17 Nisan 2014 09:38

Devlet bir katliam davasını daha kapatıyor!

Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin savaş uçakları tarafından bombalanması ile ilgili soruşturmada askeri savcılık, dosyanın zaman aşımına uğradığını belirterek, takipsizlik kararı verdi.

Devlet bir katliam davasını daha kapatıyor!
Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Askeri Savcılık, Şırnak’ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin savaş uçakları tarafından bombalanması sonucu 38 kişinin yaşamını yitirdiği katliam soruşturmasını zamanaşımını gerekçe göstererek kapattı. Davayı takip eden hukukçulardan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, “Askeri Savcılık, 38 köylünün TSK’ya ait savaş uçakları tarafından katledildiğini kabul ediyor ama failleri bulup, suçlayacak delil yok diyor. Bu karar, devletin vatandaşlarına karşı hukuki sorumluluğunu inkar etmesi anlamına geliyor” dedi.

Şırnak’ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin 1994 yılında TSK’ya ait savaş uçakları tarafından bombalanması sonucu katledilen 38 köylü ile ilgili soruşturmayı yürüten TMK ile görevli Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, zaman aşımına 1 ay kala dosyayı, ‘görevsizlik’ kararıyla Diyarbakır 2. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’na göndermişti. Askeri Savcılık da ‘yetkisizlik’ kararı vererek dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’na göndermişti. Genelkurmay Askeri Savcılığı ise zamanaşımını gerekçe göstererek takipsizlik kararı verdi.

ASKERİ SAVCILIK: BOMBALAMA KASTEN YAPILMADI

Askeri Savcılık kararında, 38 kişinin katledildiği bombardımanın TSK’ya ait savaş uçakları tarafından yapıldığı kabul edilse de sivillerin bulunduğu bölgelerin bombalanmasının ‘kasten’ yapıldığına dair bir delil bulunmadığı belirtildi. “Kasten adam öldürme suçundan bahsedilmesinin mümkün olmadığı” ifade edilen kararda, “Dosyanın Askeri Savcılığımıza intikalinden önce ve 26 Mart 2014 tarihi itibariyle de kasten adam öldürme suçu yönünden 20 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğu bu nedenle de kovuşturma olanağı bulunmadığı anlaşılmıştır” ifadelerine yer verildi. Kararda dosyanın katliamın üzerinden uzun süre geçtikten sonra kendilerine ulaştığını belirten Askeri Savcılık, “Mevcut deliller ile kamu davası açılmasının mümkün olmadığı, kaldı ki muhtemel oluşacak suçlar yönünden dava zaman aşımı değerlendirmesi yapılması gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır” dedi.

DEVLET HUKUKİ SORUMLULUĞUNU İNKAR ETTİ

Karara ilişkin konuştuğumuz Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, “Askeri Savcılık kararında, bu toplu öldürmenin, bu katliamın askeri uçaklar tarafından gerçekleştirildiği kabul ediliyor. Ancak savcılık suçu işleyenlere dair delillerin toplanamadığını söylüyor ve zaman aşımına hükmediyor” dedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bu davadan Türkiye’yi mahkum ettiğini hatırlatan Elçi, “Bu karar, devletin failleri cezalandırmamayı tercih ettiğini gösteriyor. Bu karar devletin kendi vatandaşlarına karşı hukuki sorumluluğunu inkar etmesi anlamına geliyor” dedi. Anayasa’nın 90. Maddesi’nin, Türkiye’nin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerin ve AİHM hükümlerinin, bu tür katliamları, insanlığa karşı işlenmiş suç olarak gördüğünü ve bu tür suçlarda zaman aşımı hükmünün uygulanamayacağını dile getiren Elçi, “AİHM’in devletin, vatandaşlarının yaşam hakkını ihlal ettiği’ yönündeki kararına rağmen bu kararın verilmesi büyük bir hukuksuzluktu” dedi. Kararın aynı zamanda AİHM’in verdiği hükümlerin, taraf olunan sözleşmelerin de inkarı anlamına geldiğini ifade eden Elçi, “Bu takipsizlik kararı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetiyle, Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu’nu da karşı karşıya getirecektir” dedi.

KARARA İTİRAZ EDİLECEK

Savcılık kararı için Karara Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi’ne itirazda bulunacaklarını belirten Elçi, “Umuyoruz burada hukuka uygun bir karar çıkar. Bu davanın takipçisi olacağız” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), katliama ilişkin Türkiye'yi, ‘Hava saldırısı emri vermek’, ‘Etkili soruşturma yapmamak’, ‘İnsan yaşamını dikkate almadan bombalama yapmak’ ve ‘Uçuş kayıtlarını gizlemek’ gibi suçlar nedeniyle 2 milyon 305 bin avro tazminata mahkum etmişti.

ÖNCEKİ HABER

Kral Kupası\'nı Barcelona\'yı 2-1 yenen Real Madrid kazandı

SONRAKİ HABER

Erdoğan, \'Evren yetkisi\'ne güveniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...