19 Nisan 2014 06:00

‘Erdoğan’ın özel timi MİT’

MİT’in sınırsız yetki ile donatılıp, yargı ve parlamento karşısında hesap vermesinin, yargılanmasının önünü kapatan MİT yasa teklifi muhalefetin tüm karşı çıkışlarına rağmen yasalaştı. Cumhurbaşkanının da onaylaması halinde Başbakan Erdoğan’ın eli MİT yasası ile daha güçlü hale gelecek.

‘Erdoğan’ın özel timi MİT’
Paylaş

MİT’in sınırsız yetki ile donatılıp, yargı ve parlamento karşısında hesap vermesinin, yargılanmasının önünü kapatan MİT yasa teklifi muhalefetin tüm karşı çıkışlarına rağmen yasalaştı. Cumhurbaşkanının da onaylaması halinde Başbakan Erdoğan’ın eli MİT yasası ile daha güçlü hale gelecek.

CHP’nin Hukukçu Milletvekili Atilla Kart, 11 Temmuz 2003’te Yavuz Donat’ın Sabah Gazetesi’nde sürmanşetten verilen “Erdoğan’ın özel timi” haberine atıf yaparak, “Erdoğan’ın özel timinin MİT yasasıyla tamamlandığını” söyledi. Bu yasanın demokrasi ve hukukun son kırıntılarını da yok ettiğini kaygıyla izlediklerini belirten Kart, “Bunu bir muhalefet polemiği yaklaşımı anlayışı içinde söylemiyorum. Gerçekten, on iki yılın uygulamalarını birebir bu Mecliste yaşayan, gözlemleyen bir milletvekili olmanın sorumluluğuyla ve dehşetiyle ifade ediyorum. Türkiye’de artık rejim fiilen dönüşmüştür. Bakın, MİT eliyle, İçişleri Bakanı eliyle, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı eliyle Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm kurumları doğrudan Başbakana bağlı hâle getirilmiştir” dedi.

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise sınırsız yetkilerle donatılan, ancak hesap vermeyen böyle bir yapının adının olsa olsa faşizm olacağını söyledi. Kamuoyuna “MİT’e parlamenter denetim” diye lanse edilenin denetim olmadığının altını çizen BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da “Neyi denetledin? Evet, meslek sırrı, devlet sırrı, gizlilik, bunlar var, herkes bununla yükümlü ama bu uygulandığı zaman mutlaka parlamentonun denetimini hissetmesi lazım kurumların. Hissettiği zaman, denetim, görevini yaptığı zaman bir işe yarayacaktır. Aksi takdirde bir anlamı olmayacak, kağıt üstünde bir kurum olarak kalacak” dedi. 

MİT’E SINIRSIZ YETKİ VERİLDİ

Erdoğan’ın talimatı ile hazırlanan ve ısrarla Meclis Genel Kurulundan çıkarılan MİT Yasası ile MİT’e verilen yetki ve görevlerden bazıları: 
* Dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulunca verilen görevleri yerine getirmek.
* MİT’e ülke içinde ve dışında her türlü operasyon, teknik, istihbarati takip yetkileri verildi. MİT mensuplarının bu görevlerinden dolayı yargılanmasının önü de kapatıldı. Yargılanmayacakları gibi madalya ile ödüllendirilebilecekler.
* “Milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği haller” denilerek, MİT “Yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş, tüm örgüt veya oluşumlar ve kişilerle doğrudan ilişki kurma, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulayabilecek
* MİT, bankalar dahil her türlü kurum ve kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alarak, kişileri fişleyebilecek.
* MİT mensupları, görevlerini yerine getirirken ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vermek suretiyle görüşme yapacak, görüşme yaptırabilecek,
* “Önleyici istihbarat” adı altında herkesi dinlediği gibi kendi elemanlarını da dinleme yetkisi MİT’in elinde olacak.
* MİT’in ihtiyaç duyması halinde her türlü malzeme, ekipman, teçhizat, cihaz, diğer yasalarda bu konudaki düzenlemelere bakılmaksızın bedelsiz devredilebilecek.
* MİT mensupları yaptıkları işlerden cezai ve hukuki sorumlu tutulamayacaklar. Sınırsız yetki ve görev verilen MİT mensupları her ne yaparsa yapsın yargılanmamış olacaklar.
* MİT mensupları ve emeklileri, meskun mahal dahil her yerde silah taşıyabilecek.
* Cumhuriyet savcıları, MİT’le ilgili gelen şikayet ve ihbarları aldıklarında, hakkında şikayet olan MİT’e bildirmeden işlem yapamayacak. MİT “görev alanımız” dediğinde ise yargılama söz konusu olamayacak.
* MİT’teki bilgi, belge, veri ve kayıtlar adli mercilerce istenemeyecek. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Her şey tamam bir mescit eksik!

SONRAKİ HABER

Katmerli baraj planı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...