18 Nisan 2014 14:11

Ayrışmaya karşı birlik olmak için 1 Mayıs’a

Değerli dostlar, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs yaklaşıyor. 1 Mayıs’a yönelik son hazırlıkların hem işçiler hem sendikalar hem de sınıf örgütleri açısından çok kapsamlı değerlendirilmesi gerekiyor diye düşünüyoruz.

Ayrışmaya karşı birlik olmak için 1 Mayıs’a
Paylaş

Engin KULU*

Değerli dostlar, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs yaklaşıyor. 1 Mayıs’a yönelik son hazırlıkların hem işçiler hem sendikalar hem de sınıf örgütleri açısından çok kapsamlı değerlendirilmesi gerekiyor diye düşünüyoruz.
Sistem partileri bir seçimde daha halkı kutuplaştırıp, ayrıştırarak bizleri bölüp kullanıp, iktidarlarını daha rahat sürdürmenin hesaplarını gerçekleştirdiler. Bu kadar yolsuzluk ve yoksulluğa rağmen işyerlerinde, fabrikalarda yaşanan ayrışmayı ortadan kaldırmak yine bize yan yana birlikte çalışan işçilere görev düşüyor. İşçiler arasında yaratılan bu ayrışmayı ortadan kaldırmak için büyük çaba harcamamız gerekiyor. Çünkü ülkede yaratılan kutuplaşma aynı fabrikada çalışan işçilerin birbirlerine hakaret etmesine veya karşısında olanlara ‘Amerika, İsrail yanlısı’ suçlamalarına kadar varmıştır. İşte tüm bunları ortadan kaldırmak için 1 Mayıs’ta işçilerin birliğini sağlamak önemli bir fırsattır. Bizler işçiyiz. İşçiler olarak bu bölünmenin bize yansımasının daha düşük bir asgari ücret, daha çok arkadaşlarımızın iş cinayetlerinde ölmesi ve daha düşük zamlara TİS’lerin imzalanması demek olduğunu görüyoruz. İşçiler arasındaki bu ayrışmanın sendikalı ve örgütlü çalışmaya darbe vuracağını biliyoruz. Peki bu bölünmeyi kim yaratıyor! Siyasiler, sendikalar sınıfın çıkarlarını gözetmeyen tüm örgütler…
Yaklaşan 1 Mayıs’ı gelin, bu ayrışmaları ortadan kaldıracak bir çalışmayla durduralım. İşsizlik sigortasından yararlanmak, işten atmaların yasaklanması, taşeron çalışmaya son verilmesi, herkesin kadrolu çalışması için, çalışma saatlerinin düşürülmesi, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin ortadan kaldırılması vb. taleplerimizle işçiler ve sendikalar olarak bir vucüt olarak kendi gücümüzü alanlarda ortaya koyalım.
Bizler işçi kenti Gebze’de bu anlayışla bir çalışma başlattık. Yüz binlerce işçinin bulunduğu Gebze’de 1 Mayıs’ın ayrışmaya karşı ve yukarıda belirttiğimiz taleplerle kutlanması için bir platform oluşturalım dedik. Önce sendikaları dolaştık. 1 Mayıs’ta bölünmek istemediğimizi, sendikaların da ayrı yerlerde kutlayarak bu bölünmeye göz yummamaları gerektiğini söyledik. Şimdi Gebze Sendikalar Birliğinin bu konudaki tutumunu bekliyoruz. Beklerken de bizler 1 Mayıs’ın Gebze’de kutlanması çalışmalarımızı sürdürüyoruz zaten. Gebze’nin her mahallesi ve sanayi bölgesinde çalışma yürüteceğiz. Sendikaların merkezci, bürokratik tavırları işçilerin gözünden kaçmayacaktır. İşçiler bu tutumu görecektir. Sendikaların gerçek işçi örgütleri olmaları noktasında da mücadele yürüteceğiz.
YOKSULLUĞA VE YOLSUZLUĞA KARŞI
YAŞASIN 1 MAYIS

Kroman Çelik İşyeri Temsilcisi

ÖNCEKİ HABER

Festivalde Dün

SONRAKİ HABER

Zor biraderler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...