20 Haziran 2011 07:24

Sitemlerini Zazaca dillendiren bir albüm: Lome

Kerem Sevinç Diyarbakırlı bir müzisyen. Lise öğrenimini Piran’da (Dicle) tamamladı. Üniversiteyi de Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesinde okudu.

Sitemlerini Zazaca dillendiren bir albüm: Lome
Paylaş

Seval Talay

Müzik serüvenini sürdürmekte kararlı olan Sevinç, müzik alanında kısıtlı imkanların olduğu Diyarbakır’dan ayrılarak, İstanbul’da bir süre Galatasaray İletişim Teknoloji Müzik Akademisinde kayıt teknolojileri, mikrofonlama tekniklerini konusunda dersler aldıktan sonra Ankara’da da Modern Müzik Akademisinde armoni ve şan teknikleri  alanında eğitim aldı. Müzik çalışmalarını sürdüren Sevinç, Diyarbakır’da evinde oluşturduğu stüdyoda ise kısa film, radyo jıngle ve reklam müziklerini yaptı. 2009’da çoğunluğu kendi bestelerinden oluşan albüm için çalışmalara başladı. Yaşadığı duygularını ana dili olan Zazacayla daha iyi ifade edeceği için ağırlıkta Zazaca albüm için çalışmalara başladığını söylüyor.

KISITLI İMKANLAR

Şarkılarının büyük çoğunluğunda sitem olgusunun ön plana çıkmasından dolayı albüme ‘Lome’ (Sitem) ismi verdiğin anlatan Sevinç, “Çalışmalarımın büyük bir kısmını Diyarbakır’da tamamladım. Bununda kendi içerisinde çeşitli zorlukları ve teknik yetersizlikleri de oldu. Ama ipi göğüslemek için bütün bu olumsuzlukların üzerine gittim. 11 şarkının 10’nunu Diyarbakır’da tamamladım” diyor. Lome albümüne ilişkin beklediğinin üzerinden olumlu tepkiler aldığını ifade eden Sevinç, özellikle gençlerin Zazaca müziğe olan ilgilerinin artarak devam etmesini olumlu buluyor.

ŞEYH SAİT VE SEYİD RIZA İÇİN PROJE

Şeyh Sait, Seyid Rıza’ya ithaf edeceği etnosenfonik bir proje üzerinde de çalıştığını da dile getiren Sevinç, “Sonbaharda tamamlamayı öngördüğüm bu proje hem müzikal hem de tiyatral bir sunumla dinleyici ile buluşacak. Bir çok belgesele filme kitaba konu olan ve yakın mücadele tarihimizde önemli yeri olan bu iki şahsiyeti müzikal bir dille ifade etme çabasındayım” diyor. Albümde gitar ailesini merkeze alarak akustik bir duyum oluşturmaya çalıştığını söyleyen Sevinç, Avrupa’da buna “akustik band” denildiğini belirtiyor. Ana diliyle projeler üretmeye devam edeceğini dile getiren Sevinç, “Dinleyiciden beklediğim tek şey sahiplenme olgularını yitirmemeleri. Çünkü bizim arkamızda güçlü prodüksiyonlar vs. yok, bizi ayakta tutan tek şey dinleyicilerin ilgisi ve sahiplenmesi” diyor. (DiyarbakırEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Buğdayın Türküsü yeniden doğuyor

SONRAKİ HABER

“Mülteci Güneşim” ve 12 Eylül izlekleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...