17 Nisan 2014 17:31

Güney Kore’de umutlar tükeniyor

Güney Kore açıklarında batan yolcu gemisinde kayıp olan 280 kişi için umutlar tükeniyor. Gece boyunca arama çalışmalarına projektörler ve işaret fişekleri yardımıyla devam edildi. Ancak çoğu öğrenci, kaybolan 280 kişi için umutlar azaldı. Aileler ise hükümete tepkili.

Güney Kore’de umutlar tükeniyor
Paylaş

Güney Kore açıklarında batan yolcu gemisinde kayıp olan 280 kişi için umutlar tükeniyor. Gece boyunca arama çalışmalarına projektörler ve işaret fişekleri yardımıyla devam edildi. Ancak çoğu öğrenci, kaybolan 280 kişi için umutlar azaldı. Aileler ise hükümete tepkili.

Geminin kaptanı Lee Joon-seok gazetecilere “Gerçekten çok üzgünüm ve utanç içindeyim. Ne diyeceğimi bilmiyorum,” dedi. Yonhap haber ajansı, kaptanın sorgulandığını duyurdu.
Ajansa göre ölen dokuz kişiden dördü, 17 yaşında lise öğrencisi. 25 yaşında bir öğretmen ve gemi mürettebatından 22 yaşındaki bir kişi de hayatını kaybedenler arasında. Diğer üç kişinin kimliği ise henüz bilinmiyor.

SON YILLARIN EN BÜYÜK FACİASI

Seul’deki BBC Muhabiri Martin Patience, bunun Güney Kore’de son 20 yıldır yaşanan en büyük deniz faciası olabileceğini söyledi. Kötü hava koşulları ve kuvvetli akıntı geminin içinde mahsur kaldığı düşünülen yolcuları kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor. Bazı öğrenciler batan geminin kabin pencerelerinden çıkarılırken, birçoğunun ise denize atladığı görüldü. Güvenlik ve Kamu İdaresi Bakanı Kang Byung-kyu, “Gece yarısından sabahın ilk saatlerine kadar beş kez su altı araması gerçekleştirdik. Fakat kuvvetli akıntı ve çamurlu su ciddi engel teşkil ediyor,” diye konuştu Güney Kore Başbakanı Park Geun-hye de Perşembe günü olay yerini ziyaret etti. Bölgedeki ABD amfibi savaş gemisi USS Bonhomme Richard da bölgeye yönlendirildi.

Yerel medyaya konuşan bir kazazede öğrenci, arkadaşlarının kapana kısıldığını anlattı: “Gemi yana yattı ve hiçbirimiz hareket etmiyorduk çünkü hareket etmenin tehlikeli olduğu söylendi. Durumdan tam haberdar değilim ama bana söylendiğine göre arkadaşlarım ve diğer arkadaşlar geçit kapandığı için kaçamamış. Görünüşe göre geçit suyla dolduğu için çıkamamış.”

KAZANIN NEDENİ BİLİNMİYOR

Kazanın sebebi bilinmiyor fakat tanıklar gemi hızlıca yan yatıp batmadan önce bir darbe sesi duyulduğunu söylüyor. Yonhap haber ajansına göre geminin seyrettiği yerde derinlik 30 metre civarındaydı.

Güney Koreliler sosyal medyada sarı kurdele ile kayıp olanlar için dilekte bulunuyor.

Güney Kore’de 462 yolcusuyla batan gemideki arama çalışmaları sabah yeniden başladı. Ancak çoğu öğrenci, kaybolan 280 kişi için umutlar azaldı. Aileler ise hükümete tepkili.

AİLELER HÜKÜMETE TEPKİLİ

Gemideki öğrencilerin aileleri kaza haberini almalarının ardından önce bilgi almak için liseye gittiler. Daha sonra ise kurtarma çalışmalarını izlemek üzere Jindo Adası’na geldiler. Burada bir spor salonunda geceyi geçiren aileler, hükümete ve kurtarma ekiplerine yeterli çaba gösterilmediği gerekçesiyle tepkili. Bir çok aile, yetkilileri yavaş davranmakla suçluyor.
Kurtarma çalışmaları hakkında bilgi vermekten kaçınan bir sahil güvenlik yetkilisi, geminin gövdesine oksijen pompalandığını söylemekle yetindi. Incheon merkezli Chonghaejin Marine Şirketi ise yerel medya aracılığıyla özür dileyen bir bildiri yayınladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Üzüm üreticisi isyanda

SONRAKİ HABER

Pakistan’da ateşkes sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa