA DA ARTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR

Öte yandan her durumda şunu bilmek zorundayız ki sağcı ‘teröristlerin’ taktiği vahşice saldırılarını sürdürmektir. Örneğin, Chacao eyaletinde içinde 6 yaşın altında 89 çocuğun bulunduğu Konut Bakanlığına ait bir binayı ateşe verdiler. Polis ve itfaiyeciler binaya girdi ve çocukları kurtardı. Terörist Lopez’in grubu olan “Halk İradesi” isimli örgütün lideri yakalandı ve cezaevine konuldu. O kadar çaresizler ki içinde çocukların bulunduğu binalara bile saldırıyor; şiddeti daha da artırmaya çalışıyorlar. Terörizm, muhalefetin temel taktiği olup Washington’dan destek alıyor. Ne diyalog ne de ilişkilerin düzeltilmesini istediklerine dair en ufak bir sinyal vermediler. Washington için bu,  askeri darbenin lehine eldeki tüm kozların oynandığı bir oyun durumudur. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et