19 Nisan 2014 06:00

Hem mahallede hem Taksim’de

Mahallelerindeki yerel kutlamalara katılacaklarını söyleyen emekçiler, her türlü resmi kutlamanın yapıldığı Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs’ta işçi ve emekçilere kapatılmasını ise tepkiyle eleştiriyorlar.

Hem mahallede hem Taksim’de
Paylaş

Haşim DEMİR
Ozan FINDIK  
İstanbul

İstanbul’da 1 Mayıs tartışmaları, Hükümetin Taksim Meydanı’nı işçilere yasaklaması üzerine yoğunlaştı. Emekçilerin kimi Taksim konusunda tedirgin kimi kararlı. İstanbul’un çok yerinde ise yerel kutlamalar yapılacak. Bunların arasında Ataşehir ve Maltepe ilçelerinde bulunan Fındıklı ve İç Erenköy Mahalleleri de var. Bu mahallelerde kahve ve dernek lokallerini dolaşarak emekçilerle 1 Mayıs’ı konuştuk. Genel olarak yerel kutlamaya katılacaklarını söyleyen emekçiler, her türlü resmi kutlamanın yapıldığı Taksim Meydanı’nın işçilere kapatılmasını ise eleştiriyorlar.

BIRAKIN İŞÇİLER BAYRAMLARINI KUTLASIN

İlk söz İşçi Bülent Gök’te. Gök,  “1 Mayıs’ta emekçilerin Taksim’de kutlama yapmasına neden izin verilmiyor, bunu anlamış değilim. Bırakın işçiler bayramlarını kutlasın” diyor. Taksim yasağının demokratik olmadığı belirterek, “Bu zorbalık, bu baskı niye? Bu mu ileri demokrasi, AKP kimi kandırıyor” diye tepki gösteriyor.

Esnaf Battal Dikmenyıldız,  önce 1 Mayıs 77 katliamının hesabının sorulmasını istiyor, Hükümete de tepkili. “Bayram yasaklayan bir hükümetten de bir şey beklenmez. 1 Mayıs Taksim’de kutlansın, kime ne zararı var?​” diye soruyor ve ekliyor: “AKP Gezi direnişinin intikamını mı alıyor? Biz de Fındıklı ve İçerenköy’de ortak kutlamadan yanayız. Ortak kutlamaya da katılacağız.”

EMEKÇİYİ BÖLEN TARTIŞMA

Oto tamir atölyesinde çalışan işçi Menderes Oğuz, Taksim’e şüpheyle yaklaşıyor.  “Hayatımda 1 Mayıs’a katılmadım” diyen Oğuz, 1 Mayıs’ın “başka yerlere çekilmesi”nden endişeli. Söylediklerinin Başbakanın açıklamalarına benzemesi dikkat çekiyor: “Bazıları işçilerin içine girip provokatörlük yapıyorlar. Buna karşıyım. Taksim dışında her yerde 1 Mayıs kutlansın istiyorum. Gezi direnişi rayından saptırıldı.”

Dolmuş şoförü Yadigar Kurt ise yasağa anlam veremeyenlerden. Gezi direnişine tanıklığı, Hükümetin söylediklerini yalanlıyor: “Gezi direnişinde gece gündüz yolcu taşıdık. Tek bir eylemciden en ufak bir kötü şey görmedik. Ne camımız ne çerçevemiz kırıldı. Tersine bize yardım ettiler. Biz o dönemde ortalama 1000 lira gelir elde ettik. Bir günde! Bize yol verdiler, yolu açtılar. Kamu mallarına zarar verdiler, vatandaşa zarar verdiler sözleri koca bir yalan.”

Hükümetin yapıcı olması gerektiğini düşünen Kurt, “Biz dolmuş şoförleri olarak 1 Mayıs’a katılacağız. Buradaki yerel kutlamada da olacağız. Şoförler Odasının 1 Mayıs’ta olmasını isteriz. Fakat odamız gelmiyor sadece bizden aidat alıyor. Bizim hakkımızı korumuyor. Kendi talep ve istemlerimiz içinde 1 Mayıs’ta olacağız” diyor.


HİÇ KATILMADIM, BU YIL TAKSİM’DEYİM

Firdevs Sülün (Lise Öğrencisi): Hayatımda hiç 1 Mayıs’a katılmadım. Hiçbir örgütle bağım yok. Ama okuldan 20-30 kişi ile Taksim’e gideceğiz. Bu yıl 1 Mayıs’a katılacağım. Gezi’de hep oldum. Sosyal paylaşım üzerinden Gezi’ye katıldım. İşçileri destekliyorum. Valiyi ve Hükümeti de kınıyorum.
Şah Hüseyin Hanoğlu (Emekli kamu emekçisi): 50 kez 1 Mayıs’a katılmışım, ömrüm yettiği müddetçe de katılacağım. Valinin ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın açıklamalarını şiddetle kınıyorum. Taksim simgeleşmiş 1 Mayıs’la. Çünkü orada canlarımızı yitirdik. Ben emekli maaşımla geçinemiyorum. İşçiler perişan. Kıdem ve ihbar tazminat hakları alınmak isteniyor. 40 yıldır İçerenköy’deyim. Burada bir eylem şart. HDP yaparsa katılacağım. Ayrıca güçlü ve tek merkezden Taksim’e gitmeliyiz.
Ferit Haskar Akyılmaz (Esnaf): AKP’in sonunu emekçiler getirecek ben buna inanıyorum. En doğru 1 Mayıs tüm mahalleri, caddeleri, okulları, fabrikaları, sokakları doldurmaktan geçer. Trafik dursun, hayat dursun ki AKP bundan ibret alsın. AKP’yi sokak yıkar. Seçim yıkmaz.
Selvinaz Pamukçu (Kuaför): Hayatımda bir kez 1 Mayıs’a gittim. O 1 Mayıs’ta da  üç kişi öldürüldü. Yani Kadıköy 1 Mayıs’ında. Öfke doluyum, kin doluyum. 77 1 Mayıs şehitleri için, Kadıköy şehitleri için bu yıl 1 Mayıs’ta herkesle birlikte Taksim’de olacağım. İçerenköy’de, Fındıklı’daki emekçilerle birlikte ortak kutlama da yapacağız. 
Zeki Yılmaz (İnşaat İşçisi): 1 Mayıs aynı 23 Nisan gibi Taksim’de kutlanmalıdır. Tüm bayramlar da Taksim alanı açık da, sadece işçilere mi kapalı? Hükümet de, Vali de, Emniyet Müdürü de yalanların arkasına sığınıyorlar. 1977’de işçiler öldü orada. Bırakın insanlar o canların hatırası için orada olsun, bunda ne var yani? Siz yasaklıyorsunuz Taksim’i, ayıptır.
Serkan Kaçmaz ( Elektrikçi): Hayatımda 1 Mayıs’a katılmadım. Ya her yerde yasaklanacak ya da her yerde serbest olacak 1 Mayıs. Başka türlü olmaz. Başka yerlere izin vereceksin, sıra Taksim’e gelince izin vermeyeceksin, buna karşıyım.
Volkan Kaçmaz (Özel Güvenlik Elemanı): İşimden memnun değilim. İş güvencemiz yok. Tazminat hakkımız yok. Taşeron uygulaması yaygın. Yol-yemek ücretleri ödenmiyor. 1 Mayıs’ın özgürce her yerde ve Taksim’de kutlamasından yanayım. Mahallemdeki kutlamaya da katılacağım. Yasakçı zihniyete karşıyım.
Hatice Solmaz (Gündelikçi-Temizlik İşçisi): Ben de eşim de her yıl 1 Mayıs’a gideriz. 77 1 Mayıs’ı içimizde derin bir yara ve bir sızı. Bunun hesabı sorulmalı. İstanbul Valisi “rahmetli işçiler” diyor, öte yandan da gelecek işçileri tehdit ediyor. Bu kadar olur işte AKP Hükümeti.”

 

ÖNCEKİ HABER

Ormanlık alanlar işletmelere feda

SONRAKİ HABER

Punto işçileri: Nerede olursa olsun yeter ki birlikte olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...