18 Nisan 2014 11:37

'Bakanlığın takdiri' mahkemede bozuldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Gül Işın'ı 'takdir' hakkını kullanarak Tlos Kazı Heyeti'nden çıkarma kararı, mahkemece iptal edildi. Prof.Dr. Işın, bakanlığın arkeolojiye bakışını eleştirisi sonrası kazı heyetinden çıkarılmıştı.

\'Bakanlığın takdiri\' mahkemede bozuldu
Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Gül Işın'ı 'takdir' hakkını kullanarak Tlos Kazı Heyeti'nden çıkarma kararı, mahkemece iptal edildi. Prof.Dr. Işın, bakanlığın arkeolojiye bakışını eleştirisi sonrası kazı heyetinden çıkarılmıştı.

Prof.Dr. Gül Işın, Fethiye'ye 40 kilometre uzaklıkta Yaka Köyü sınırları içinde yer alan Tlos Antik Kenti kazılarına 2011'de dahil oldu. Aynı üniversiteden kazı başkanı Prof.Dr. Taner Korkut'un yardımcılığını üstlenen Prof.Dr. Işın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2013 yılı için onayladığı bilimsel ekip listesi dışında bırakıldı, yerine de öğrencisi getirildi.

'KAZI BAŞKANININ LİSTESİNDEN ÇIKARILDIM'

Bakanlığın, teamül olarak da uygulanan şekliyle, haklı görülebilecek bir sebep olmadıkça kazı başkanları tarafından sunulan listeleri onayladığını aktaran Prof.Dr. Işın, “Bakanlığın ekiplere direkt müdahalesi genellikle Türkiye'de kazı yapan yabancı bilimadamları hakkında çıkan 'Arkeolojik eser kaçırıyor, ajandır' gibi iddialar karşısında gündeme gelirdi" diye konuştu.

MAHKEMEYE BAŞVURUNCA CEVAP GELDİ

Prof. Dr. Işın, Tlos Kazı Başkanı Prof.Dr. Korkut tarafından Bakanlık onayına sunulan 5 Nisan 2013 tarihli ekip listesinden çıkarılmasının ardından hukuk mücadelesine başladı. Prof. Dr. Işın, ilk önce Müzeler Genel Müdürlüğü'ne yazılı başvurarak neden listeden çıkarıldığını sordu. Yazısına 60 gün sonunda yanıt alamayan Prof.Dr. Işın, bunun üzerine Ankara 8'inci İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Dava açılmasından 3 gün sonra Prof.Dr. Işın'a ulaşan Bakanlık yanıtında liste dışı bırakılma nedeni, 'Bakanlığımızın takdiri' olarak açıklandı.

BAKANLIĞIN ARKEOLOJİ POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ


Prof. Dr. Işın, takdir hakkının bu şekliyle kullanılmasının altında, kendisinin çeşitli yazın ortamlarında ve panellerde Bakanlığın arkeoloji bilimine bakış açısına yönelik eleştirilerinin neden olduğunu belirtti. Arkeolojinin turizmin ara elemanı olma konumuna indirgendiğini vurgulayan Prof.Dr. Işın, "Bakanlık, bilimsel kazılarda önceliği restorasyon çalışmalarına yönlendirmek istiyor. Niçin yapılıyor bu, çünkü çok büyük paralar dönüyor. Eskiden üç tane taşı üst üste koyacak firma bulamazdık, şimdi her yer müteahhit firma. Bu yöndeki baskı hem arkeoloğun bilimsel çalışmasını engelliyor, hem de ciddi bir rant kapısı yaratıyor" diye konuştu.

Ankara 8'inci İdare Mahkemesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan davada Gül Işın'ın profesör olduğunu ve yılların getirdiği tecrübeye sahip olduğunu vurguladı. Mahkemenin 5 Şubat tarihli kararında hal böyleyken Prof. Dr. Işın yerine görevlendirilen Kudret Sezgin'in araştırma görevlisi olduğu, kazı ve yüzey araştırmalarına ilişkin yönetmelikte kazı başkan yardımcısının en az doktor unvanına sahip olması gerektiği ve onun da bu şartı taşımadığı gerekçesiyle Bakanlığın işleminin iptaline karar verdi. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Mersin\'de 33 öğrenci yemekten zehirlendi

SONRAKİ HABER

Çatıdan düşen işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa