18 Nisan 2014 13:52

‘Zaman aşımının sorumlusu Başbakan’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Türkiye’nin AİHM’de tarihinin en büyük tazminat cezasına çarptırıldığı (2 milyon 305 Avro) 1994 Şırnak katliamı davasının zaman aşımına uğramasının sorumlusu bizzat AKP hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dır" dedi.

‘Zaman aşımının sorumlusu Başbakan’
Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Türkiye’nin AİHM’de tarihinin en büyük tazminat cezasına çarptırıldığı (2 milyon 305 Avro) 1994 Şırnak katliamı davasının zaman aşımına uğramasının sorumlusu bizzat AKP hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dır" dedi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Tanrıkulu, "26 Mart 1994’te Şırnak’ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerine yapılan hava saldırısında 38 kişi katledilmişti. Hava Kuvvetleri’nin yıllarca inkâr ettiği bu bombardımanın bizzat Türk savaş uçakları tarafından gerçekleştirildiği daha sonra ortaya çıkmıştı. Ancak AKP’nin çabaları sonuç verdi ve 26 Mart 2014 tarihi itibariyle Şırnak Katliamı davası zamanaşımına uğradı" diyerek şöyle devam etti:

"Davanın zamanaşımına uğrayacağı gün (26 Mart) yaptığım basın açıklamasında 'Bugün Şırnak katliamı için verilmesi muhtemel zaman aşımı kararının birincil sorumlusu AKP hükümetidir' demiştim. Evet, Türkiye’nin AİHM’de tarihinin en büyük tazminat cezasına çarptırıldığı (2 milyon 305 Avro) 1994 Şırnak Katliamı davasının zaman aşımına uğramasının sorumlusu bizzat AKP hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dır! 26 Mart 2014 tarihi itibariyle 20. yılını dolduran katliamla ilgili deliller tüm engellemelere ve yalan beyanlara rağmen ortaya çıkarılmış, ancak buna rağmen failler yargılanmamıştır. Çünkü Koçağılı ve Kuşkonar’da 38 masum köylüyü katleden savaş uçağı bombardımanının emrini verenler ve bu emri icra edenler bizzat AKP tarafından korunmuş ve hakikatin ortaya çıkmasına engel olunmuştur.

İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaması için 6 Mart 2012 tarihinde TBMM gündemine getirdiğimiz kanun değişiklik teklifinin görüşülmesi AKP çoğunluğuyla engellenmişti. Eğer AKP o zaman böyle bir engellemede bulunmasa, bugün Şırnak Katliamı zamanaşımına uğramamış ve Türkiye tarihinin en vahşi olaylarından biri daha rafa kaldırılmamış olacaktı! AİHM, Şırnak Katliamıyla ilgili Türkiye’yi mahkûm ederken, katliam sanıklarının da yargılanmasını talep etmişti. Dosyanın zaman aşımına uğramasıyla AİHM’in bu talebi de karşılanmamıştır."

çıklamasında AKP ile beraber hareket eden diğer siyasi partilere de seslenirken, "AKP sadece Roboski’yi değil, kendisinden önce gerçekleşmiş benzer insanlık suçlarının da gizlenmesine ve mümkünse aklanmasına gayret etmektedir!" dedi.

Tanrıkulu şöyle devam etti:
"Şırnak Katliamını deliller karartılarak veya yargıya geç intikal ettirilerek hukukî yönden zaman aşımına uğratanlar, Roboski davası konusunda da şimdiden başlamak üzere benzer bir çaba içindedirler. Şırnak Katliamı AKP döneminde yapılmamış ancak failler AKP tarafından korunmuştur. AİHM’e yalan beyanda da bizzat AKP döneminde bulunulmuştur. Bu katliamın vebali tıpkı Roboski’de olduğu gibi AKP’nin üzerindedir. İnsanlığa karşı işlenen suçlar yargıdan kaçırılsa bile vicdanlardan ve tarihten kaçırılamaz. Tarih ve insanlık vicdanı katliamcıları ve onları kollayanları asla affetmeyecek." (ANKARA)

 

ÖNCEKİ HABER

Egemen Bağış belgelerimiz AB Komisyonu\'nda

SONRAKİ HABER

Çağrı merkezi şirketlerine operasyon: 300 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa